6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a gazdaság és az élet is hónapokra leállt a koronavírus-járvány hazai megjelenése után, a sportszervezetek TAO-gyűjtési folyamatát nem akasztotta meg a pandémia.

Soha nem látott módon és mértékben bolygatta meg az élet minden területét idén a koronavírus-járvány, ám van egy szegmens, ahol látszólag minden rendben zajlott. Vagy, ha voltak is nehézségek, azok nem igazán mutatkoznak meg a számokon, amelyeket összegyűjtöttünk a sportági szakszövetségek oldaláról. Ez pedig a sportfejlesztési álmok és a hozzájuk szükséges támogatás beszerzése.

Igaz, a kormány a sport területét sem hagyta figyelmen kívül, amikor gazdaságmentő intézkedéseket kellett hozni, melyekkel a járvány negatív gazdasági hatásait igyekezett ellensúlyozni. Mint arról mi is beszámoltunk, az Orbán-kormány engedélyezte, hogy az eddigi (30-70 százalékos támogatási mértékű) szabályokkal ellentétben sportcélú ingatlanberuházással és üzemeltetéssel, az utánpótlás-neveléssel, versenyeztetéssel, személyi jellegű ráfordításokkal, képzési feladatokkal összefüggő költségek 100 százalékát finanszírozzák TAO-támogatásból.

Szintén a TAO-támogatásokat érintő módosítás volt, hogy miközben a közös teherviselés jegyében extraadót vetett ki a kormány a bankokra, annak felét már előre felpántlikázta. A pénzintézeteknek lehetőségük volt, hogy a fizetendő extrasarc felével TAO-címén a választott sportszervezet sportfejlesztési programját támogassák.

Ilyen előzmények ismeretében nem is annyira meglepő, hogy összességében a sportszervezetek TAO-gyűjtési folyamatában nem látszódik túl nagy megakadás. Bár még nem minden egyesület sportfejlesztési programját bírálhatták el a sportági szakszövetségek, gyűjtésünk alapján

az igényelt és jóváhagyott TAO 42,5 százalékát sikerült már összekalapozniuk. 62,7 milliárd forintból 26,7 milliárdot.

(szerk.: a jégkorong szövetség honlapján részletesebb, csapatokra és egyesületekre lebontott adatokat nem találtunk, így e sportág ezúttal nem szerepel az összesítésünkben.)

Ez egyáltalán nem nevezhető rossz aránynak, tekintve, hogy a friss programokat csak most tavasszal állították össze, a TAO lehívására pedig még bőségesen van idejük. Arról nem is beszélve, hogy adott esetben lehetőség van a programok meghosszabbítására is. A koronavírus-járvány miatt ráadásul a hosszabbítás határidejét is kitolta a kormány.

Arányaiban a legjobban a kosárlabdások állnak, hiszen a klubok és egyesületek által 2020/2021-es szezonban igényelt 10,1 milliárd forintnak több mint fele, 56,33 százaléka már az érintettekeknél pihen. Nagyjából egyformán áll a kézilabda és a röplabda is, igaz, utóbbi területen töredékannyi TAO-t terveznek felhasználni, mint a kézilabdában. A röplabdások az igényelt 5,88 milliárd forintnak 45,4 százalékát hívták már le, a kézilabdások pedig 20,25 milliárd értékben hajtanának végre sportfejlesztési programokat, melynek 45,6 százalékát sikerült összegyűjteni.

A leggyengébben ebből a szempontból a vízilabda áll, eddig 7,9 milliárdnyi TAO-t hagyott jóvá a szövetség az érintett egyesületeknek, amiből csupán 2,47 milliárdnyit, vagyis 31,26 százalékot sikerült lehívni. Ennél csak egy hajszállal magasabb a lehívási arány a foci területén. Itt idén 18,626 milliárdot igényeltek a csapatok, aminek 35,4 százalékát, 6,6 milliárdot tudtak összekalapozni a cégektől.

Kik az idei rekorderek?

Mivel egyelőre nem teljes az elfogadott sportprogramok listája - ezt jól alátámasztja az a tény, hogy még a felcsúti fociakadémiára vonatkozóan sem ismert az igényelt támogatás mértéke -, a mostani rekorder összeállítás nagyban változhat még az előttünk álló hónapokban.

Kezdjük is akkor a focival, ha már megemlítettük Felcsútot. A Magyar Labdarúgó Szövetség adatai arra engednek következtetni, hogy az igazán nagy értékű programok még nem kerültek fel a sportfeljlesztési programok listájára. Jelenlegi állás szerint egyébként a Sándor Károly Ifjúsági Sport Alapítvány igényelte a legtöbb támogatást, 165,5 millió forintot, amiből 11,2 milliót már le is hívott. A honlapjukon közzétett program szerint a pénz döntő részéből, 133 millió forintból az utánpótlás-nevelés terén felmerülő kiadásokat fedeznék. 26,6 milliót pedig tárgyi eszközökre költenének el.

A kézilabda területén ennél költségesebb tervek is akadnak már. A Pick Kézilabda Zrt. 311,7 millió forintos sportfejlesztési programot állított össze, amiből 47,2 milliót már le is hívtak. Ettől nem sokkal marad le a Dunakanyar Kézilabda Akadémia Közalapítvány és a Budakalász Kézilabda Zrt. Előbbi 278, utóbbi 272 millió forint TAO-t költene el a mostani szezonban.

Még ezeknél is többet szakítana egy kosárlabda egyesület. Az Atomerőmű SE ugyanis 617,9 millió forintos fejlesztési programot állított össze. Ráadásul a TAO-gyűjtésben is remekül állnak, hiszen a megítélt támogatásból még 553 millió forintnyit sikerült összegyűjteniük. Ám, hogy ezt az összeget mire költenék el, arról nincs elérhető információ. A honlapjukon ugyanis még nem tették közzé az elfogadott sportfejlesztési progamot és a jóváhagyó határozatot.

Frissítés: 08.25
Cikkünkre reagált az Atomerőmű Sportegyesület, közlésük szerint az Atomerőmű SE a tao rendszer fennállása óta első ízben nyert beruházási támogatást, a 34 éve átadott sportcsarnokunk tetőszerkezetének és általános állapotának felújítására. Sajnos a tetőszerkezet időnként beázott, halaszthatatlanná vált a felújítása. A csarnokot egyébként nemcsak az élsportolók, hanem utánpótlás korú sportolók, sőt óvodai csoportok is használják sportolásra. A sportfejlesztési programjuk ezen a linken érhető el.

A röplabda területén az idei rekorder címre jelen állás szerint az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány pályázatáé. Ezúttal 204 millió forintot hívhatna le, ám eddig egyetlen forintot nem sikerült még nekik.

A végül pedig, de nem utolsósorban, a cikkünk írásakor nyilvános adatok alapján a legtöbb TAO-támogatást a Zempléni Vízilabda Klub költhetné el. Ők majdnem egymilliárdos, pontosan 973,5 millió forintot fordítanának különböző TAO-val támogatható célokra. Ebből igaz, még csak 60,6 milliót sikerült lehívniuk. Hogy ennyi pénzből milyen projektet finanszíroznának, az egyelőre nem ismert, mivel sem a város, sem a klub honlapján nem található az idei sportfejlesztési program. Ismerve azonban az elmúlt évek gyakorlatát, hasonló nagyságrendű programok esetén rendre valamilyen ingatlanberuházást, -fejlesztést terveznek a sportszervezetek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!