2p

Kedden reggel hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a GDP negyedik negyedéves számait. A magyar gazdaság növekedése meghaladta az előzetes várakozásokat, hiszen 7,2 százalékkal bővült az utolsó negyedévben.

Magyarország bruttó hazai terméke 2021 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal emelkedett. 2021-ben a GDP volumene 7,1 százalékkal növekedett, közölte a KSH.

A magyar gazdaság a tavalyi látványos megugrásnak köszönhetően messze maga mögött hagyta a 2020-as visszaesést. A GDP ugyanis a nyers adatok alapján 4 százalékkal nagyobb volt a 2019. negyedik negyedévinél.

A növekedés nagysága kapcsán érdekességként megemlíthető, hogy a hazai szabályozás a 3,5 százalékos növekedést már erőteljesnek tartja, ehhez a szinthez kötik ugyanis a nyugdíjprémium kifizetését, amelynek értéke 80 ezer forint volt és tavaly novemberben kaptak meg az idősek. A 2021-es növekedés tehát „két nyugdíjprémiumnyinál” is nagyobb volt. A járadékot kapók bánatára ez persze nem jelent plusz juttatást, ám abból a szempontból jelzésértékű, hogy a bővülő gazdaság az állam (adó)bevételeit is jelentősen növelik. Ennek köszönhetően a választások előtti nagyarányú transzferek talán nem okoznak később megoldhatatlan problémát a költségvetés számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!