2019. szeptember 30. 16:03

Az magától értetődő, hogy ami a cégé volt, az nem megy a süllyesztőbe, de a Mezort Zrt., Simicska Lajos cégbirodalmának agrár-ékköve mától nem létezik.

2019 szeptemberének utolsó napja az egykori Simicska-birodalom 2001-ben alapított agrár-ékkövének a végét is jelenti. A Mezort Általános Befektetési Zrt.-t valamivel több mint 18 évnyi működés után szeptember 30-i dátummal törölték a cégnyilvántartásból - vettük észre az Opten adatbázisában.

Az 575 millió forintos jegyzett tőkéjű cég Mészáros Lőrinc birodalmában azonban tovább él, hiszen az elérhető információk szerint nem jogutód nélkül szűnik meg a társaság, az a Talentis Agro Zrt.-be olvad be. Ezzel a Talentis Agro hatalmas növekedésen megy át majd, hiszen egy olyan cégbe olvad be a Mezort, aminek 2018 volt az első teljes lezárt éve.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A Mezort Zrt. volt Simicska Lajos azon társasága, melynek teljesítményén a legkevésbé érződött az egykori oligarcha és a miniszterelnök "szakítása". A cég önmagában és konszolidáltan is a mai napig hasonló milliárdos számokat és bevételeket tudott felmutatni, mint tette azt például 2013-ban, még a békeidőben. Miután azonban Simicska Lajos minden üzleti érdekeltségétől megszabadult, alig több mint egy évet létezett még a társaság. 2018. júliusában került a Mezort Nyerges Zsolthoz, akitől októberben Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez, Vörös Józsefhez került a cég, majd mintegy 2 hónappal később, 2018 december 7-én Mészáros Lőrinc vette a saját nevére, aki végül szeptember 30-i hatállyal úgy döntött, hogy eltünteti a Mezortot, és beolvasztja saját agrárholdingjába, a Talentis Agro Zrt.-be. Az elképzelés, már tavaly év végén is elhangzott, amikor a vezérigazgató, Csák Gyula nyilatkozott a Világgazdaságnak. Ekkor elmondta, hogy több lépcsőben a Talentis Agroba integrálják a Mezort-csoportot.

A döntés és az integrálás eredményeként Magyarország egyik, ha legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc. A konszolidációs folyamat végén ugyanis 36 ezer hektár mezőgazdasági terület tartozik hozzá, ami alapján Mészáros megelőzi Csányi Sándort és a Bonafarmot is, ami 35 ezer hektáron gazdálkodik.

A vállalatcsoportba eddig

  • a Búzakalász 66 Felcsút Kft.,
  • az Aranykorona Zrt.,
  • a Hidasháti Zrt.,
  • az Agrosystem Zrt.,
  • az Aranka Malom Kft.,
  • a Kunhalom Agrária Kft.,
  • a Vért Vadászati Kft.,
  • a Demjántól vásárolt Canter Borház Kft., a
  •  neves Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. tartozott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.