2018. november 5. 13:45

Kétharmados védettséget szánnak a lakás- és családpolitikának.

A kormány 10 pontos kérdőívet küld ki a lakosságnak, hogy felmérje a családpolitikával kapcsolatos véleményeket. A kérdések irányítottak, mint ahogy a korábbi nemzeti konzultációk - például a bevándorlásról szóló - során már megtapasztalhattuk.

Biztosra akarnak menni Biztosra akarnak menni

Érdemes azonban feltárni a kérdések mögött megbújó szándékot. Az például kiderül, hogy a kormány törvénykezési eszközökkel akarja bebiztosítani a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagyis a CSOK "értékállóságát". Az egyik kérdés ugyanis így szól:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekeiket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?"

Ezt nehéz másképpen lefordítani, mint hogy a kormány bebetonozná a lakáspolitikai - és ettől nem függetlenül demográfiai - intézkedéseit, hogy egy kormányváltás esetén ne legyen módja az új vezetésnek változtatni a szabályokon, ha csak szimpla többséget szerzett a választáson. A kérdés alapján a CSOK-on túli családtámogatások is ebbe a körbe érthetőek, így például az adókedvezmények, amelyekkel gyerekszámtól függően eltérő mértékben élhetnek a szülők.

A CSOK-ról jelenleg kormányrendelet rendelkezik, a kétharmados biztonság viszont törvényi erejű jogszabályoknál érvényesíthető, vagyis ahhoz, hogy ilyen szintű legyen a védettség, törvénybe kell foglalni az otthonteremtési rendszert. Az adókedvezményekről már most is törvényben gondoskodnak.

Az eddigiek alapján elképzelhető egy olyan salátatörvény megalkotása, amely minden, a családok költségvetési támogatását érintő intézkedést tartalmaz, és ehhez kérhet  kétharmados támogatást a parlamenttől a kormány.