<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb nyolc beteg pedig meghalt.

Az imént tették közzé a koronavírus-fertőzések legfrissebb statisztikáját, ezek szerint tegnap 1070 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Ezer fölé kerültünk
Ezer fölé kerültünk

Ez az eddigi legmagasabb eg napi esetszám a járvány márciusi kitörése óta. Az eddig regisztrált fertőzöttek száma ezzel 17 990 főre emelkedett.

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában megelőlegezte, hogy el fog jönni az idő, amikor egy nap alatt több mint ezer új fertőzöttet regisztrálnak. Úgy fogalmazott, hogy "ne legyen igazam, de a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezer főt". Szombaton máris megtörtént, amire a kormányfő számított.

Az operatív törzs jelentése szerint elhunyt újabb 8 beteg, így már 683-an haltak meg a koronavírusra visszavezethetően. A gyógyultak száma 4391 fő.

A jelentés szerint az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. Kórházban 404 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon - hívja fel a figyelmet az operatív törzs.

Hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni - emlékeztetnek a nemrég meghozott szigorító intézkedésekre.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet - tanácsolják. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.