2018. november 6. 18:32

Megszűnnek a munkaügyi bíróságok.

Az igazságügyi miniszter benyújtotta a parlamenthez a közigazgatási felsőbíróság felállításáról szóló törvényt, pontosabban két, ehhez kapcsolódó előterjesztést. Az új bírói testület átveszi a jelenleg működő közigazgatási és munkaügyi bíróságok feladatait, utóbbi szervezetek meg is szűnnek. A közigazgatási felsőbíróság 2020-ban kezdi meg működését.

Patyi András (forrás: mno) Patyi András (forrás: mno)

Az előterjesztésből kiderül, hogy a testület vezetője 1 507 350 forint havi javadalmazásban részesül majd. A javaslat szerint ugyanis a felsőbíróság elnökét a Kúria vezetőjével megegyező javadalmazás illeti. Utóbbi a köztisztviselői illetményalap 39-szeresére jogosult, vagyis valamivel több mint másfél millió forintra. Ha változik az illetményalap - amire hosszú évek óta nem került sor - akkor természetesen a bírói vezetők javadalmazása is igazodik ahhoz.

Mint portálunk megírta, a posztra Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt rektora, a Nemzeti Választási Bizottság egykori elnöke a legesélyesebb.

A vezető személyére egyébként jövő február végéig tesz javaslatot a köztársasági elnök, ezt követően március végéig választja meg a jelöltet a parlament.

A törvényjavaslat szerint önálló költségvetési fejezetet kap a felsőbíróság, vagyis a 2020-as költségvetésben gondoskodni kell a forrásokról. De már 2019-ben, az előkészítés időszakában szükség lesz források biztosítására - derül ki a dokumentumból.

A bírói helyekre a jelenleg működő közigazgatási és munkaügyi bíróságokon dolgozók egy nyilatkozattal kérhetik át magukat. A nyilatkozatokat 2019 április 30-ig kell eljuttatni az Országos Bírósági Hivatalhoz. A fel nem töltött helyeket pályázat útján töltik be.

A közigazgatási felsőbíróság a közigazgatással kapcsolatos jogi ügyekben jár el, törvényszéki és felsőbírósági szinten.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.