<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ismét lebegtetik a Putyin–Zelenszkij találkozót. Reggeli összegfoglalónk a háború 196. napján.

  • A török ​​elnök, Recep Tayyip Erdoğan is az ukrajnai invázió miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat tette felelőssé az európai energiaválság kialakulásáért – ezt hangoztatja a Kreml is. Erdoğan hozzátette, az európai nemzetek „aratják, amit elvetettek” azzal, hogy gazdasági korlátozásokat vezettek be Oroszországgal szemben.
  • A Kreml „nagy bizonyossággal” kijelentette, hogy Liz Truss vezetése alatt az orosz-brit kapcsolatok nem fognak javulni. „Truss nyilatkozataiból ítélve, amikor még külügyminiszter volt… nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy nem várható pozitív változás” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

  • Az ukrán erők ellentámadást hajtanak végre az ország keleti és délkeleti részén – közölte egy magas rangú ukrán elnöki tanácsadó. Olekszij Aresztovics közölte, hogy az ukrán csapatok „több települést felszabadítottak a Dnyeper nyugati partján”, és a Dnyeper jobb partján lévő orosz erők egy hónapon belül „rendkívül nehéz” helyzetbe kerülnek.
  • Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista kabinetfőnöke azt mondta, hogy a börtönkörülmények romlása veszélyezteti Navalnij egészségét. Navalnij Twitteren és Instagramon a múlt héten azt írta ügyvédjein keresztül, hogy augusztusban harmadszor is szigorították fogva tartását, hogy bosszút álljanak politikai tevékenységéért.

  • Ukrajna visszaverte az orosz offenzívákat keleten, valamint támadta az orosz állásokat Kramatorszknál, a kelet-donyecki régió egyik kulcsfontosságú városánál – állították az ukrán fegyveres erők. Az ukrán csapatoknak sikerült megzavarniuk az orosz átkelőket Herszon közelében, és nagy hatótávolságú tüzérségi csapásokat mértek Harkovra. Az ukrán ellentámadás ritka elismeréseként Oroszország azt mondta, hogy visszaszorította a hersoni támadásokat.
  • Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját rögzített megállapodásokkal kellene megalapozni, de erről most "nincsen szó" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője. "Ami a Putyin-Zelenszkij találkozót illeti, itt semmi sem változott. Senki sem akar pusztán a találkozó kedvéért találkozni. Ahhoz, hogy egy ilyen találkozó létrejöhessen, illetve hogy a találkozónak akárcsak a gondolata is napirendre kerüljön, dolgozni kell, és meg kell teremteni a legmagasabb szinten rögzíthető megállapodások alapjait. Erről egyelőre nincsen szó"- mondta. Peszkov azt is kijelentette, hogy Putyin feltétlenül fel fogja keresni a Donyec-medencét, "amikor eljön az ideje". Hozzátette, hogy Oroszország folytatja a régió helyreállítását.

  • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta: az ukrán fegyveres erők az elmúlt egy napban a front egyes szakaszain tovább próbálkoztak a támadással Mikolajiv-Krivij Rih irányából, és 12 harckocsit, 11 páncélozott harcjárművet és 8 egyéb páncélozott járművet, 6 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót, valamint 210 katonát veszítettek. A tábornok szerint a Mikolajiv megyei Velike Artakive közelében három rakéta-, tüzérségi fegyver- és lőszerraktár is megsemmisült. A légierő és a légvédelem a régióban három ukrán Szu-25-öst lőtt le.
  • Az orosz szóvivő szerint tengeri indítású Kalibr manőverező repülőgépek a Dnyipropetrovszk megyei Karpovka falu közelében megsemmisítettek egy nagy katonai üzemanyagtárolót. Nagypontosságú levegő-föld fegyverek a donyecki régióban, Artemivszknél az ukrán 54. és a 93. gépesített dandár mintegy 250 katonáját ölték meg, és több mint tíz páncélozott és egyéb járművét tették üzemképtelenné, a Zaporizzsjai megyei Veszeljankánál pedig a 65. gépesített dandár 1. zászlóaljának mintegy száz harcosát és 15 haditechnikai eszközét semmisítették meg.

  • A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok a nap folyamán három ukrán vezetéspontot, 52 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 161 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, és egyebek között megsemmisítettek egy Buk-M1 típusú légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem lelőtt 12 drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát és 11 amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető-lövedéket, utóbbiakat a kahovkai vízierőmű közelében.
  • Az ukrajnai háború miatt óvóhelyek építését támogatta Kárpátalján a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) 81 millió forint értékben - jelentették be kedden Beregszászon. Az MRSZ a támogatást a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek (KRE) juttatta el az ukrán állami előírások által kötelezővé tett óvóhelyek létrehozására. A támogatásból a megye négy református líceuma, valamint a KRE által fenntartott beregszászi idősotthon óvóhelyének kialakítására nyílik lehetőség. Ezek berendezését is segíti adományaival az MRSZ. Az MRSZ ezenkívül három hónapon át fedezte a 76 kárpátaljai gyülekezet rezsiköltségét összesen 21 millió forint értékben. További 40 millió forintból tartós élelmiszerekkel töltötte fel raktárait a szeretetszolgálat, hogy a következő hónapokban élelemmel is segíthessék a kárpátaljaiakat. Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke rámutatott, hogy a kerület által fenntartott oktatási intézmények szeptemberi elindulása az ott tanuló diákok révén több száz családnak adhat reményt, bizonyos mértékben fékezi az elvándorlást azzal, hogy idehaza biztonságos körülmények között tanulhatnak a gyerekek.

(The Guardian, MTI, Reuters)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.