2018. október 25. 12:50
mfor.hu

Csütörtökön háromnegyed 1-kor az egyetem auditóriumában jelentették be a döntést.

A magyar kormány azt mondta az amerikai nagykövetségnek, hogy nem írják alá a szerződést a CEU működéséről, jelentette be Michael Ignatieff, az egyetem rektora egy diákoknak tartott fórumon. Ha ezt december elsejéig nem teszik meg, akkor a CEU itthagyja Magyarországot.

Az egyetem közösségének ma délutáni gyűlésén a CEU vezetése bejelentette, hogy

  • az amerikai nagykövetet a kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal;
  • ezért, ha decemberig nem történik az ügyben haladás, az egyetem jövő szeptembertől Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait;
  • aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, itt is fejezheti be, tehát a költözést felmenő rendszerben vezetnék be;
  • a CEU megtartja budapesti belvárosi épületeit;
  • David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását;
  • Bécsben már rendelkezésre állnak a szükséges létesítmények, és az akkreditáció is elintéződött;
  • az esetleges költözés költségeit amerikai forrásokból fedezik, nem a CEU meglévő vagyonából.

Tekintve, hogy mióta húzódik a megállapodás aláírása, egyáltalán nem meglepetés, hogy a CEU eljutott erre a végső döntésre. És pont ez az indok támasztja alá azt is, hogy a történet az egyetem Bécsbe költözésével fog zárulni.

Az első határidőt még csak a sajtóban nevezte meg a rektor. Májusban a Washington Postnak azt mondta: ha nyárig nincs megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie.

„Ha ez így folytatódik, nem leszünk vonzóak a diákoknak. Nem tudunk embereket felvenni, és elkezdünk elvérezni. Nem tölthetünk még egy tanévet bizonytalanságban.”

Már korábban is voltak előjelek, melyek a lehetséges költözést vetítették előre. Márciusban a Közép-európai Egyetem (CEU) és Bécs városa közös közleményt adott ki, melyben bejelentették, hogy olyan egyetértési megállapodásról tárgyalnak, mely lehetővé tenné az egyetemnek, hogy kampuszt hozzon létre az osztrák fővárosban.

A márciusi bejelentés alapján joggal gondoltuk úgy, hogy mivel egy campust nyitni nem olcsó mulatság, ez már annak is lehet a jele, hogy a CEU már nem bízik abban, hogy a magyar kormány aláírja a New York állammal kötendő megállapodást. Erre ugyanis már rég meglett volna a lehetőségük, mégis hosszú hónapok óta húzzák-halasztják a dolgot.

Az ugyanakkor továbbra sem világos, hogy megszűnik-e a CEU működési engedélye jövő év elején önmagában attól, ha a kormány nem írja alá az egyezményt New York Állammal, vagy ehhez külön jogszabályra van szükség. Kérdés, hogy a kötelezettségszegési eljárás alatt álló Orbán-kormány egy ilyen, nyíltan a CEU ellen irányuló lépést megkockáztat-e, ugyanakkor az is kérdéses, hogy miért tenne Orbán bármilyen engedményt a CEU maradása érdekében. A diákjaiért és tanáraiért a nemzetközi piacon versengő egyetem sem várhat időtlen időkig, mert a bizonytalanság rontja a versenyképességét - írja az Index.

A CEU rektora szerint, ami sok, az sok

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.