Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A koronavírus elleni védekezés jeleként egyre több multinacionális vállalatnál kérik a dolgozókat otthoni munkavégzésre, és több ágazatban is megfigyelhető az eddig megszokott munkarend és -folyamatok teljes felkavarodása. Ez azonban nem minden esetben érinti a munkavállalók képzéseit.

A koronavírus világszintű terjedésével párhuzamosan a hazai multinacionális cégek is igyekeznek felelős munkáltatóként eljárni, a fenyegető helyzetre pedig már akkor reagáltak a Magyarországon működő cégek, amikor a vírus csak Olaszországban okozott egyre nagyobb problémákat.

Az elmúlt 1-2 hétben már nagyon erős megtorpanás látszik a képzési piacon és mindenki csak abban bízik jelenleg, hogy nem végleges lemondásokról van szó, csak átütemezésekről - mondta lapunknak Farkas Dániel, a Change Agent Hungary Kft. társtulajdonosa, társügyvezetője.

"Többféle reakció tapasztalható a cégek részéről az elmúlt 1-2 hétben, de az általánosan megfigyelhető, hogy a multik a 10 főnél nagyobb rendezvényeket lemondták".

Azokat a képzéseket pedig, amelyek a cég üzleti céljai, stratégiája szempontjából kritikusnak tekinthetők - tehát a célok elérése szempontjából fontos képességekre irányulnak - igyekeznek átütemezni. Ez egyaránt jelenthet létszámbeli változtatásokat, időpontra és helyszínre irányuló módosítást is. Például 10 fő alattivá változtatják az eseményeket, a jelenlévők pedig tartják a 1,5-2 méteres távolságot - magyarázta a tréner.

A kép illusztráció (Fotó: Pixabay)A kép illusztráció (Fotó: Pixabay)

Arra a kérdésünkre, hogy a jelenleg kialakult helyzetben mennyire működik a képzések online térbe helyezése, Farkas Dániel elmondta: abban az esetben, ha a cég számára stratégiailag fontos képességek fejlesztésére irányul a képzés, a trénercégek igyekeznek ezeket áthelyezni az online térbe. "Nyilvánvalóan a személyes jelenlét hiánya miatt ezek talán kevésbé hatékonyak, de a kívánt képességek így is javíthatók, fejleszthetők."

Hogy hosszú távon a pár napja kihirdetett veszélyhelyzet, a vírus terjedése mennyire lesz hatással az ágazatra, egyelőre nagyon nehéz felbecsülni. A szakember véleménye szerint jelenleg mindenki igyekszik az eredetileg tervezett prioritások mentén gyorsan reagálni a kialakult helyzetre. Hogy innen hogyan változnak meg a cégek igényei, függ attól is, hogy meddig húzódik el a veszélyhelyzet. Mivel azonban az eredeti tervekhez képest jelentős visszaesés érzékelhető a piacon, az már most jól látszik, hogy az idei évben komoly gazdasági hatásokkal kell számolni.

Miközben a képzési piacon működő cégek alapvetően a partnereik igényeihez próbálnak igazodni, a saját szervezeten belül, a képzésekkel foglalkozó cégeknek is reagálniuk kell a krízisre. A trénercégek is igyekeznek felelős munkaadóként eljárni a kormányzati iránymutatásoknak megfelelően. Ennek alapján felelős munkaadóként Farkas Dániel és tulajdonostársa, Radó Péter sem kötelezi a trénereket egy-egy képzés megtartására, ha valaki biztonságosabbnak érzi jelen helyzetben ettől távolmaradni, megvan erre a lehetősége. A szakember elárulta: ha egy hosszabb képzési szünettel kellene számolni, akkor azt az időt cégen belüli stratégiai fejlesztésekre fordítanák a tulajdonostársával. "Ezekre a mindennapokban sokkal nehezebb fókuszálni".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.