10p

Itt az év első Kormányinfója, olvassa percről percre frissülő közvetítésünket!

11:55

Véget ért a Kormányinfó.

11:54

Lapunk kérdésére a miniszter elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank tudna arról tájékoztatást adni, hogy valóban megszűnnek-e a Pallas Athéné alapítványok.

A bankfelügyelet jelenlegi, a nemzeti bankba beolvadt rendszerét jónak tartja Gulyás Gergely, nincs terv a korábbi, független felügyeleti szerv visszaállítására.

Nem kizárólag az adóerő-képesség alapján döntöttek az önkormányzatok rezsitámogatásáról, ez csak a legfontosabb szempont volt.

Cser-Palkovics András az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás számításának megváltoztatását célzó javaslatáról nem tárgyalt a kormány egyelőre, de fognak a megyei jogú városok vezetői tárgyalni a kormányfővel - ezt szintén lapunk kérdésére mondta el Gulyás Gergely, aki ezután véget is vetett a Kormányinfónak.

Az utolsó témáról az alábbi cikkben olvashat részletesen:

11:47

A miniszter szerint nincs probléma a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban, a beruházás ellen tiltakozó helyieket arra biztatta, hogy fontolják meg a projekt támogatását.

11:42

Az egészségügyi szakdolgozói béremelésre két ütemben, július 1-jén és nyolc hónappal később, jövő március 1-jén kerül sor, ez jelentős, 40 százalékos béremelés lesz.

11:36

Gratulál a miniszter Lengyelországnak, ha az ország valóban teljesen le tudott válni az orosz gázról, de ebben a bejelentések ellenére nem biztos, mert "közvetve sokan kapnak orosz gázt". Gulyás Gergely nyáron gyakorlatilag lehetetlennek nevezte, hogy ez sikerüljön.

11:33

Nem volt jelen Gulyás Gergely Orbán Viktor és felesége római és szlovéniai utazásán, ezért nem tudja, hogy a hasonló útvonalat megtevő honvédségi gépen utazott-e a kormányfő és Lévai Anikó. A miniszter szerint hivatalos programnak tekinthető, hogy a magyar miniszterelnök nem a jelenlegi, hanem a volt szlovén kormányfővel, Janez Jansával találkozott ezen a látogatáson.

11:28

Maradnak az árstopok április végéig és akár azután is?  Amíg áruhiány nincs, és nem okoz több kárt, mint amennyi hasznot hoz, addig fenn lehet tartani az intézkedést - válaszolta erre a kérdésre Gulyás Gergely, és visszautalt az üzemanyag-árstop megszüntetésére, tehát nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy szükség esetén akár előbb is kivezessék a megmaradt árkorlátozásokat, amelyeknek kétségtelenül vannak "negatív hatásai" is.

11:20

Magyarország a költségek miatt a sajtóhíreknek megfelelően valóban kiszáll a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság megrendezéséből, az eseményt Svájc és Ausztria fogja megrendezni.

11:19

A családvédelmi törvény lényegén - ami Gulyás Gergely szerint az, hogy a gyermekek szexuális nevelése alapvetően a szülők, és nem az iskola feladata - semmilyen körülmények között nem változtat a magyar kormány.

11:16

Magas rangú brüsszeli politikus által aláírt, "pecsétes papírt" szeretne Gulyás Gergely arról, hogy pontosan mit szeretne a Bizottság az egyetemi alapítványokkal kapcsolatban. A miniszter állította, hogy a kormány csak három nappal ezelőtt értesült az Erasmus-ösztöndíjak befagyasztásáról, hiába utalt erre már egy korábbi bizottsági végrehajtási határozat - ez Gulyás Gergely szerint nem volt egyértelmű.

11:12

A költségvetési hatása 5 milliárd forint körüli az Erasmus-ösztöndíjak felfüggesztésének, ezt a kormány "ki tudja fizetni" szükség esetén.

11:09

Nem lesz egyelőre semmilyen korlátozás a Kínából Magyarországra érkezők tekintetében.

