5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Áprilisban is jelentős mértékben drágult a nyugdíjasok bevásárlása, de a bázishatásnak köszönhetően idén már "csak" 34,3 százalékkal kellett többet kiadni. Ugyanakkor a két évvel ezelőttihez képest 58,2 százalékkal kerül többe a nyugdíjasok havi bevásárlása.

Új állandó tartalommal jelentkezünk mostantól az Mfor.hu-n, a Nyugdíjas Árkosárral. Laptársunk, a Privátbankár.hu immár 16 éve elvégzett Árkosár felmérésére támaszkodva állítottuk össze a Nyugdíjas Árkosarunkat, mely azt hivatott bemutatni, hogy mennyibe kerül egy nyugdíjas havi bevásárlása. Egy aktív, valamint egy nyugdíjaskorú fogyasztói kosara ugyanis eltér egymástól, bizonyos termékeket nagyobb, míg másokat egyáltalán nem, vagy kisebb mennyiségben vásárolnak idős honfitársaink.

A termékek meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal életszínvonal statisztikáját hívtuk segítségül, mely egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával. Ez alapján állítottuk össze a 21 termékből álló nyugdíjas kosarunkat, melyben a legnagyobb mennyiségben vásárolt alapvető élelmiszerek szerepelnek. Ehhez súlyozva társítottuk a három nagy hipermarket árait laptársunk adatbázisából. Így nemcsak arra kapunk választ, hogy idős honfitársaink melyik hipermarketben mennyiért tudják beszerezni az élelmiszereket, de ennek átlagát véve az is kiderül, mennyit kell fizetniük egy havi nagybevásárlásért. Nyugdíjas Árkosarunkat egészen 2020 januárjáig visszamenőlegesen is kiszámoltuk, mely lehetőséget ad arra, hogy egy, a mindennapokban érzékelhető árindexet számoljunk.

A felmérés eredményeiről a Privátbankár Árkosárral egyidőben, a KSH inflációs adatközlését megelőző napon számolunk be mostantól minden hónapban. Az Árkosár felmérés is már olvasható laptársunk oldalán >>>

Van már, ami olcsóbb lett. Fotó: Depositphotos
Van már, ami olcsóbb lett. Fotó: Depositphotos

Nagyot javult a helyzet áprilisban

Az áprilisi - debütáló - árkosarunkban a már érezhető bázishatás is megmutatkozik, hiszen márciushoz képest 3,8 százalékkal olcsóbban szerezhető be a 21 termék.

A Nyugdíjas Árkosár értéke 29 325 forint, ami az előző év azonos időszakához képest 34,3 százalékkal nagyobb kiadást jelent.

Bár ez már jócskán elmarad a rekordot jelentő tavaly novemberi és decemberi 50 százaléktól, mindez csupán azt jelenti, hogy a viszonylag magas bázishoz mérten már lassabb a drágulás üteme. Tavaly áprilisban éves bázison ugyanis 19 százalékos áremelkedésről tanúskodik a felmérésünk, vagyis

a nyugdíjasoknak 58,2 százalékkal kerül többe a havi bevásárlás, mint két évvel ezelőtt. És mindezzel szemben két év alatt 19,4 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az emelések tehát még az alapvető, tipikus élelmiszerek áremelkedését sem tudta fedezni.

(Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a nyugdíjasok - és az alacsony keresetűek - jövedelmük legnagyobb részét az élelmiszerek mellett a lakhatással összefüggésben, rezsire költik el, mely mértéke tavaly szintén brutálisan emelkedett, amivel cikkünkben, annak jellegétől fogva nem számolunk, de ez a tény rávilágít az idős társadalom kritikus helyzetére.)

Abban az elméleti esetben, ha mindent ott szereznének be az idősek, ahol épp a legolcsóbb, akkor 26 574 forintot fizetnének, a megtakarítás nagysága mindössze 2750 forint. Ám ez csupán egy érdekesség, hiszen, ahogy a családoknak, úgy a társadalom legidősebbjei számára sem bonyolítható le egyszerűen egy ilyen manőver.

Mi drágult a legjobban és mi a legkevésbé?

Az, hogy mérséklődik az árindexünk, nagyban köszönhető annak, hogy néhány tételnél már jelentős olcsóbbodás mutatkozik havi szinten. Legnagyobb mértékben a párizsi ára zuhant, egy hónap alatt 29,4 százalékkal, 23,2 százalékkal pedig a tejföl ára esett. Ettől elmaradó mértékben, de jóval olcsóbb lett áprilisra a narancslé és a sajt is, előbbi 13,9, utóbbi 10,7 százalékkal kerül kevesebbe, mint márciusban.

Akad azonban két tétel is, mely gyakran kerül a nyugdíjas vásárlók kosarába és változatlanul emelkedik az áruk. A sütés-főzés alapjaként szolgáló liszt 16 százalékkal kerül többe, mint márciusban, átlagosan 228 forintot kell adni a kilójáért, a joghurt pedig 14,9 százalékkal drágult egy hónap alatt.

Éves bázison azonban továbbra is brutális mértékű áremelkedéseket mutat a felmérésünk. De előbb egy jó hír: éves bázison 5,1 százalékkal csökkent egy termék, a párizsi ára. És akkor mutatjuk, mi drágult a legnagyobb mértékben, hiszen több olyan termék is, melynél még mindig 50 százalékot bőven meghaladó az infláció a boltok adatai alapján. 86,8 százalékkal drágult a kenyér tavaly áprilishoz képest, és ettől alig marad el a tej áremelkedése, ami 80,9 százalékos volt (az Árkosárban ugyanis a nem árstopos 1,5 százalékos zsírtartalmú változat szerepel). Brutálisan drágul a joghurt is, 74 százalékkal kell többet adni érte, mint egy évvel ezelőtt. Az árstopos tojás ára 67,7 százalékkal ment fel, a száraztésztáé 63,9, a rizsé pedig 61,3 százalékkal, s a tejföl drágulása is az 50 százalék feletti tartományban van, 53,5 százalékkal többe kerül most, mint egy éve.

Nominálisan havi szinten 1 143 forinttal kevesebbet kell kiadniuk a nyugdíjasoknak egy havi nagybevásárlás során, míg tavaly áprilishoz képest ez 7493 forinttal jobban terheli a pénztárcákat.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!