3p

Tegnap rendben visszatért a Földre az az orosz színész és rendező, akik 12 napot forgattak a Nemzetközi Űrállomáson.

Julia Pereszild és Klim Sipenko vasárnap kora este landolt Kazahsztánban, melyet élőben közvetítettek az orosz televízióban. Oleg Novitszkij űrhajós segítségével értek földet, aki az elmúlt hat hónapban az űrállomáson dolgozott – számolt be az eseményről a Guardian.

A filmkészítők október elején indultak Bajkonúrból Anton Skaplerov veterán kozmonautával az űrállomásra a The Challenge (A kihívás) forgatása miatt. Ezzel úgy tűnik, az orosz stáb megelőzte azokat az idén októberre ígért hollywoodi terveket, mely szerint Tom Cruise lett volna az első színész, aki a NASA és Elon Musk támogatásával az űrben forgatott volna.

Az orosz film cselekménye egy sebész köré összpontosul, akit a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) küldenek, hogy megmentsen egy űrhajóst. A 49 éves Skaplerov a két orosz űrhajóssal együtt, akik már az ISS fedélzetén voltak, állítólag mellékszerepet is kaptak a készülő filmben, de a küldetésbe azért csúsztak apró hibák.

Nincsenek friss hírek Tom Cruise projektjéről. Fotó: Good News Network
Nincsenek friss hírek Tom Cruise projektjéről. Fotó: Good News Network

Amikor a forgatócsoport a hónap elején megérkezett az ISS -re, Skaplerovnak át kellett kapcsolnia kézi vezérlésre. Talán ezért fordulhatott elő, hogy amikor az orosz repülésirányítók pénteken tesztelték a Szojuz MS-18 űrszondát, az űrhajó tolóereje váratlanul megnőtt, és 30 percig destabilizálta az állomást.

A stáb leszállását egy forgatócsoport dokumentálta, ami a filmben is szerepelni fog - mondta Konstantin Ernst, a The Challenge társproducere.

Az űrforgatás egyébként jól kiegészíti az orosz űripar elsőségeinek listáját. Hiszen a szovjetek indították el az első Szputnik-műholdat, fedélzetén az első állattal, Lajkával, a kutyával. Majd az űrbe küldték az első embert, Jurij Gagarint, aztán az első nőt, Valentina Tyereskovát. Ugyanakkor a szovjet hőskorszakhoz képest a mai modern orosz űripar az állami finanszírozásért küzd, mert a Kreml inkább a katonai kiadásokat helyezi előtérbe.

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz egyébként továbbra is csak a szovjet tervezésű technológiákra támaszkodik, miközben számos kudarccal szembesült az utóbbi időben, például korrupciós botrányokkal. Így Oroszország lemaradhat a globális űrversenyben az olyan kemény versenytársaival szemben, mint az Egyesült Államok, vagy Kína. Ezért Oroszország „űr-imázsa” visszaállítása, valamint bevételeinek növelése érdekében újraéleszti turisztikai tervét is, hogy a fizetni képes Föld körüli kalandorokat juttasson a Nemzetközi Űrállomásra. Valamint egy évtizedes szünet után Oroszország decemberben két japán turistát, köztük a milliárdos Yusaku Maezawát utaztatja ki az ISS-re, pontot téve ezzel arra az évre, amely mérföldkő az amatőr űrutazásban.

Tavaly májusban Tom Cruise valósággal felrobbantotta az internetet, amikor bejelentette: a következő sci-fijét a valódi űrben szeretné leforgatni. Az ötletre egyből rámozdult a NASA, vagyis az Egyesült Államok űrrepülési ügynöksége, de élénken érdeklődött az ötlet iránt a milliárdos Tesla-tulajdonos, Elon Musk is, aki a SpaceX (Space Exploration Technologies) nevű űrkutatási vállalatával a NASA egyik „beszállítója”. A forgatás idejét is kijelölték, ami ez év októbere volt, azóta sincsenek friss hírek a projektről. Az biztos, hogy ezzel elvesztette a Mission Impossible sztárja, hogy elsőként forghathasson színészként filmet az űrben a 200 millió dollárra tervezett hollywoodi produkcióban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!