<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

David B. Cornstein folytatná a tárgyalásokat. 

David B. Cornstein nagykövet továbbra is azon dolgozik, hogy megoldódjon a CEU ügye - közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége az MTI-vel.

A CEU csütörtökön jelentette be: ha december elsejéig nem sikerül megoldást találni a Közép-Európai Egyetem körül kialakult helyzetre, a felsőoktatási intézmény amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaira jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd.

David B. CornsteinMTI Fotó: Máthé Zoltán

Soros-féle blöff

Kovács Zoltán kormányszóvivő erre úgy reagált, hogy a kormány szerint a bejelentés egy Soros-féle politikai blöff. A Közép-Európai Egyetem "ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is" Magyarországon fog működni - tette hozzá.

Prioritás

A budapesti amerikai nagykövetség közleménye szerint David B. Cornstein kijelentette: a CEU "prioritás" az amerikai kormány számára, és "elsöprő kétpárti támogatást élvez" az Egyesült Államokban.

A nagykövet megérti a CEU álláspontját, ugyanis - írta - a hosszantartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Ezzel együtt úgy gondolja, még mindig lehet megoldást találni.

"Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék" - értékelt a nagykövet, hozzátéve: gyorsan kell cselekedni.

David B. Cornstein mindkét féllel együtt dolgozik azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjanak december elseje előtt - olvasható a nagykövetség közleményében.

A CEU rektora szerint, ami sok, az sok

„Minden szükséges lépést megtettünk, hogy megfeleljünk a lex CEU-nak. Számos alkalommal jeleztük, hogy nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, amely garantálja intézményünk integritását és tanszabadságát. Addig vártunk, amíg lehetséges volt” - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a 444.hu tudósítás szerint. „Felelőtlenek lennénk, ha nem készültünk volna fel a CEU hosszútávú működésének biztosítására. Sajnálatos módon a magyar kormányzat elzárkózása attól, hogy egy számunkra is elfogadható megoldást kínáljon, erre a döntésre kényszerített minket.”

„Hálásak vagyunk Cornstein nagykövetnek a CEU védelmében tett kivételes erőfeszítéseiért. Köszönettel tartozunk az Egyesült Államok Külügyminisztériumának, az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam Kormányzói Irodájának, és New York Állam Oktatási Hivatalának az érdekünkben tett erőfeszítéseikért” – mondta.

A CEU ezzel egy időben közleményt is kiadott, amiben azt írják, hogy a döntés előtt a magyar kormányzat tovább szűkítette a tanszabadságot, törölte a társadalmi nemek tanulmánya szakot, és büntetőadók kilátásba helyezésével korlátozta a migrációval kapcsolatos kutatásokat.

Fodor Éva elmondta, hogy elkötelezettek, hogy annyi programot tartsanak Budapesten, amennyi lehetséges, de ha ezeket is el kell vinniük, további oktatási programokat is indíthatnak, általános oktatási tevékenységet és kulturális eseményeket is tarthatnak az épületükben.

Máté Liviu azt mondta, hogy még van idő, hogy a magyar kormány bizonyítsa, nem cinikus, és nem erőszakolja ki, hogy az állampolgárai kénytelenek legyenek elhagyni az országot, hogy tanulhassanak az egyetemen. Azt is elmondta, hogy ha nem születne meg a megállapodás, február 1-től már nem is vehetnének fel új diákokat.

Michael Ignatieff végül azt mondta, az üzenetük a kuratóriumi döntéssel és a mostani sajtótájékoztatóval az, hogy:

„Enough is enough.” („Ami sok, az sok.”)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.