<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hivatalos indoklás szerint a létszámhiány és a szállítási problémák miatt.

Májustól augusztusig négyezer járatát törli a svéd SAS légitársaság, ami az összes járata 5 százalékát jelenti - írja a Dagnes Industri. A cég sajtófőnöke, Karin Nyman szerint  a nyári hónapokra összesen 75 ezer járatot tervezett indítani a légiársaság. 

A hivatalosan bejelentett ok a létszámhiány és a szállítási problémák. Ugyanakkor a bejelentést a pilóták szakszervezete erősen bírálja, mert 2020-ban 450 pilótát bocsátottak el, akik közül sokan már nem térnek vissza a cég kötelékébe.

Véleményünk szerint ennek az az oka, hogy a menedzsment úgy döntött: ahelyett, hogy befektetne a cégbe és újra foglalkoztatná a pilótákat, inkább konfliktusba kerül a munkatársakkal, miközben úgy dönt, hogy nem biztosít elegendő plusz forrást a nyárra – kommentálta a közleményt Martin Lindgren, a pilótaszakszervezet SAS szekciójának elnöke.

Arra is rámutatott,  hogy a szakszervezet időben figyelmeztette a vállalat vezetését, miszerint nyárra nem lesz elegendő személyzet a tervezett járatok indításához. 

A járvány idején a SAS már többszáz pilótát elbocsátott. Fotó: SASA járvány idején a SAS már többszáz pilótát elbocsátott. Fotó: SAS

Nem ez az első konfliktus a tekintélyes szakmai szövetség és a SAS között. Tavaly decemberben a légitársaságot – az egyebek mellett meggondolatlan – átszervezést követően a munkavédelmi törvény megsértésével vádolták, és a pilóták szakszervezete jogi lépéseket helyezett kilátásba.

A járvány idején a SAS több száz pilótát bocsátott el munkahiány miatt. Mivel a légi forgalom 2022 elején kezdett igazán helyreállni, a munka nélkül maradt dolgozók kénytelenek voltak másik állást keresni, többnyire a SAS-csoporton belül, az újonnan alapított cégeknél. Ugyanakkor ez az intézkedés azt jelentette, hogy munkaügyi szempontból nem élveztek elsőbbséget az elbocsátott alkalmazottak. A szakszervezet szerint ez sértette a kollektív szerződést, amivel természetesen a légitársaság nem értett egyet. 

Martin Lindgren, a Svéd Pilóta Szövetség elnöke már decemberben bejelentette, hogy Svédországban, Norvégiában és Dániában jogi eljárások készülnek a légitársaság ellen. 

A légiközlekedési szakszervezetek több alkalommal követelték a kormánytól, hogy lépjen fel a SAS ellen, amelynek legnagyobb részvényese a svéd állam. Karl-Petter Thorwaldsson svéd kereskedelmi és ipari miniszter azzal hárította el a konfliktust, miszerint  a vállalat működési modellje a légitársaság menedzsmentjétől függ.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.