<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A mai Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergely minisztert, aki a tőzsdén szereplő társaságok védelméről is beszélt.

Tőzsdén forgó társaságok, így a Richter és a Mol is benne van abban a mintegy 140 cégben, amelyek létfontosságúnak minősülnek, ezért a veszélyhelyzetre tekintettel az állam katonai erővel biztosítja a zavartalan működést - közölte érdeklődésünkre a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki szerint nem lesz befolyással a társaságok tőzsdei kereskedésére az intézkedés (mely a katasztrófavédelemről szóló törvény szerint nem csak katonai biztosítást jelenthet, hanem az irányítás átvételét is, bár erről jelenleg nincs szó), ha lenne, akkor szerinte pozitív hatású lenne. Az nem szerepel a tervekben ismertetése szetint, hogy a helyzetre való tekintettel felfüggesszék a tőzsdei cégek kereskedését.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Illusztráció. (MTI/Soós Lajos)Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Illusztráció. (MTI/Soós Lajos)

Szintén kérdésünkre kifejtette, hogy

jelen helyzetben nem lehet folytatni az év elején elkezdett egészségügyi reformot.

Nem mondott le róla a kormány, de jelenleg a járványhelyzet kezelése köti le a kapacitásokat. (Az egészségügyi reform a kórházak finanszírozásában, kapacitásaik jobb elosztásában hozna jelentős előrelépést a kormány várakozása szerint.)

Mivel Gulyás Gergely érdeklődésünkre elképzelhetőnek nevezte, hogy akár őszig is eltarthat a veszélyhelyzet Magyarországon, ebből az következik, hogy az egészségügyi reform a következő, 2022-es választáshoz nagyon közeli időpontban tudna csak elindulni.

Az előzőekkel összefüggésben kérdéses lehet, hogy mikor tudja elfogadni a parlament a jövő évi költségvetést és adótörvényeket. Terv szerint még a tavaszi ülésszakon sor kerülne erre, ám ha a parlament határozatképtelenné válik - mert például a képviselők több mint fele megbetegedik, ami egyáltalán nem kizárt - akkor csak ősszel lehetne szavazni az előterjesztésekről.

A miniszter egyébként fontosnak nevezte, hogy a parlament minél hamarabb megadja a felhatalmazást a kormánynak a gazdasági csomag végrehajtásához, valamint a veszélyhelyzet meghosszabbításához. Ezzel minden lényeges felhatalmazást megkap a kormány - tette hozzá a miniszter, aki szerint semmi szükség nincs a képviselők szűrésére, nem kell különbséget tenni köztük és a többi ember között.

Ebben a cikkben vezettük le, hogy bár a protokoll valóban nem indokolja a képviselők szűrését, de az ország kormányozhatósága szempontjából mégis szükséges lenne, mert ha a parlament határozatképtelenné válna, a kormány rendeleti úton lenne kénytelen gondoskodni a szükséges jogszabályokról. A miniszter által elmondottak szerint azonban a parlamentre amúgy sem várnának nagy feladatok az előttünk álló időszakban, miután megszavazták a gazdaságélénkítő csomagot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.