2020. március 30. 19:45

Márciusban már biztos nem lesz nemzeti konzultáció, pedig a kormány eredetileg úgy tervezte, hogy március közepétől már megérkeznek a kérdőívek a lakosságnak.

Nagyon úgy néz ki, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt nem tartja meg vagy elhalasztja a nemzeti konzultációt, ami a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyéről, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárásról, a börtönbizniszről, valamint a bírók függetlenségének kérdéséről szólt volna. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter február 14-én jelentette be: nemzeti konzultáció indításáról született döntés a február 13-i kormányülésen, amelyre az elmúlt másfél-két hónapban komoly társadalmi vitát kiváltó kérdések adtak okot.

A konzultáción kilenc kérdést tettek volan fel az embereknek és az eredeti kormányzati tervek szerint március közepétől érkezhettek volna meg a kérdőívek a háztartásokba. "A konzultáció májusban lezárulhat, így az eredmény tükrében még a tavaszi ülésszakban törvényeket alkothat a T. Ház" - fogalmazott Gulyás Gergely. 

A nemzeti konzultációt hivatalosan még nem fújta le a kormány. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt róla legutóbb még március 5-én; szerinte a március 15-e utáni héten kezdődhetett volna az ívek postázása. "Reméljük, a koronavírussal kapcsolatos kihívások nem fognak bekavarni" - fogalmazott a politikus. Így március végén az ívek még sehol nincsenek, a kormány sem beszél a nemzeti konzultációról, a koronavírus pedig eléggé bekavart.

"A baloldal a bűnözők és a nyerészkedő ügyvédek oldalára állt, amikor nem szavazta meg a börtönbiznisz kifizetésének felfüggesztését" - jelentette ki Hollik István február végén. A Fidesz kommunikációs igazgatója arra kérte az embereket, hogy minél többen töltsék ki a márciusi nemzeti konzultációt és mondják el a véleményüket. Ez márciusban már biztos nem történik meg. Ezzel vélhetően sokat spórolt az ország, hiszen például a 2017-es nemzeti konzultáció 7,2 milliárd forintba került.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.