<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Valami nagyon nem stimmel a kormány közösségi oldalán közzétett ápolói béreket feltüntető táblázattal - mondják az érintettek. 

A kormányzati Facebook-oldalon minap közzétett plakát szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer és 690 ezer forint közötti. Ez a közlés még az érintetteket is meglepte: a táblázatban ugyanis a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel - írja a Népszava.

Fotónk illusztráció: DepositphotosFotónk illusztráció: Depositphotos

A bejegyzéshez néhány nap alatt több ezer reakció érkezett az egészségügyben dolgozóktól, és más szakmákból is. Ennek köszönhetően sikerült egymásnak ugraniuk a kommentelőknek: egyesek az egészségügyiseket vádolták hazugságokkal, az érintettek között pedig volt, aki úgy nyilatkozott:

„Na, az ilyen nettó hazugságok miatt hagytam magam mögött az egészségügyet!” 

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a feltüntetett összegeket csak akkor viheti haza valaki, ha legalább 200 ezer forintot túlmunkával szed össze. Csakhogy ennyi túlórára lehetősége sincs mindenkinek. A plakátok pedig éppen akkor hergelik a dolgozókat, amikor egyébként is kifeszített körülmények között kell dolgozni, ami nagyon méltatlan.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna kigyűjtötte a KSH által közzétett korábbi átlagkereseteket.

Eszerint abban a kategóriában, ahol a kormány 517 ezer forintot mond, valójában 340 ezer a bruttó kereset. Ahol 575 ezret, ott 389 ezer, ahol 649 ezret, ott 422 ezer, ahol 690 ezret, ott 499 ezer forint a valódi bruttó kereset.

De ezeket is csak majd az ígért februári béremelés után érik el a dolgozók. Megjegyezte: 2021-ben nem volt illetményemelés a szakdolgozók körében. Hozzátette: sok munkakörben nincs is lehetőség havi többszáz órás túlmunkára. Például az alapellátásban, a rendelőintézetekben dolgozó ápolóknak az alapbéren felül gyakorlatilag alig van lehetőségük kiegészítésre.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.