5p

A Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. határozottan visszautasítja a Magyar Nemzeti Bank állítását, miszerint bármilyen engedélyhez kötött tevékenységet a megfelelő engedély nélkül folytatna.

Kedd délelőtt jött a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 300 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-re jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt.

Most a Primus kereste meg lapunkat. Közleményükben határozottan visszautasítja a Magyar Nemzeti Bank állítását, miszerint bármilyen engedélyhez kötött tevékenységet a megfelelő engedély nélkül folytatna. Egyúttal értetlenül áll a kirótt példa nélküli megabírsággal szemben, amelyet egy olyan szolgáltatóra szabott ki az MNB, amely még általa is elismerten semmiféle anyagi előnyre nem tett szert az állítólagosan engedély nélküli kölcsönzési tevékenységből.

"Ezzel szemben kijelentjük, hogy kizárólag olyan bizalmi vagyonkezelői tevékenységet végzünk, ami az erre vonatkozó törvényi előírásoknak mindenben megfelel, rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és igénybe veszi az összes rendelkezésre álló törvényes eszközt azért, hogy ügyfelei jogos érdekeit megóvja" - írják.

A Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. értetlenül áll a vádak előtt. Fotó: Youtube / MNB
A Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. értetlenül áll a vádak előtt. Fotó: Youtube / MNB

Mindezek alapján határozottan visszautasítanak minden olyan, adott esetben hatósági formában felmerülő gyanúsítást, sugalmazást, állítást, megfogalmazást, ami arra utal, hogy bármilyen engedélyhez kötött tevékenységet folytatnánk a megfelelő engedélyek nélkül. A Primus Trust Zrt. bizalmi vagyonkezelői tevékenységet végez a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott és évente megújított engedély alapján, az összes törvényi előírást maradéktalanul betartva. 

A cég határozott jogi álláspontja szerint a Magyar Nemzeti Bank eljárásában és a határozat meghozatalakor elmulasztotta figyelembe venni nem csak a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó jogi szabályozást, de a bizalmi vagyonkezelési engedélyünk tartalmát is, vagy azokat alapvetően rosszul értelmezte. 

A kezelt vagyonokból a kedvezményezettek részére történő kölcsön nyújtására (az MNB leginkább ezt kifogásolta) ugyanis kiterjed az üzletszerű bizalmi vagyonkezelési engedély, hiszen a kedvezményezett részére kölcsön folyósítása a bizalmi vagyonkezelés kötelezettség teljesítésével közvetlenül összefügg. 

A kedvezményezetteknek nyújtott kölcsönöket a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyból fakadó kötelezettségük teljesítésével közvetlenül összefüggő tevékenységként folyósították a kedvezményezettek javára, azok elsődleges érdekeinek figyelembevétele mellett, hiszen a kedvezményezettek elemi érdeke, hogy szükség esetén likviditáshoz jussanak a kezelt vagyonból. Ezeket a kölcsönöket továbbá minden esetben előre egyedileg meghatározott kondíciókkal és kizárólag a kezelt vagyonhoz valamilyen formában kapcsolódó személyeknek nyújtottak, vagyis - állításuk szerint - semmiféle veszélyt vagy kockázatot nem jelentenek a hazai pénzügyi piac integritására nézve.

"Minden esetben az irányadó jogszabályok mentén végezzük bizalmi vagyonkezelői tevékenységünket. A bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó hazai szabályok megalkotásában, a jogintézmény magyarországi meghonosításában, valamint annak elméleti és gyakorlati kidolgozásában tisztségviselőink aktívan közreműködtek, így annak tartalmával és szellemiségével is maximálisan tisztában vagyunk, mint ahogy azzal is, hogy a jogintézmény a hatósági jogalkalmazás szintjén még kiforratlan, ami viszont az eljáró hatóság részéről is nagyobb körültekintést és felkészültséget igényelne" - hangsúlyozza a cég.  

Amely arra is kitér, hogy közleményében a Magyar Nemzeti Bank – minden bizonnyal nem minden célzat nélkül – megemlíti, hogy társaságuknál jelenleg a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési jogszabályok betartásának ellenőrzésére folytat vizsgálatot. Ezzel összefüggésben fontosnak tartják rögzíteni, hogy elkötelezettek aziránt, hogy működésük során mindenben megfeleljenek és maximálisan eleget tegyenek a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzését célzó hazai és nemzetközi előírásoknak. Az MNB ilyen irányú vizsgálata 2021 februárja óta tart, és a Primus Trust Zrt., mint ahogy eddig, úgy a továbbiakban is, mindenben együttműködik a vizsgálatot folytató szakhatósággal.

Mint a Primus Trust Zrt. fogalmaz, elsődleges céljuk az ügyfeleik érdekeinek maximális védelme, aminek alapja a tevékenységüket szabályozó törvényi előírások betartása. A munkájukat felügyelő szervekkel minden esetben együttműködnek, támogatják a tisztességes és törvényesen megalapozott ellenőrzéseket. Hiszik, hogy nekik és ügyfeleiknek is egyaránt érdeke az, hogy – a felügyeleti szervekkel egyetemben – mindenben megfeleljenek a jogszabályi követelményeknek. 

Ugyanakkor határozottan fel kell hívnunk a figyelmet a jogilag megalapozatlan, ügyfeleink érdekeit és nem utolsósorban saját egzisztenciájukat is súlyosan veszélyeztető hatósági intézkedésekkel szemben. 

Erre is figyelemmel napokon belül azzal fogunk fordulni a Magyar Nemzeti Bankhoz, hogy megalapozatlan és általunk törvénysértőnek tekintett határozatát saját hatáskörben haladéktalanul vonja vissza és folytasson le megalapozott és körültekintő bizonyítási eljárást. Ennek elmaradása esetén, más lehetőségünk nem lévén, határozatát bíróság előtt támadjuk meg - zárul a Primus közleménye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!