Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A koronavírus-járvány első körben a legnagyobb problémát az idegenforgalomban és az ehhez szorosan kapcsolódó ágazatokban (utazás-szervezés, vendéglátás, légiközlekedés) okozza, ahol igen jelentős lehet a rövid távú árbevételi sokk – közölték lapunk érdeklődésére az OTP Banknál. A beszállítói láncok és az átmenetileg visszaeső kereslet miatt szintén jelentős sokk érheti a feldolgozóipart. Ezen túl a bevásárlóközpontok hiteleit érdemes figyelni, ahol szintén érdemi kiesés várható a bevételben. A háztartások esetén az jelenthet problémát, ha a járvány által erősen érintett ágazatokban jelentős létszámleépítésre kerül sor, ez azonban gazdaságpolitikai eszközökkel jelentősen tompítható.

Olyan gyorsan terjed a koronavírus, hogy képtelenség megmondani, mik lehetnek a világjárvánnyá minősített kór hatásai a magyar gazdaságra. Ezeket szedtük össze, de előre bocsátjuk, hogy cikkünk a péntek délelőttig elérhető információk alapján készült, ezért azt szigorúan csak egyfajta pillanatfelvételként szabad kezelni.

Ki tudja, hol áll meg? Fotó: depositphotos.comKi tudja, hol áll meg? Fotó: depositphotos.com

„A cégek csak április közepén-végén lesznek abban a helyzetben, hogy a konkrét hatásokról tudnak beszélni, egyelőre csak tapogatóznak.” Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) három nappal ezelőtti gazdasági évnyitó konferenciáján jól leírta, milyen bizonytalanságot és tanácstalanságot idézett elő a gazdasági szereplők körében a koronavírus.

„Legalább két hetet, de inkább négyet kérünk, amíg kicsit tisztábban látunk, utána beszéljünk” – e fordulat vált általánossá az utóbbi napokban a meglévő, vagy potenciális üzleti partnerek között.

Csak a vírus megállítása segíthet

A helyzet súlyosságát, azt, hogy alig 12 évvel az előzőt követően egy újabb világgazdasági válsággal kell szembenéznünk, jelzi a növekedési prognózisok drasztikus lerontása, valamint a jegybankok tűzoltó akciói és a kormányok kilátásba helyezett ösztönző intézkedései. Ám nagyon úgy tűnik, hogy csak a vírus megállítása segíthet – találta fején a szöget az Equilor Befektetési Zrt. elemzése. Ettől azonban még sajnos messze vagyunk. Bár Kínából már az új fertőzések növekedésének lassulásáról érkeztek hírek, Európa még a terjedési szakaszban van.

Ezért sem lehetnek egyelőre hatásosak az eddig tett gazdasági ellenlépések, pedig a döntéshozók már eddig is sok mindennel próbálkoztak. Például kamatvágásokkal: a Fed és a Bank of England is már csökkentett fél-fél százalékpontot, ám az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény jövő szerdai ülésétől újabb, immár az előzőnél dupla akkora mértékű, 1 százalékpontos enyhítést várnak. Aminek következtében – ha megvalósul – a Fed irányadó rátája a 0-0,25 százalékos sávba kerül. Ami azt jelentené, hogy minimálisra szűkülne a mozgástere a monetáris beavatkozásra. Hasonlóan a Bank of Englandéhez, amelynek alapkamata már most is 0,25 százalék.

Az Európai Központi Banké (EKB) pedig már most is ennyi, miután a tegnapi kamatdöntő ülésén nem változtatott. Ehelyett az uniós jegybank indirekt pénzpumpálással próbál serkenteni. A csütörtökön bejelentett új eszközvásárlási programja keretében az eddigi havi 20 milliárd eurós keretösszeget a hatszorosára, 120 milliárdosra emelte – ekkora értékben vesz eszközöket a bankoktól. Emellett egy másik program keretében a kis- és közepes vállalatok hitelezését segítenék, s nyártól egy korábbi, hasonló programjuk kamatszintjeit csökkentik.

