TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

190 ország közül Magyarországon a legkönnyebb a határon átnyúló kereskedelem – derül ki a Világbank „Doing Business” rangsorából.

A Világbank rangsora azt mutatja meg, hogy mennyire könnyű vállalkozni a vizsgált országokban, a szabályozási környezet mennyire segíti a vállalkozások indulását és működését. A készítők az export- és importfolyamatok lebonyolításának és dokumentációjának idő- és költségigényét vizsgálták meg, melyek szerint Magyarország kiemelkedően jó helyzetben van. És ez „nem csupán az olyan nagyberuházók, mint például az autógyárak vagy összeszerelő üzemek, hanem a magyar e-kereskedők számára is kedvező lehetőségeket kínál” – mondta Dunder Krisztián online üzletfejlesztési szakértő, a Growww Digital ügyvezetője.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Világbank Doing Business rangsora olyan szempontok alapján készül, mint például a cégalapítás nehézsége, a tulajdonjog bejegyzése vagy épp az adófizetés. A teljes rangsorban Magyarország a vizsgált 190 ország közül a 48. helyen áll. A határon átnyúló kereskedelem tekintetében az első helyen osztozunk tizenöt uniós tagállammal – Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország.

„Érdemes az e-kereskedő vállalkozásoknak kihasználni ezt az előnyt, és minél előbb külföldi piacokra lépni. Ma még Magyarország, illetve Közép- és Kelet-Európa nem túl csábító a nagy online kereskedők számára, a régió fragmentáltsága egyelőre a helyi cégeknek kedvez. Ugyanakkor ez az előny nem tarthat örökké, a világ az egységes digitális piac felé halad” – vélekedik Dunder Krisztián.

Dunder Krisztián Dunder Krisztián


Leomló kereskedelmi korlátok

Az Európai Unió a meglévő piaci korlátokat is lebontaná. Mivel a térség online kereskedelme évi mintegy 20 százalékos ütemben bővül, viszont egyelőre csupán a kereskedők 7 százaléka kínálja portékáit más tagállamokban is, az Európai Parlament február elején új szabályozást fogadott el, melynek értelmében tilos megkülönböztetni a fogyasztókat földrajzi jellemzőik szerint.

Vagyis állampolgárságtól, lakó- és tartózkodási helytől vagy a bankkártya kibocsátójától függetlenül bárki bárhonnan rendelhet majd az uniós piacon, többletköltségek nélkül. Azonban nem minden e-kereskedő örül az új szabályozásnak. Ugyanis ezután például el kell fogadni olyan fizetési megoldást is, aminek a költsége akár többszöröse egy bankkártyás tranzakciónak, és ez a többletköltség nem hárítható át a vásárlóra.

Természetesen a kereskedőket nem kötelezik arra, hogy minden országba ki is szállítsák a rendeléseket; erről továbbra is maguk dönthetnek.

Dunder Krisztián szerint a régión belüli kereskedelem erősödhet az új szabályozás hatására: a közép-európai térség, Ausztria és Németország már ma is egységes piacnak számít, ahol a rendelési, fizetési korlátozások eltörlése tovább élénkítheti a kereskedelmet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.