<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egyelőre nem látszik, milyen szabályozói, hatósági jogkörrel tudná megakadályozni a stadion megépítését és a vb megrendezését a Fővárosi Közgyűlés. A benyújtott előterjesztések ilyet nem tartalmaznak. Azt viszont igen, hogy ha teljesítik a közgyűlés követeléseit, elállnak a vétótól.

Hosszú hónapok után holnap újra ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, amelyet a járványhelyzet miatt nem lehetett összehívni. Mint ahogy más települések esetében is ezt volt a helyzet, ez idő alatt a polgármester - Budapest esetében a főpolgármester - rendelkezett döntési hatáskörrel.

Karácsony Gergely főpolgármesterKarácsony Gergely főpolgármester

A szeptember elsejei ülésen több előterjesztésről is szavazni fog a testület. A legnagyobb érdeklődést bizonyosan a 2023-as atlétikai világbajnokság támogatásának visszavonásáról szóló előterjesztés fogja övezni. Mint közismert, egy politikai alku keretében a főváros és a kormány megállapodott a rendezés támogatásáról, cserébe Budapest több feltételt támasztott. Ezek sorába tartozott a Diákváros megépítése, a stadion szomszédságában lévő területen, valamint a budapesti egészségügyi ellátás intézményi fejlesztése.

Időközben a kormány újraértelmezte a Diákváros projektet, és a kiszemelt területen helyet próbál szorítani a kínai Fudan Egyetemnek. A főváros értelmezésében a szükségesnél jóval nagyobb területet engedne át a kínaiaknak a kormány, a Diákváros sérelmére, amit Karácsony Gergely főpolgármester elfogadhatatlannak tart. A vita odáig fajult, hogy a főpolgármester népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Fudan jövőjéről (amit az Országos Választási Bizottság befogadott), miután a kormány a parlamenten keresztül felgyorsította a Fudan-beruházás előkészítését. Miközben azt kommunikálták, hogy a népszavazásig semmilyen előrehaladás nem lesz ebben az ügyben, bevárják a végeredményt.

Karácsony azonban nem tartotta elégségesnek ezeket a nyilatkozatokat, és bejelentette, hogy a főváros meg fogja akadályozni a vébé megrendezését.

Ennek érdekében el is készültek a közgyűlési előterjesztések. Arról a bejelentés megtétele óta értelmezési vita van, hogy valójában milyen hatáskörrel rendelkezik a főváros, képes-e megakadályozni az esemény megtartását, vagy csak egy politikai blöff a főpolgármester kezdeményezése. Egyes értelmezések szerint minden ütőkártya a kormány kezében van, ha akarja, a főváros nélkül is meg tudja tartani a vébét az állam. Karácsonyék szerint viszont Budapest igenis képes megakadályozni azt.

Ezért is volt fontos, hogy kiderüljön, milyen tartalommal kerül a közgyűlés elé a vébéről szóló előterjesztés. Nos, az önkormányzat honlapján elérhető dokumentumok inkább a kormány narratíváját erősítik, azokban ugyanis mindössze a főváros hozzájárulásának visszavonását rögzítik, egyéb intézkedés egyelőre nem látszik körvonalazódni, amely - akár a főváros szabályozói jogkörére alapozva - képes lenne keresztbe tenni a vébének.

Két idevágó előterjesztés kerül a közgyűlés elé a szerdai ülésen. Az egyik határozati javaslat értelmében a Fővárosi Közgyűlés kifejezi azt a szándékát, hogy visszavonja az atlétikai vébé budapesti megrendezéséhez nyújtott hozzájárulását. A döntést a Diákvárossal kapcsolatos megállapodás kormányzati felrúgásával indokolják. A másik érdekesebb: ebben ugyanis felhatalmazást kap a főpolgármester, hogy a döntésről tájékoztassa a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget. A szövegből ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a főváros nem tekinti véglegesnek a döntést. Mint fogalmaznak:

"Budapest főváros nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa [host city] lenni a 2021. évi LXXXI. törvény 1. mellékletében meghatározott bármelyik, eredetileg a Budapesti Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére vagy egyébként a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén."

Amit úgy lehet értelmezni, hogy amennyiben a kormány garanciát adna arra, hogy a Diákvárosé lesz az eredetileg erre a célra kijelölt terület, akkor a főváros mégsem hátrálna ki a rendezéshez való hozzájárulásából.

Támasztanak azonban még egy feltételt, amiről eddig kevesebb szó esett. Ez pedig a már említett budapesti egészségügyi fejlesztési program, amely 2020 és 2024 között biztosít több tízmilliárd forint fejlesztési forrást a kormány részéről. A főváros helyzetértékelése szerint azonban "jelentős késlekedésben" van a program végrehajtása, ezért ahhoz is kötik a hozzájárulás fenntartását, hogy a kormány október 31-ig gondoskodjon az Egészséges Budapes Program keretében az idei feladatok végrehajtásáról.

Ezek természetesen a fővárosi önkormányzatban többségben, az országos politikában ellenzékben lévő képviselők előterjesztései. A kisebbséget alkotó Fidesz-KDNP képviselőcsoport más tartalmú előterjesztéssel állt elő, melynek értelmében a főpolgármesternek haladéktalanul ki kell dolgoznia egy intézkedési tervet a fővárost nyár eleje óta sújtó dugók felszámolására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.