3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A hazai energia-vésztartalékok felhalmozásáért felelős szervezet napokban leadott éves jelentéséből az derül ki, hogy a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) valóban minden lehetséges szintnél többet, köbméterenként mintegy 1100 forintot, összesen valamivel több mint nyolcszázmilliárd forintot fizetett tavaly az ország úgynevezett különleges földgáztartalékáért.

Mint emlékezetes, a magyar kormány 2022. júliusában, az általuk hirdetett „energetikai veszélyhelyzetre” hivatkozva, a meglévő – jelenleg 1,2 milliárd köbméterre rúgó – úgynevezett „biztonsági gázkészlet” mellett mintegy 739 millió köbméter „különleges gázkészlet” felhalmozását is előírta a szervezetnek - írja a Népszava a jelentés kapcsán.

Sokan mondogatták, hogy talán szükségtelen lehet egy, az ország 9 milliárd köbméteres éves gázigényén belül eltörpülő, viszont az akkori árak mellett méregdrága gázadag beszerzése. 

Bár a szervezetnek, addigi szokásainak megfelelően, a készletet saját jogon felvett bankhitelből kellett megvásárolnia, ennek visszafizetésére az eredeti rendelet 1,85 milliárd, az októberi frissítés pedig 2,012 milliárd eurós állami kezességet vállalt. Az összeg az akkori, 400 körüli euróárfolyamon valamivel több mint 800 milliárd forintra rúgott. Szakértők akkori magyarázata szerint az állami kezességvállalást, az addigi olaj- és gáztartalékolásra az MSZKSZ által felvett piaci hitelektől eltérően, épp az energiapiacok tavalyi, szélsőséges kiszámíthatatlansága igényelte.

Nem hasonlatos kicsit ez a lélegeztetőgépes bizniszhez? Fotó: Depositphotos
Nem hasonlatos kicsit ez a lélegeztetőgépes bizniszhez? Fotó: Depositphotos

A most leadott jelentés tanúsága szerint a 2,012 milliárd eurós, állami garanciával védett keretből 2,0119 milliárd eurót ki is fizettek a 739,1 millió köbméter gázért. Ebből pedig, akkori forintárfolyammal számolva, köbméterenként mintegy 1100 forintos gázár adódik. Hogy ez a vételár hogy jött ki, rejtély.

A Népszava szerint az 1100 forintos vételárat alapul véve tehát bizonyosan állítható, hogy az eladó, eleve rekordárak közepette, az ügyleten busás, köbméterenként több száz forintos, összességében több százmilliárdos nyereséget érhetett el. Az eladó kilétére meglehetős világosan utalnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly nyári szavai, miszerint „orosz források nélkül ma ennyi plusz földgázt vásárolni Európában lehetetlen.

Tekintettel arra, hogy a kormányrendelet szerint a különleges készlet eladásáról vagy megtartásáról a szakminiszternek idén áprilisig kellett döntenie, az MSZKSZ a több mint 800 milliárd forintot egy éven belül visszafizetendő, rövid lejáratú hitelként vette fel.

A méregdrága különleges készlethez végül hozzá sem kellett nyúlni. Ennek hátterében az Európa-szerte, így Magyarországon is hatalmasat eső gázigények álltak, amit az orosz gázstoppal szembeni összeurópai félelem mellett a végül szokatlanul enyhe tél is indokolhatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!