3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ugyanakkor még így is csökkent a növekedés mértéke. 

Mérséklődött a kínai export növekedése októberben, de a bővülés mértéke felülmúlta a várakozásokat. A kínai ipari szektorra jelentős nyomást gyakoroltak az elmúlt időszakban a felszökött nyersanyagárak, az energiaellátási korlátozások, valamint a szállítási láncban kialakult fennakadások.   

A kínai vámszolgálat vasárnap közzétett adatai szerint

a kivitel dollárban számolt értéke 27,1 százalékkal nőtt októberben éves összevetésben. Elemzők a bővülés ütemének jelentősebb mérséklődésére számítottak, 24,5 százalékos növekedést előre jelezve a szeptemberben regisztrált 28,1 százalékos emelkedést követően.

A behozatal dollárban számolt értéke 20,6 százalékkal nőtt októberben éves bázison. A bővülés üteme ezzel jelentősen elmaradt az elemzők által valószínűsített 25,0 százalékostól, ám javult a szeptemberi, 17,6 százalékos növekedéshez képest.

(Illusztráció)
(Illusztráció)

A kínai külkereskedelmi mérleg 84,54 milliárd dolláros többlettel zárt októberben. Elemzők 65,55 dolláros szufficitet jósoltak a szeptemberi, 66,76 milliárd dolláros többlet után.

Az év első tíz hónapját tekintve

a kínai export 32,3 százalékkal, az import pedig 31,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest.

A január-októberi időszak külkereskedelmi mérlege 510,63 milliárd dolláros szufficitet mutatott.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 20,3 százalékkal, az importé pedig 14,5 százalékkal emelkedett októberben éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 545,95 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel. Január-októberben a jüanban denominált adatok alapján a kínai kivitel 22,5 százalékkal, a behozatal pedig 21,8 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest. Az év első tíz hónapjában a külkereskedelmi mérleg 3305,63 milliárd jüanos többlettel zárt.

A dollárban denominált értékek alapján

Kína az Európai Unióba irányuló exportja 33,4 százalékkal, az onnan származó importja pedig 24,7 százalékkal nőtt az év első tíz hónapjában a múlt év azonos időszakához képest.

Január-októberben Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke ezzel elérte a 670,37 milliárd dollárt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt az év első tíz hónapjában a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) után, maga mögé szorítva az Egyesült Államokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!