2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Márciusban már biztos nem lesz nemzeti konzultáció, pedig a kormány eredetileg úgy tervezte, hogy március közepétől már megérkeznek a kérdőívek a lakosságnak.

Nagyon úgy néz ki, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt nem tartja meg vagy elhalasztja a nemzeti konzultációt, ami a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyéről, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárásról, a börtönbizniszről, valamint a bírók függetlenségének kérdéséről szólt volna. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter február 14-én jelentette be: nemzeti konzultáció indításáról született döntés a február 13-i kormányülésen, amelyre az elmúlt másfél-két hónapban komoly társadalmi vitát kiváltó kérdések adtak okot.

A konzultáción kilenc kérdést tettek volan fel az embereknek és az eredeti kormányzati tervek szerint március közepétől érkezhettek volna meg a kérdőívek a háztartásokba. "A konzultáció májusban lezárulhat, így az eredmény tükrében még a tavaszi ülésszakban törvényeket alkothat a T. Ház" - fogalmazott Gulyás Gergely. 

A nemzeti konzultációt hivatalosan még nem fújta le a kormány. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt róla legutóbb még március 5-én; szerinte a március 15-e utáni héten kezdődhetett volna az ívek postázása. "Reméljük, a koronavírussal kapcsolatos kihívások nem fognak bekavarni" - fogalmazott a politikus. Így március végén az ívek még sehol nincsenek, a kormány sem beszél a nemzeti konzultációról, a koronavírus pedig eléggé bekavart.

"A baloldal a bűnözők és a nyerészkedő ügyvédek oldalára állt, amikor nem szavazta meg a börtönbiznisz kifizetésének felfüggesztését" - jelentette ki Hollik István február végén. A Fidesz kommunikációs igazgatója arra kérte az embereket, hogy minél többen töltsék ki a márciusi nemzeti konzultációt és mondják el a véleményüket. Ez márciusban már biztos nem történik meg. Ezzel vélhetően sokat spórolt az ország, hiszen például a 2017-es nemzeti konzultáció 7,2 milliárd forintba került.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!