3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az magától értetődő, hogy ami a cégé volt, az nem megy a süllyesztőbe, de a Mezort Zrt., Simicska Lajos cégbirodalmának agrár-ékköve mától nem létezik.

2019 szeptemberének utolsó napja az egykori Simicska-birodalom 2001-ben alapított agrár-ékkövének a végét is jelenti. A Mezort Általános Befektetési Zrt.-t valamivel több mint 18 évnyi működés után szeptember 30-i dátummal törölték a cégnyilvántartásból - vettük észre az Opten adatbázisában.

Az 575 millió forintos jegyzett tőkéjű cég Mészáros Lőrinc birodalmában azonban tovább él, hiszen az elérhető információk szerint nem jogutód nélkül szűnik meg a társaság, az a Talentis Agro Zrt.-be olvad be. Ezzel a Talentis Agro hatalmas növekedésen megy át majd, hiszen egy olyan cégbe olvad be a Mezort, aminek 2018 volt az első teljes lezárt éve.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A Mezort Zrt. volt Simicska Lajos azon társasága, melynek teljesítményén a legkevésbé érződött az egykori oligarcha és a miniszterelnök "szakítása". A cég önmagában és konszolidáltan is a mai napig hasonló milliárdos számokat és bevételeket tudott felmutatni, mint tette azt például 2013-ban, még a békeidőben. Miután azonban Simicska Lajos minden üzleti érdekeltségétől megszabadult, alig több mint egy évet létezett még a társaság. 2018. júliusában került a Mezort Nyerges Zsolthoz, akitől októberben Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez, Vörös Józsefhez került a cég, majd mintegy 2 hónappal később, 2018 december 7-én Mészáros Lőrinc vette a saját nevére, aki végül szeptember 30-i hatállyal úgy döntött, hogy eltünteti a Mezortot, és beolvasztja saját agrárholdingjába, a Talentis Agro Zrt.-be. Az elképzelés, már tavaly év végén is elhangzott, amikor a vezérigazgató, Csák Gyula nyilatkozott a Világgazdaságnak. Ekkor elmondta, hogy több lépcsőben a Talentis Agroba integrálják a Mezort-csoportot.

A döntés és az integrálás eredményeként Magyarország egyik, ha legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc. A konszolidációs folyamat végén ugyanis 36 ezer hektár mezőgazdasági terület tartozik hozzá, ami alapján Mészáros megelőzi Csányi Sándort és a Bonafarmot is, ami 35 ezer hektáron gazdálkodik.

A vállalatcsoportba eddig

  • a Búzakalász 66 Felcsút Kft.,
  • az Aranykorona Zrt.,
  • a Hidasháti Zrt.,
  • az Agrosystem Zrt.,
  • az Aranka Malom Kft.,
  • a Kunhalom Agrária Kft.,
  • a Vért Vadászati Kft.,
  • a Demjántól vásárolt Canter Borház Kft., a
  •  neves Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. tartozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!