2020. március 19. 12:23

A mai Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergely minisztert, aki a tőzsdén szereplő társaságok védelméről is beszélt.

Tőzsdén forgó társaságok, így a Richter és a Mol is benne van abban a mintegy 140 cégben, amelyek létfontosságúnak minősülnek, ezért a veszélyhelyzetre tekintettel az állam katonai erővel biztosítja a zavartalan működést - közölte érdeklődésünkre a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki szerint nem lesz befolyással a társaságok tőzsdei kereskedésére az intézkedés (mely a katasztrófavédelemről szóló törvény szerint nem csak katonai biztosítást jelenthet, hanem az irányítás átvételét is, bár erről jelenleg nincs szó), ha lenne, akkor szerinte pozitív hatású lenne. Az nem szerepel a tervekben ismertetése szetint, hogy a helyzetre való tekintettel felfüggesszék a tőzsdei cégek kereskedését.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Illusztráció. (MTI/Soós Lajos) Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Illusztráció. (MTI/Soós Lajos)

Szintén kérdésünkre kifejtette, hogy

jelen helyzetben nem lehet folytatni az év elején elkezdett egészségügyi reformot.

Nem mondott le róla a kormány, de jelenleg a járványhelyzet kezelése köti le a kapacitásokat. (Az egészségügyi reform a kórházak finanszírozásában, kapacitásaik jobb elosztásában hozna jelentős előrelépést a kormány várakozása szerint.)

Mivel Gulyás Gergely érdeklődésünkre elképzelhetőnek nevezte, hogy akár őszig is eltarthat a veszélyhelyzet Magyarországon, ebből az következik, hogy az egészségügyi reform a következő, 2022-es választáshoz nagyon közeli időpontban tudna csak elindulni.

Az előzőekkel összefüggésben kérdéses lehet, hogy mikor tudja elfogadni a parlament a jövő évi költségvetést és adótörvényeket. Terv szerint még a tavaszi ülésszakon sor kerülne erre, ám ha a parlament határozatképtelenné válik - mert például a képviselők több mint fele megbetegedik, ami egyáltalán nem kizárt - akkor csak ősszel lehetne szavazni az előterjesztésekről.

A miniszter egyébként fontosnak nevezte, hogy a parlament minél hamarabb megadja a felhatalmazást a kormánynak a gazdasági csomag végrehajtásához, valamint a veszélyhelyzet meghosszabbításához. Ezzel minden lényeges felhatalmazást megkap a kormány - tette hozzá a miniszter, aki szerint semmi szükség nincs a képviselők szűrésére, nem kell különbséget tenni köztük és a többi ember között.

Ebben a cikkben vezettük le, hogy bár a protokoll valóban nem indokolja a képviselők szűrését, de az ország kormányozhatósága szempontjából mégis szükséges lenne, mert ha a parlament határozatképtelenné válna, a kormány rendeleti úton lenne kénytelen gondoskodni a szükséges jogszabályokról. A miniszter által elmondottak szerint azonban a parlamentre amúgy sem várnának nagy feladatok az előttünk álló időszakban, miután megszavazták a gazdaságélénkítő csomagot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.