2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormány képviselői az egyes sajtótermékekben megjelent hamis hírekkel ellentétben nem tettek ígéretet az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonására. A pedagógus szakszervezeteknek a tárgyalásokon csak írásos választ ígértek felvetésükre – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményében.

A pedagógus szakszervezetek sztrájkbizottsága azzal a követeléssel állt elő, hogy az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezést vonja vissza a kormány. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)  közös sztrájkbizottsága azt is követelte, hogy a nem állami intézményekben előírt oltás bevezetéséről pedig a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak.

A járvány tombol, az oltási kedv stagnál.
A járvány tombol, az oltási kedv stagnál.

Az EMMI szerint ez a követelés már nemcsak a pedagógusok oltására vonatkozik, hanem egy olyan személyi körre, amely messze túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselteken. A minisztériumban sajnálatosnak tartják, hogy a PDSZ és a velük szorosan összefonódó média ismét hamis információkat közöl, amivel jelentős mértékben megnehezítik, hogy az egyeztetési folyamat eredményes legyen. Közben a negyedik hullám tombol.

Mindazonáltal az EMMI és a pedagógus szakszervezetek vitáján túl rendkívül fajsúlyos kérdésről van szó. A szakembereket képviselő Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak adott exkluzív nyilatkozatában – látva a járvány brutális számait - támogatta, hogy a munkáltatókat is bevonják a megrekedt oltási kampányba.

A pedagógus szakszervezetek sztrájkbizottsága által bírált jogszabály szerint fizetés nélküli szabadságra küldhető például az, aki ellenáll az oltásnak, sőt egy év után akár a munkaviszonyt is megszüntetheti a munkaadó. Nyugati példák ugyanakkor azt mutatják, hogy a negatív ösztönzés hatékonyabb, mint a pozitív, tehát az oltásnak ellenállókat a jutalmak, a plusz honoráriumok  sem győzik meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!