2p

Online kémkedés miatt két izraeli, egy orosz és egy szingapúri vállalatot helyezett tiltólistára az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán, mert állítása szerint az "Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel szembeni tevékenységet végeztek" - jelentette be a tárca.

A szóban forgó cégek közül a Pegasus kémszoftvert is gyártó izraeli NSO Group és a Candiru nevű vállalatok azért kerültek tiltólistára, mert a bizonyítékok szerint külföldi kormányzatok részére fejlesztettek és szállítottak kémprogramokat, amelyekkel kormányzati tisztségviselőket, újságírókat, üzletembereket, aktivistákat, tudósokat, kutatókat és nagykövetségi dolgozókat figyeltek meg indok nélkül, rosszindulatú módon.

A minisztérium jelentése hangsúlyozza, hogy az autoriter külföldi kormányok ezekkel a kémprogramokkal elnyomó jelleggel határokon átnyúlva tudtak fellépni. Ezek a kormányok az országhatáraikon túl élő disszidenseket, újságírókat és aktivistákat veszik célba, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat - emelte ki a minisztérium.

A Positive Technologies orosz kibervédelmi vállalatot, és a Computer Security Initiative Consultancy (COSEINC) szingapúri céget azért vették fel az amerikai tiltólistára, mert megállapították, hogy olyan kibereszközökkel kereskednek, amelyekkel engedély nélkül hozzáférést lehet szerezni különféle információs rendszerekhez, amivel magánszemélyek és szervezetek magánéletét és biztonságát veszélyeztették. A gyanú szerint az orosz cég támogatta az orosz titkosszolgálatok munkáját.

A minisztériumi tiltólistára helyezés egyik következménye, hogy amerikai vállalatok nem vagy csak korlátozottan kereskedhetnek ezekkel a cégekkel, például sokkal nehezebb lesz amerikai biztonsági kutatóknak számítógépes sebezhetőségekkel kapcsolatos információkat eladni nekik.

Az NSO és a Candiru vállalatokat már korábban is azzal vádolták, hogy internetes hekkelésre alkalmas eszközöket adtak el autoriter rezsimeknek. Az NSO korábban úgy nyilatkozott, hogy csak rendvédelmi szervezeteknek és titkosszolgálatoknak adja el termékeit, és már lépéseket tettek a visszaélések megelőzésére.

   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!