TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A második negyedévben újabb történelmi csúcsra emelkedett az üres álláshelyek száma Magyarországon. Ez alapján úgy tűnik, már tényleg nincs, ki dolgozzon.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a második negyedév végén 83 611 állás volt betöltetlenül, ami az első negyedévihez képest 4183-mal, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest pedig 17 900-zal magasabb szám. Az állások közel kétharmada változatlanul a versenyszférában van, a maradék 26 százalék pedig a közszférából hiányzik. A korábbi évek stagnálása után idén már itt is folyamatosan nőtt a betöltetlen állások száma. Az egy évvel ezelőttihez képest több mint 3600 helyre keresnek embert a statisztika szerint.

Az egyes ágazatokat nézve arányaiban a legnagyobb növekedés, 66 százalékos mutatkozott három hónap alatt a bányászat, kőfejtés területén. A növekedés mértéke az alacsony bázisnak köszönhető, hiszen az üres állások száma itt 77-ről nőtt 128-ra. Szignifikáns növekedés történt az ennél jóval nagyobb súlyú szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén. A 3119 üres állás 17 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, ugyanakkor csupán 4-gyel több az egy évvel korábbinál.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Egyre súlyosabbnak tűnik a helyzet az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazatban, hiszen mára 10 711 állás betöltetlen a szektorban. Ez az első negyedévhez képest 18, az egy évvel korábbihoz képest pedig 84 (!!!) százalékos növekedés eredménye. Hasonlóan problémák rajzolódnak ki a közigazgatás, védelem; kötelező társadalom-biztosítás területén is, ahol egyetlen év alatt 72 százalékkal 7105-re nőtt az üres álláshelyek száma.

A betöltetlen állások száma változatlanul a feldolgozóiparban a legmagasabb, a szektor azonnal tudna több mint 24 ezer embernek munkát adni. Mögötte a már említett adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység áll, míg a dobogó harmadik fokára a humán-egészségügyi, szociális ellátás került, ahol több mint 7800 betöltetlen állás van. Ennek száma egy év alatt egyébként 11 százalékkal nőtt, miközben az első negyedévhez képest 3 százalékkal sikerült csökkenteni az üres állások számát. Ebből azonban felesleges lenne egyfajta trendfordulóra következtetni, hiszen az év ezen szakaszában tavaly is minimális csökkenésről árulkodott a statisztika.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.