4p

A tavaszi fagy a károkozás mellett még segíthet is a gazdáknak.

A tavaszi fagyok a gyümölcstermelők egyik legalattomosabb ellenfelei. Az idei áprilisi időjárás nem kímélte a gyümölcsösöket. A nappali enyhe időjárás véget vetett a növények vegetációs időszakának, rügyezni majd virágozni kezdtek a gyümölcsfák, a hajnali fagyok azonban jelentős károkat is okozhatnak, különösen a korai virágzású kajszibarack és mandula esetében.

A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10 százalékos-, míg -5,6 foknál 90 százalékos kár valószínűsíthető. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10 százalékos, -4,4 foknál pedig már 90 százalékos is lehet a kár.

Nem lesz rekordtermés

„Az utóbbi napokban visszatértek a hajnali fagyok és ez az idei termésben éreztetni fogja a hatását” – mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette, különösen az abaúji barackosokban tarolhatott a fagy, hiszen ott helyenként hajnalban mínusz hat fokot is mértek.

Fagyos hajnalok után a méhek is nehezebben indulnak el, hogy beporozzák a virágokat. Fotó: depositphotos
Fagyos hajnalok után a méhek is nehezebben indulnak el, hogy beporozzák a virágokat. Fotó: depositphotos

Azt azonban még nem lehet felmérni, mekkora a tényleges kár. A fagy csak az egyik károsító tényező. Ilyen hideg hajnalok után a méhek is nehezebben kelnek útra és ha nem porozzák be időben a virágokat, az újabb termésveszteséghez vezethet.

Ráadásul az extrém hideg tavaszi reggelek utáni meleg nappalok hőmérséklet-ingadozása miatt a fák kérge is megrepedezhet, ami kedvez a kártevők megtelepedésének.

A FruitVeb elnöke maga is gazdálkodó, 20 hektár almása van Csenger határában.

„Már elmentünk felmérni a gyümölcsöseinket, de jelenleg csak becsülni lehet a fagykár mértékét” – mondja. A gazdák szeretik rögtön tudni, milyen terméskieséssel számoljanak, de ez a legtöbb gyümölcs esetében csak hetek múlva derül ki. A szakember szerint egyelőre nagyjából az almavirágok 10-20 százaléka fagyott le. Van azonban olyan virág, amelyen kívülről nem látszik a fagysérülés, de a szövete már annyira károsodhatott, hogy később sem fog megkötni.

Az almásokban 10-20 százalékos lehet a fagykár. Fotó: depositphotos
Az almásokban 10-20 százalékos lehet a fagykár. Fotó: depositphotos

Biztos számokat a fagykár mértékéről valamennyi gyümölcs esetében csak május második felében lehet majd mondani.

"A nagytermelőknek egy ilyen enyhe fagykár még egyfajta segítség is lehet” – mondja dr. Apáti Ferenc. A FruitVeb elnöke elmagyarázza, egy egészséges almafán akár ezer virág is nyílhat. Ahhoz azonban, hogy a gyümölcs méretben, színben és ízben is az ideális állapotot elérje a szüret idejére, nem csupán a virágzatot, de porzás után a megkötött és fejlődésnek indult termést is gyéríteni kell.

„Nekem egy fáról csak körülbelül száz érett gyümölcsre van szükségem ahhoz, hogy azt a minőséget hozza a gyümölcs, amit el szeretnék érni” – teszi hozzá a csengeri almatermelő. Ezért egy 10-20 százalékos fagykár elvégzi a gyérítés egy részét a gazdálkodó helyett.

„Az már biztos, idén Magyarországon nem lesz rekordtermés egyetlen gyümölcsből sem” – mondta el kérdésünkre dr. Apáti Ferenc.

Hozzátette, ez kicsit jó hír is a gazdáknak, hiszen így nem lesz túlkínálat, emiatt magasabban tudják tartani a felvásárlási árat. A FruitVeb elnöke szerint ez arra lesz elég, hogy nagyjából az önköltségi ár közelében tudjanak maradni a magyar gazdák.

„Már most nagyobb mértékű áremelésre lenne szükség a zöldség- és a gyümölcságazatban is az elszabadult inputköltségek, a megemelkedett energiaárak miatt, de a piac rövid távon ezt nem- vagy csak minimális értékben engedi, így a termelés többletköltségeit egyelőre a gyümölcstermesztőknek kell kigazdálkodniuk”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!