3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A mai Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergely minisztert, aki a tőzsdén szereplő társaságok védelméről is beszélt.

Tőzsdén forgó társaságok, így a Richter és a Mol is benne van abban a mintegy 140 cégben, amelyek létfontosságúnak minősülnek, ezért a veszélyhelyzetre tekintettel az állam katonai erővel biztosítja a zavartalan működést - közölte érdeklődésünkre a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki szerint nem lesz befolyással a társaságok tőzsdei kereskedésére az intézkedés (mely a katasztrófavédelemről szóló törvény szerint nem csak katonai biztosítást jelenthet, hanem az irányítás átvételét is, bár erről jelenleg nincs szó), ha lenne, akkor szerinte pozitív hatású lenne. Az nem szerepel a tervekben ismertetése szetint, hogy a helyzetre való tekintettel felfüggesszék a tőzsdei cégek kereskedését.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Illusztráció. (MTI/Soós Lajos)Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Illusztráció. (MTI/Soós Lajos)

Szintén kérdésünkre kifejtette, hogy

jelen helyzetben nem lehet folytatni az év elején elkezdett egészségügyi reformot.

Nem mondott le róla a kormány, de jelenleg a járványhelyzet kezelése köti le a kapacitásokat. (Az egészségügyi reform a kórházak finanszírozásában, kapacitásaik jobb elosztásában hozna jelentős előrelépést a kormány várakozása szerint.)

Mivel Gulyás Gergely érdeklődésünkre elképzelhetőnek nevezte, hogy akár őszig is eltarthat a veszélyhelyzet Magyarországon, ebből az következik, hogy az egészségügyi reform a következő, 2022-es választáshoz nagyon közeli időpontban tudna csak elindulni.

Az előzőekkel összefüggésben kérdéses lehet, hogy mikor tudja elfogadni a parlament a jövő évi költségvetést és adótörvényeket. Terv szerint még a tavaszi ülésszakon sor kerülne erre, ám ha a parlament határozatképtelenné válik - mert például a képviselők több mint fele megbetegedik, ami egyáltalán nem kizárt - akkor csak ősszel lehetne szavazni az előterjesztésekről.

A miniszter egyébként fontosnak nevezte, hogy a parlament minél hamarabb megadja a felhatalmazást a kormánynak a gazdasági csomag végrehajtásához, valamint a veszélyhelyzet meghosszabbításához. Ezzel minden lényeges felhatalmazást megkap a kormány - tette hozzá a miniszter, aki szerint semmi szükség nincs a képviselők szűrésére, nem kell különbséget tenni köztük és a többi ember között.

Ebben a cikkben vezettük le, hogy bár a protokoll valóban nem indokolja a képviselők szűrését, de az ország kormányozhatósága szempontjából mégis szükséges lenne, mert ha a parlament határozatképtelenné válna, a kormány rendeleti úton lenne kénytelen gondoskodni a szükséges jogszabályokról. A miniszter által elmondottak szerint azonban a parlamentre amúgy sem várnának nagy feladatok az előttünk álló időszakban, miután megszavazták a gazdaságélénkítő csomagot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.