<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

1979-ben kötötték, most lesz vége?

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest úgy döntött, hogy megakadályozza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését, jelentette a Reuters.

A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát - ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak -, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és már nem az Egyesült Államoknak.

"Az előnyök már nem kölcsönösek - jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek az Egyesült Államoknak, és kevés a magyarországi amerikai üzleti és befektetési hozadék."

A szerződés felmondásának időzítése arra utal, hogy a pénzügyminisztérium ezzel próbál nyomást gyakorolni Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy járuljon hozzá a közel 140 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez.

Azt mondják, megszüntetik. Ennyi. Fotó: PixabayAzt mondják, megszüntetik. Ennyi. Fotó: Pixabay

A megszüntetés várhatóan hat hónapon belül megtörténik, miután a hivatalos értesítést küldenek a magyar hatóságoknak.

"Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet" - mondta a pénzügyminisztérium szóvivője.

"Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú. Ennek megtagadása viszont tovább súlyosbítaná Magyarországnak a szerződéseket áthágó joghatóság státuszát, ami még inkább hátrányos helyzetbe hozná az Egyesült Államokat", jelentette ki a szóvivő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.