2018. november 22. 05:42

A kutyát sem érdekli, hol és hogyan döntenek jövőre a közigazgatási perekben.

Tanulságos dokumentumot közölt a napokban az Igazságügyi Minisztérium. A közigazgatási felsőbíróságok létrehozásáról szóló, komoly politikai vitát kiváltó két törvényjavaslathoz beérkezett észrevételeket összegzi a jelentés.

Vakon elfogadjuk, amit elénk tesznek Vakon elfogadjuk, amit elénk tesznek

A jogszabályi tervekkel kapcsolatban a kormánynak kötelezettsége volt a társadalmi egyeztetés lefolytatása. Erre október 25. és 30. között biztosítottak lehetőséget. Érdemes felhívni a figyelmet, hogy egy csütörtöki és keddi nap közötti időszakról van szó, amibe beleesik egy hétvége is. Vagyis összesen négy munkanap állt a társadalmi szervezetek rendelkezésére, hogy megtegyék észrevételeiket.

Vagy ennek, vagy a társadalom érdektelenségének tudható be, de mindösszesen egyetlen észrevétel futott be a minisztériumhoz a megjelölt időben. A Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete vetette fel, hogy a jgoszabályban egyértelműsítve kellene gondoskodni arról, hogy a jövőben is lesz megyénként legalább egy közigazgatási bíróság, vagyis közigazgatási bírói tanács.

A közigazgatási ügyekkel foglalkozó bíróságok átalakításáról ebben a cikkben számoltunk be, a javaslatból kiderül egyebek mellett, hogy az új struktúrában nem kapnak helyet a jelenlegi munkaügyi, illetve közigazgatási bíróságok. A szakszervezet észrevétele arra irányul, hogy illetékesség szerint megmaradjon a mostani földrajzi kiosztás.

A tárca válasza azonban elutasító volt, mint írták, az ügyfélforgalmi adatok ezt az igényt nem támasztják alá. Másrészt a kétszintű közigazgatási bírósági szervezetben csak több megyére kiterjedő illetékességgel biztosítható a bírák szakosodásának lehetősége, valamint a társasbíráskodás alapelvének érvényesülése és ezeken keresztül az ítélkezés színvonalának további növelése.

A közigazgatási felsőbíróság 2020-ban kezdi meg működését. A bírói kart a jelenlegi, közigazgatási, illetve munkaügyi bírósági karból tervezik feltölteni, az üres helyeket pedig pályázati úton töltik fel. A egykor a magyar igazságszolgáltatási rendszer részét képező, újra felállítandó bíróság közigazgatási perekben, közadatigénylési ügyekben jár el. Vezetője a Kúria elnökével azonos juttatásban részesül, amely jelenleg valamivel több mint másfél millió forint.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.