<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az égető munkaerőhiányt a kormány az utóbbi időben migrációval, vendégmunkások importálásával próbálja megoldani. Az ukrán vonalon úgy tűnik beindult valami, ám a lengyelekhez képest sehol sem vagyunk.

A napokban publikálta az EU statisztikai hivatala, az Eurostat a külföldi, vagyis az unión kívüli vendégmunkásokról szóló statisztikáját. A 2017-es év összesítéséből kiderült, hogy számos országban előszeretettel alkalmaznak az EU-n kívülről érkező embereket, a régiónkban egyértelműen az ukrán vendégmunkások dominálnak.

Noha Magyarországon a kormány általában mindig arról beszél, hogy nincs szükség külföldiekre, mert a migráció káros, azért az ukrán vendégmunkások egyre nagyobb számban érkeznek. A munkaerőpiacon ugyanis számos, elsősorban a szakmunka területén óriási hiány tapasztalható. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben előfordulnak olyan hirdetések, mint amelyen a napokban a magyar sajtó is rugózott. Ekkor futott körbe az az álláshirdetés, amelyben a a Hankooknál ukránul tudó magyarokat keresnek, miután a társaság alkalmazásában olyan sok már az ukrán vendégmunkás.

Persze ebben szerepet játszik az is, hogy miközben Orbán Viktor - nyilatkozatok szintjén - még a vendégmunkások alkalmazásától is óva int, a kormány ukrán állampolgárok foglalkoztatására irányuló programot indított el még 2016-ban.

Igaz, épp a fentiek miatt a migránsok betelepítése elleni küzdelem közepette az egész projekt nem lett túlságosan nagy dobra verve. A program célja - mint az a 2017-es költségvetés zárszámadásában is olvasható -, hogy "a hazai piacon működő cégek olyan álláshelyek betöltésére kapjanak lehetőséget, amelyeket eddig nem tudtak betölteni magyar, vagy más uniós ország állampolgáraival, és előreláthatóan ezt a közeljövőben sem tudnák megtenni."

A magyar építőipar több tízezer munkást tudna még felszívni (Fotó: MTI - Rosta Tibor)
A magyar építőipar több tízezer munkást tudna még felszívni (Fotó: MTI - Rosta Tibor)

A korábbi információk szerint 2016-ban 262 millió forintot költöttek el a programmal összefüggésben (ebből 82 millió fedezte az ukrán médiakampányt, 180 milliót pedig a program keretéből költöttek el különféle célokra), majd a 2017-es költségvetés zárszámadási törvényjavaslata szerint egy évvel később további 270 milliót költöttek az ukrán munkások idecsábítására. Vagyis a rendelkezésre álló 450 milliós keretet az utolsó fillérig felhasználták az ukránok foglalkoztatására.

A célok megvalósulása érdekében két bázist, ahhoz tartozóan pedig két irodát hoztak létre, ahol megfelelő szakképesítésű, szakmai tapasztalattal rendelkező, ukrán és magyar nyelven is jól beszélő munkatársak szervezték a munkát és tartották a kapcsolatot a magyar, illetve ukrán partnerekkel. A program keretén belül átfogó PR és reklámszolgáltatási csomag került összeállításra mindkét ország területén, melybe a hirdetési és reklámtevékenység és a munkáltatói fórumok szervezése is egyaránt beletartozott.

A program keretében 5000 fő ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik - olvasható a törvényjavaslatban.

A fent említett uniós statisztika szerint egyébként a hazai vállalatok is aktívak az ukrán munkaerőpiacon, hiszen csak a tavalyi évben 7000-nél több munkavállalási engedélyt adtak ki az onnan érkezők számára. Ezzel az EU-n kívüli országok közül messze Ukrajnából érkeztek a legtöbben, a második kínai, és a harmadik szerb munkavállalói kontingens sem érte el a 3000 főt. Összesen az Eurostat adatai szerint 32 229 EU-n kívüli legális tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi érkezett tavaly Magyarországra. Ezeknek az embereknek ugyanakkor csak a kisebb része jött dolgozni, ugyanis családi okokból 3788, tanulás miatt 10852-en, míg munkavállalási célból 13210-en jöttek.

Ez a szám egyébként egyáltalán nem tekinthető soknak, hiszen a második negyedév végén a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint például 83 611 állás volt betöltetlen. Ebből is látszik, hogy óriási munkaerőhiány van az országban, amit akár további vendégmunkások tízezreivel is lehetne pótolni.

A külföldiek, és különösen az ukránok kontingense nem csak a hazai üres álláshelyekhez képest alacsony, de a lengyelországi helyzettel összevetve is! Noha az ország lélekszáma jóval magasabb, mint hazánké, a 38 millió lakos önmagában mégsem indokolná az 585 ezer ukrán ottani alkalmazását.  A háttérben több ok is áll. Egyrészt van egy hagyományos történelmi szál, az ukránok jó viszonyt ápolnak nyugati szomszédaikkal és az ottaniak szívesen vállalnak munkát Lengyelországban. Emellett az utóbbi időben az orosz agresszió is közelebb hozta egymáshoz a két népet.

Megemlíthetjük azt is, hogy a lengyelek egyrészt kevésbé kötötték magukat gúzsba migránsellenes propagandával, másrészt az EU megnyitása után sokkal többen mentek külföldre munkát vállalni, akiket a gazdasági növekedés beindulásával pótolni kellett. Így tehát az ukrán vendégmunkások importját Varsó sokkal korábban megkezdte, és a kiépült csatornákon keresztül jóval nagyobb tömegeket tudnak átcsábítani, mint a többi  V4-es ország. A régióban ugyanis Csehországban és Szlovákiában is az Ukrajnából érkező vendégmunkások vannak a legtöbben, előbbi helyen 18 ezer, míg utóbbi államban 4 ezer az ilyen foglalkoztatottak száma.