TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Megszűnnek a munkaügyi bíróságok.

Az igazságügyi miniszter benyújtotta a parlamenthez a közigazgatási felsőbíróság felállításáról szóló törvényt, pontosabban két, ehhez kapcsolódó előterjesztést. Az új bírói testület átveszi a jelenleg működő közigazgatási és munkaügyi bíróságok feladatait, utóbbi szervezetek meg is szűnnek. A közigazgatási felsőbíróság 2020-ban kezdi meg működését.

Patyi András (forrás: mno) Patyi András (forrás: mno)

Az előterjesztésből kiderül, hogy a testület vezetője 1 507 350 forint havi javadalmazásban részesül majd. A javaslat szerint ugyanis a felsőbíróság elnökét a Kúria vezetőjével megegyező javadalmazás illeti. Utóbbi a köztisztviselői illetményalap 39-szeresére jogosult, vagyis valamivel több mint másfél millió forintra. Ha változik az illetményalap - amire hosszú évek óta nem került sor - akkor természetesen a bírói vezetők javadalmazása is igazodik ahhoz.

Mint portálunk megírta, a posztra Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt rektora, a Nemzeti Választási Bizottság egykori elnöke a legesélyesebb.

A vezető személyére egyébként jövő február végéig tesz javaslatot a köztársasági elnök, ezt követően március végéig választja meg a jelöltet a parlament.

A törvényjavaslat szerint önálló költségvetési fejezetet kap a felsőbíróság, vagyis a 2020-as költségvetésben gondoskodni kell a forrásokról. De már 2019-ben, az előkészítés időszakában szükség lesz források biztosítására - derül ki a dokumentumból.

A bírói helyekre a jelenleg működő közigazgatási és munkaügyi bíróságokon dolgozók egy nyilatkozattal kérhetik át magukat. A nyilatkozatokat 2019 április 30-ig kell eljuttatni az Országos Bírósági Hivatalhoz. A fel nem töltött helyeket pályázat útján töltik be.

A közigazgatási felsőbíróság a közigazgatással kapcsolatos jogi ügyekben jár el, törvényszéki és felsőbírósági szinten.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.