<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány szerint a szociális hozzájárulási adó jövőre tervezett 4 százalékos csökkentésével 500 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál. A 4 százalékos adócsökkentés ugyanakkor a 20 százalékos minimálbér emeléssel nominálisan tovább növeli a vállalkozók adóterheit.

Egy kisvállalkozó a tavalyi minimálbéremeléssel összekapcsolt adócsökkentés után úgy fogalmazott: még néhány adócsökkentés és csődbe megyek. Ezt azután mondta, hogy a könyvelőjétől megkapta a fizetni való adók összegét és azt látta, nemhogy kevesebb adót kell fizetnie, hanem többet. Hogyan lehetséges, hogy a kevesebb több? Hogyan lehet úgy csökkenteni adót, hogy az állami bevételek közben nőjenek, hiszen a kifeszített költségvetés nem engedhet meg semmiféle veszteséget? A már többször elsütött és jól bevált recept a százalékszámítás rejtelmeiben keresendő, amit a matematikából kevésbé felkészültek úgysem értenek. Jelenleg a munkát terhelő adó nagysága Magyarországon 77 százalék.

 

 

A tervek szerint ez a 77 százalék csökkenne 73 százalékra, miközben a minimálbér 20 százalékkal emelkedne. Mit jelent ez konkrét számokban?

 

A költségvetés még adócsökkentés esetén is jól jár a minimálbér emelésselA költségvetés még adócsökkentés esetén is jól jár a minimálbér emeléssel

Példa: 1000 forint bér után a vállalkozó fizetett eddig 770 forint adót. Most a minimálbér 20 százalékos emelését követően 1200 forint után kell fizetnie 73 százalékot, azaz 876 forintot. Vagyis jellemzően a magyar kisvállalkozók, akiknél a minimálbéresek többsége dolgozik, 770 forint helyett 876 forintot fizetnek majd munkabér adót, azaz 14 százalékkal többet az eddigieknél. Ezentúl a plusz 20 százalékos bért is ki kell fizetniük.

 

A magyar kisvállalkozók száma tehát jövőre várhatóan tovább csökken. A szektorból kihulló munkaerőt a jelenlegi magyar munkaerőpiac minden további nélkül fel tudja majd szívni. Az adócsökkentés és a kisvállallkozói szféra szűkülésének igazi nyertesei a multik, a közép és nagyvállalkozók. Ők kétségtelenül nagyobb gazdasági mozgástérhez jutnak. A minimálbér növekedés tovagyűrűző hatásával azonban nekik is számolniuk kell, ami becslések szerint minimum 10 százalék lesz, hiszen már az idén áprilisban is, a KSH szerint 10,1 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest.

 

A keresetek folyamatosan emelkednek Magyarországon (KSH)A keresetek folyamatosan emelkednek Magyarországon (KSH)

 

A minimálisan várható 10 százalékos béremelkedés is többletet jelent a költségvetésnek.

 

Példa: 1000 forint bér után a vállalkozó fizetett eddig 770 forint adót. Most a várható minimum 10 százalékos béremelkedést követően 1100 forint után kell fizetni a 73 százalékot, vagyis 803 forintot.

 

Az állami költségvetés munkabért terhelő adó bevételei tehát nominálisan 4-14 százalék között növekednek majd, a százalékos csökkentés ellenére is, ami meghaladja a várt inflációt, így az állalmi újraelosztás mértéke tovább emelkedhet. Egy helyen azonban veszteség is van: az állami alkalmazottaknál. Ott nőnek az állami kiadások, ugyanúgy ahogy más munkaadóknál. Nem lenne tehát nagy meglepetés, hogy egy 2022-es választási győzelem után az első intézkedések között az állami alkalmazottak számának csökkentését jelentenék be. Persze még e nélkül is bőven jól jár a költségvetés, hiszen a brutális nagyságú magyar általános forgalmi adó (ÁFA), a nettó bérnövekmény egy részét ugyancsak visszaszippantja az állami büdzsébe.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.