Az EKB elnöke, Christine Lagarde a kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy összehangolt kormányzati intézkedésekre van szükség a járvány visszaszorítása, és a negatív gazdasági hatások tompítása érdekében, mivel az lelassítja a termelést és csökkenti a keresletet. Évi 1,1 százalékos inflációs kilátásaikon egyelőre nem változtattak, a növekedési prognózist azonban 1,1-ről 0,8 százalékra vágták vissza. (Az OECD és az IMF már korábban jelezte, globálisan a 0 százalékot, vagyis a stagnálást is elképzelhetőnek tartja.) A piaci szereplők meglehetősen csalódottak voltak, mivel ennél erőteljesebb intézkedéseket vártak a jegybanktól. Ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a monetáris politikának csak korlátozott lehetőségei vannak a most kialakuló válság kezelésében – vélik az Equilornál.

Nagyobb teher a fiskális politikán

Maradnak tehát a költségvetési gazdaságösztönző lépések. Az ANZ Bank elemzői követendő példaként említik a járvány kiindulópontjának számító Kínát, mondván, a pekingi kormány megteszi a megfelelő lépéseket a vírus megfékezésére.

De evezzünk vissza a hazai vizekre. Ami a monetáris részt illeti, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mozgástere kamatfronton már eddig is szűk volt, lévén, hogy alapkamata már csaknem négy éve globális szinten rekordalacsony, 0,9 százalék. A koronavírus ezen is változtatott: a többi jegybank nagyarányú kamatcsökkentései relatíve kedvezőbb pozícióba hozták a magyar irányadó rátát, ami akár már az MNB számára is monetáris enyhítést tehet lehetővé. De ez még a jövő zenéje, az utóbbi hetekben, hónapokban a hazai jegybank még a kereskedelmi bankoknak biztosított pénzmennyiség változtatásával (vagyis azzal, hogy mennyi eurót vesz forintért) tudott operálni, illetve, amikor az éves infláció januárban túlszaladt a 4 százalékos ingerküszöbén (4,7 százalék lett), akkor verbális intervencióval (lásd Nagy Márton alelnök megszólalása).

Nem kérdés, hogy a fiskális politikára idehaza is jóval nagyobb teendők hárulnak. „Az egész 2020-2021-es költségvetést újra kell terveznünk. Sok milliárd eurónyi gazdasági korrekciós alapokat kell létrehoznunk, ehhez mindenki hozzájárulására szükség lesz. Mivel az önkormányzatok is most februárban fogadták el a saját költségvetéseiket, nekik is át kell azokat dolgozniuk” – jelölte ki az irányt Orbán Viktor az MKIK keddi eseményén és a ma reggeli rádióinterjújában is egyaránt.  

Először a turizmuson, aztán a többieken csattanhat az ostor

A kormányfő szerint a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat, mint például az idegenforgalmat vagy az élelmiszeripart. Orbán szerint más-más segítség kell az egyes ágazatoknak, ezért is kérte meg az MKIK-t, hogy mérjék fel, egy-egy ágazatra koncentrálva milyen segítség kell. Ahogy fogalmazott: „ez nagyon nagy erőfeszítéseket igényel majd” és „át kell csoportosítani komoly pénzeszközöket”.

Az ezen feladatok végrehajtására hivatott Varga azonban az InfoRádió kedd esti műsorában azt mondta: „nem látjuk még a helyzet mélységét, és azt, hogy a régiós országokat miként érinti a vírus, amelyek talán még kevésbé fertőzöttek”. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormány már akár a jövő héten bejelenthetné az új gazdaságvédelmi csomagot, de a járvány gazdasági hatásai miatt kivár. Mindenesetre az, hogy Varga az eredeti 4 százalékról néhány hete már 3,5 százalékosra csökkentett hazai GDP-növekedési előrejelzése helyett már a recessziót (-0,3 százalékos mértékűt) sem zárja ki, jelzi a helyzet súlyosságát. Ekkora mértékű pálfordulásra a 2008-as válság idején volt példa.  

A bizonytalanság a gazdaságot finanszírozó hazai nagybankoknál is tetten érhető, a koronavírus gazdasági hatásait firtató körkérdésünkre mindössze az OTP Bank adott érdemi választ.