11:07

"Biztos hogy ilyen formában nem lesz ilyen kötelezettség magánorvosoknál, elvetettük azokat az elképzeléseket, amelyek az eredeti tervezetben szerepeltek"

- közölte Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a magánorvosok számára az állami egészségügyben kötelezően elvégzendő munkát előíró, nagy port felvert tervezettel.

11:04

Hosszasan sorolta Gulyás Gergely azokat a nyugat-európai politikusokat, akik különböző egyetemeken viselnek különféle tisztségeket, és továbbra is tagadta, hogy a Bizottságnak világos elvárása lett volna a politikusok visszahívása az egyetemek vezetőségéből.

10:58

"Szánalmas és borzalmas az a teljesítmény, amit ebben az ügyben nyújtottunk"

- tért vissza még egyszer a napelemes pályázatok kifizetésének kérdésére Gulyás Gergely.

10:56

A debreceni akkumulátorgyár ügyében a kormány szeretne meggyőződni arról, hogy megfelelnek-e a valóságnak a sajtóban megjelent információk a cég vezetőinek letartóztatásáról. Ebben az esetben megvizsgálják, hogy ez érinti- e a beruházást, és ennek értelmében döntenek a továbbiakról. Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kaptak ebben az ügyben - közölte a miniszter.

Arra, hogy várható-e az infláció miatt évközi nyugdíjkorrekció, és hogy ennek mi lenne a mértéke, a miniszter kijelentette: "A nyugdíjasok nem járhatnak rosszul." A nagy kérdés, hogy 15 százalék alatt vagy fölött lesz az éves infláció. Ha magasabb, akkor legkésőbb novemberen kifizetik a kompenzációt, sőt, ha előbb látszik biztosan, hogy magasabb lesz, akkor előbbre hozhatják a kifizetést. A cél, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció, és a miniszter bízik abban, hogy az éves infláció 15 százalék alatt marad.

10:50

Az ATV újságírója szerint az egyetemekkel kapcsolatos kifogásokat novemberben jelezték Brüsszelből a magyar kormánynak. Ha a megállapodás ára az lenne, hogy a fideszes politikusokat visszahívják az egyetemek vezetéséből, erre hajlandó lenne a magyar kormány?

Válaszul Gulyás Gergely elmondta, hogy nem tudja, hogy mit akar a Bizottság, a kormány nyitott lett volna, és most is nyitott lenne ezt a kérést teljesíteni, de nem volt ilyen kérés. Újra abszurdnak nevezte, hogy a megállapodás ellenére szankciókat fogadtak el az országgal szemben ebben az ügyben.

10:44

"Sajnos igaz, hogy a napelemes pályázatok elhanyagolható részét fizették ki. Január végére 1,2 milliárd forintot szeretnénk kifizetni, azon vagyunk hogy a kifizetések beinduljanak és behozzuk a lemaradást"

- mondta el arról az ügyről, amelyről tegnap írtunk. Gulyás Gergely elnézést kért az érintettektől.

A fürdőkkel is fognak tárgyalni, ezek egy része bezárt, másik része nyitva maradt és árat emelt. Milyen támogatásra van szükség ahhoz, hogy a következő télen már ne zárjanak be. A fürdők nem részesülnek a Nagy Márton által bejelentett turisztikai támogatási programban.

10:41

Lesz még tárgyalás az önkormányzatoknak nyújtott rezsitámogatás ügyében, illetve a távhővel fűtött lakásoknak is várható még segítség, erre a források megvannak.

10:38

A kormány nagyra becsüli a tanárok munkáját és "ha Brüsszel rendelkezésünkre bocsátja a megfelelő forrásokat", akkor akár január 1-jével, visszamenőlegesen is kifizetik a megemelt béreket. A miniszter azt kérte a pedagógusoktól, hogy tartsák be a törvényeket, és csak törvényes tiltakozási formákat válasszanak.

10:35

"Óvatos lennék minden felméréssel, de a gáz ára 60-70 euró alá nem csökkenhet az LNG-re való átálással" - állította Gulyás Gergely, aki szerint ennek a technológiai váltásnak az árát "az európai családok" fogják megfizetni. A miniszter ezt a Magyar Nemzet kérdésére válaszolta, amely egészen véletlenül a Kormányinfó előtt a Híradóban is bemutatott Századvég-felmérésről szólt, amely szerint az európai polgárok "négyötöde Brüsszelt tartja felelősnek az energiaválságért".

