2019. szeptember 24. 07:43
MTI

Biztonsági mechanizmusok bevezetését javasolja Brüsszelnek a kínai állami szektorral szemben az Európai Unió Kínában működő kereskedelmi kamarája jelentésében. A jelentés szerint Pekingnek nem sikerült reformokat végrehajtania a kínai állami szektorban, amely ennek hatására csak még nagyobbra duzzadt és rossz hatékonysággal működik.

A kamara szerint Kínának versenysemleges rendszert kellene bevezetnie, amelyben az állami és a magánkézben lévő, valamint a külföldi vállalatok mind egyforma elbánásban részesülnek. Figyelmeztetett ugyanakkor az állami kézben lévő gazdaság újjáéledésének veszélyére, ami a nemzetközi gazdasági kormányzás szabályainak semmibe vételével, illetve a finanszírozás, a közbeszerzések és a támogatások minden eddiginél nagyobb arányban az állami vállalatoknak juttatásával az európai cégek kiszorulásához vezethet.

Joerg Wuttke, a kamara elnöke a jelentésben úgy fogalmazott: „ahelyett, hogy az állami kézben lévő cégeket kezelhető méretűre csökkentenék, és kijelölnék a működésükhöz legmegfelelőbb szektorokat, miközben a többi területen privatizációt hajtanának végre, a cél az, hogy azok egyre erősebbek, jobbak és nagyobbak legyenek.”

A kamara évenként kiadott jelentéseiben rendszeresen lobbizik a versenysemlegességért és az állami szektor reformjaiért, összesen több mint 800 javaslatot előterjesztve - mutat rá a SCMP. Az idei jelentésben azonban több biztonsági mechanizmus bevezetésére szólított fel, azt tanácsolva Brüsszelnek, hogy új szabályozások, valamint a meglévő törvények segítségével ösztönözze Pekinget a szektor átformálására. Hangsúlyozták: „amennyiben Kína az elkövetkező években nem hajtja végre az állami vállalatok reformját és vezeti be a versenysemlegességet, úgy az óvintézkedésekre a EU piacának védelme miatt lesz szükség.”

A jelentés rámutat: 2007 és 2017 között a kínai állami vállalatok adóssága csaknem négyszeresére nőtt, miközben nyereségük csupán 60 százalékkal emelkedett. Finanszírozás szempontjából szintén előnyösebb helyzetben vannak: ugyan 2010 és 2013 között még csupán a banki hitelek mintegy harmadát kapták az állami vállalkozások, 2016-ra már a banki hitelek 83 százalékában részesültek, míg a magánszektornak összesen 11 százalékuk jutott.

Márciusban előrébb lépett Kína

A pekingi törvényhozás idén márciusban fogadta el a külföldi befektetéseket szabályozó törvényt, amely 2020. január 1-től lép hatályba. Az új törvény szerint a - negatív listán nem szereplő - külföldi befektetőket a belföldiekkel egyforma elbánásban részesítik, és egyenlő esélyekkel indulhatnak közbeszerzési pályázatokon, valamint részt vehetnek a vonatkozó törvények, szabályozások és technikai feltételek kialakításában.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.