Több forgatókönyv is létezik

A legnagyobb hazai hitelintézetnél úgy vélik, a koronavírus gazdasági hatásai csak különböző forgatókönyvek mellett valószínűsíthetők. Ugyanis a növekedésre gyakorolt hatás nagyban függ attól, hogy Magyarországon, a régióban, illetve ezen országok fontosabb kereskedelmi és turisztikai partnereinél milyen súlyos lesz a járvány lefolyása. Súlyos járvány esetén, ha annak megfékezéséhez drasztikus állami beavatkozásra lesz szükség, a negatív hatások nagyobbak. Szintén kérdés a járvány időbeli lefutása, hiszen elnyúló járvány esetén a hatások is nagyobbak. Az utolsó kérdés pedig az, hogy az adott ország gazdaságpolitikája mennyire tudja ellensúlyozni a negatív hatásokat, van-e mód az erősen érintett ágazatok támogatására költségvetési (célzott támogatások), jegybanki (olcsó likviditás) és egyéb hatósági (például hiteltörlesztés felfüggesztése) eszközökkel, illetve amennyiben az állam tudja tompítani vagy ellensúlyozni a munkanélküliségre gyakorolt negatív hatást.

Mindezekre egyelőre csak korai becslések állnak rendelkezésre. Ezek szerint:

  • enyhe lefutás és gyorsan helyreálló termelési láncok esetén az OTP-csoport országaiban 0,5-2 százalékponttal lehet alacsonyabb az idei növekedés, mint a korábban várt 2,0-3,5 százalék. Ekkor a recesszió elkerülhető.
  • ha a járvány lefolyása gyors, de súlyosabb és ez erős zavart okoz a termelési láncokban, akkor az OTP becslései szerint a régiós országok többségében az alappályához képest 2,5-3,5 százalékponttal lenne alacsonyabb a növekedés, ami a turizmusnak erősebben kitett országok esetén már okozhat kismértékű recessziót.
  • ha pedig a járvány miatt tartósan (az idei éven túlnyúlóan) esik a turisztikai és szolgáltatás-kereslet, akkor a bankcsoport számításai szerint minden országban csökkenne a bruttó hazai termék 2020-ban, de a visszaesés kisebb lenne, mint 2009-ben. Ugyanakkor a krízis jellege miatt az idei visszaesést gyors visszapattanás követné a várakozásaink szerint, különösen, ha a megfelelő gazdaságpolitikai intézkedésekkel sikerül elkerülni a másodkörös hatásokat.

A március 6-án publikált 2019 éves gyorsjelentéséhez készül prezentációjában az OTP már jelezte, mekkora kitettséggel rendelkezik azon szektorok felé, melyeket a jelenlegi helyzet leginkább érinthet. Eszerint a hotel- és szállodai szolgáltatások, különböző szállítmányozási ágazatok, vízi-légi-és szárazföldi közlekedéssel kapcsolatos gyártási és szolgáltatási iparágak felé a teljes mérlegen belüli és kívüli kitettség nagysága körülbelül 800 millió eurónyi, ez a teljes csoportszintű vállalati hitelállománya 2,9 százalékát érinti. 

A járvány első körben a legnagyobb problémát a turizmus és az ehhez szorosan kapcsolódó ágazatok (utazás-szervezés, vendéglátás, légiközlekedés) számára jelenti, ahol igen jelentős lehet a rövid távú árbevételi sokk – vélik az OTP-nél. A beszállítói láncok és az átmenetileg visszaeső kereslet miatt szintén jelentős sokk érheti a feldolgozóipart. Ezen túl a bevásárló-központok hiteleit érdemes figyelni, ahol szintén érdemi kiesés várható a bevételben.

A háztartások esetén az jelenthet problémát, ha a járvány által erősen érintett ágazatokban jelentős létszámleépítésre kerül sor, ez azonban gazdaságpolitikai eszközökkel jelentősen tompítható.

Az OTP Bank folyamatosan értékeli a helyzetet, hogy amennyiben szükséges, megfelelő időben meghozott intézkedésekkel tudjon reagálni az egyes lehetséges forgatókönyvekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.