10:31

"Ma már senki nem gúnyolódik a magyar haderőfejlesztési programon" - válaszolta a miniszter az Origo arra a felvetésére, hogy szorosabbra fűzi-e a magyar kormány a katonai együttműködést az új izraeli kormánnyal. Ennek lehetőségét egyébként nem zárta ki a miniszter.

10:27

"Korrupcióban fuldoklik az Európai Parlament"

- mondta el Gulyás Gergely, aki szerint az európai parlamenti vagyonnyilatkozati rendszert kéne a magyarhoz igazítani, és elkerülhetetlennek látszik e rendszer átalakítása, hogy az Európai Parlament komoly tényezője maradhasson az európai politikának.

10:24

7 milliárd euróról 17 milliárdra nőtt Magyarország energiaszámlája 2022-ben. A rezsivédelmi alap jelentős forrásokat biztosít arra, hogy mind a magánszemélyeknek, mind az intézményeknek segítséget nyújtson a kormány a rezsiszámlák kifizetésében.

4,9-ről 3,9 százalékra csökkentik a költségvetési hiányt 2023-ban, és az alkotmányos kötelezettségekkel összhangban az államadósság is csökken a miniszter elmondása szerint.

10:21

Nem jöttek be az "ellenzéki szakértők" jóslatai a költségvetésről és a magyar gazdaságról. 2022-ben is sikerült csökkenteni a költségvetés hiányát, a "jobboldali kormány nem választási költségvetéseket fogad el", az államadósságot is sikerült mérsékelni. Az infláció ellenére is nőttek a reálkeresetek - tette hozzá a miniszter, aki szerint a költségvetést márciusban fogadhatják majd el.

"Foglalkoztatási rekordot értünk el 2022-ben, Magyarországon több mint 4,7 millió munkavállaló van. A forint árfolyamát is sikerült az év végére stabilizálni" - sorolta az eredményeket Gulyás Gergely.

10:18

A miniszter adatokat ismertetett arról, hogyan változott a modellváltó, tehát alapítványi fenntartásba került egyetemek teljesítménye. "A hallgatók teljesítménye és a felvett hallgatók száma is jelentősen nőtt, a külföldi hallgatók jelentkezése is nőtt az elmúlt évben" - mondta el Gulyás Gergely, aki szerint a nemzetközi rangsorokban is jobban teljesítettek a magyar egyetemek, a felsőoktatás költségvetési támogatása pedig a duplájára nőtt.

"Pontosan úgy jártunk el, ahogy a Bizottság kérte" - szögezte Gulyás Gergely még egyszer, aki szerint "ha jóindulatúak vagyunk a Bizottsággal szemben, akkor csak félreértésről lehet szó.

10:14

Felháborító és elfogadhatatlan ami az Erasmus-ügyben történik, Brüsszel igényei szerint módosította Magyarország az összeférhetetlenségi szabályokat - mondta el Gulyás Gergely, aki hozzátette, hogy az idei ösztöndíjakat nem érinti a vita, és ha jövőre sem lesz megoldása a helyzetnek, akkor Magyarország kifizeti az ösztöndíjak költségét, illetve az Európai Bíróság előtt pert indít.

10:11

Rövidebb lesz a Kormányinfó, Gulyás Gergelynek hivatalos programja van, csak másfél óráig tart ma az esemény.

10:05

Egyelőre várjuk a kezdést, de az M1 Híradójából addig is megtudhattuk, hogy a magyar emberek egész Európában a legolcsóbban juthatnak gázhoz, és hogy a kormányközeli Századvég felmérése szerint az uniós polgárok többsége szerint Brüsszel felelős az energiaválságért.

9:56

Az előzetes bejelentés szerint ma 10 órakor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő állnak a kamerák és az újságírók elé. Csak találgatni tudunk, milyen bejelentésekre számíthatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!