5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdaságmentés jegyében a kormány megteremtette annak a lehetőségét, hogy a sportklubok teljes mértékben TAO-támogatásból fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit.

Bő fél évvel azután, hogy a koronavírus-járvány megjelent Magyarországon, a kormány 2020 novemberében fogadta el az őszi adócsomagját. Ennek része volt az a módosítás, mely szerint a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő célokra is fel lehet használni a TAO-támogatást. Így teljes egészében a hivatalosan is közpénznek minősülő TAO-ból finanszírozható például

 • lázmérő,
 • maszk,
 • gumikesztyű,
 • teszt,
 • kézfertőtlenítő,
 • egészségügyi védőruházat
 • vagy egészségügyi vizsgálat.

Mivel ekkor a sportklubok már leadták a 2020/2021-es szezonra vonatkozó sportfejlesztési programjukat, először ezzel a lehetőséggel csak tavaly tavasszal tudtak élni, a 2021/2022-es program összeállításakor.

TAO-pénzből vehetik a teszteket a klubok (Fotó: depositphotos)
TAO-pénzből vehetik a teszteket a klubok (Fotó: depositphotos)

Az elmúlt hetekben teljes lett az NBI-es keret a leadott - és nyilvánosságra került - sportfejlesztési programok szempontjából, így kíváncsiak voltunk arra, hogy az első osztályban játszó gárdák, milyen mértékben éltek a kormány biztosította finanszírozási lehetőséggel. Ha röviden kellene erre válaszolnunk, akkor azt mondanánk, hogy nem szégyenlősködtek. Ez az állítás két klubra nem érvényes a 12 csapatos mezőnyből:

 • a MOL Fehérvár,
 • valamint a Puskás Akadémia egy forint TAO-t nem igényelt a járvány elleni védekezéssel összefüggésben.

Vagyis "saját" forrásból fedezték ennek költségét. A "saját" szó idézőjeles használata nem tekinthető költői túlzásnak, hiszen a magyar NBI-es csapatok gazdálkodására jellemző, hogy a bevételeknek alig-alig van hagyományosan piaci része, döntő részben bizonytalannak tekinthető szponzori - vagyis NER- és tulajdonoshoz közeli cégek támogatásaiból -, egyéb támogatásokból és az MLSZ-től érkező forrásokból tevődik össze.

A Fehérváron és a felcsúti csapaton túlmenően azonban minden csapatnál éltek a kibővített TAO nyújtotta lehetőséggel. A koronavírus-tesztek mellett nagy mennyiségben vásároltak fertőtlenítőket, maszkokat, sőt, volt klub, amelyik még lázmérőket és automata adagolókat is TAO-támogatásból szerzett be.

Összesítésünk alapján a 10 csapat összesen 425,1 millió forint TAO-támogatást igényelt a védekezéssel összefüggő felszerelésekre. Többek között összesen 20 430 darab tesztet és 1130 liter kéz-, illetve kisebb részben felületfertőtlenítő folyadékot vásárolnak a pénzből. A tesztek összköltsége 400,1 millió, a fertőtlenítőké pedig 4,4 millió forint.

A legtöbb pénzt

 • a fővárosi MTK igényelte erre a célra, 124,8 millió forintot,
 • mögötte a Honvéd áll 98,5 millióval,
 • a dobogó harmadik fokára pedig a Gyirmót került, 80,6 millióval.

Annak ellenére, hogy az MTK kérte a legtöbb TAO-t a védekezésre, az általa beszerzendő termékek köre meglehetősen rövid. A majd' 125 millió forintból 6250 darab tesztet vesznek 19 500 forintos egységáron - vagyis a hatósági áron, mellette 100 "darab" koronavírus utáni vizsgálatot is fedeznének a TAO-ból. Ennek egységára 30 ezer forint. Hozzá hasonlóan áll a beszerzésekhez a Honvéd is, hiszen ők 5000 darab PCR-tesztet vesznek a támogatásból, mellette 100 SAGT - antigén - gyorstesztet is beszerzenének. Velük ellentétben a harmadik legtöbb TAO-t igénylő Gyirmót a védekezéshez szükséges felszerelések teljes körét beszerezné.

 • A 3000 gyorsteszt mellett (ezt 25 ezer forintos egységáron veszik meg, miközben a hatósági ár 19 500 forint),
 • 720 liter kézfertőtlenítőt,
 • 360 liter felületfertőtlenítőt,
 • 1000 darab gumikesztyűt
 • és 5 darab lázmérőt vásárolna.

Vajon szakmailag indokolt és jó lépés volt a TAO-támogatási rendszer kiterjesztése a koronavírus-járvány elleni védőfelszerelések beszerzésére is? Mennyire visszás ez a kormány járványkezelésének tükrében? Egy kormányváltás esetén milyen változások lennének a TAO-rendszerben? Többek között ez is témája lesz a következő Klasszis Klubunknak, melynek vendége Steinmetz Ádám, vízilabda olimpiai bajnok, országgyűlési képviselő és az ellenzéki összefogás sportpolitikáért felelős szakértője. Élő, interaktív beszélgetésünkre január 27-én 15:30-as kezdettel kerül sor, melyre az alábbi felületen tudnak regisztrálni. Kérdéseiket természetesen most is feltehetik vendégünknek, e-mailen ([email protected]) vagy az adás alatt chat-ben illetve videós bejelentkezés formájában.

Velük szemben ebből a szempontból a két legvisszafogottabb klub az Újpest és a Kisvárda. Előbbi 1,8 millió, utóbbi pedig 2 millió forint TAO-t igényelt a védekezésre. Ám míg a Kisvárda ebből a pénzből 100 darab tesztet venne (20 ezres darabáron), addig az Újpest többféle felszerelésre is igényt tart. A TAO-ból venne

 • 10 doboznyi antigén gyorstesztet,
 • 10 liter higiéniás kézfertőtlenítőt,
 • 10 liter felületfertőtlenítő koncentrátumot,
 • valamint 3 darab automata adagolót (darabját 53 582 forintért).

Noha van lehetőség arra is, hogy egészségügyi vizsgálatokat is TAO-ból fedezzenek, ezzel a lehetőséggel csupán két klub élt. A Zalaegerszeg 40 alkalmat fedezne, melyben MR-, CT- és vérvizsgálat is benne van, illetve a Mezőkövesd 20 alkalmas "Covid visszatérő orvosi vizsgálatot" tüntetett fel a sportfejlesztési programjában, alkalmanként 81 385 forintért.

Az, hogy a kormány lehetővé tette, hogy a sportegyesületek - jelen cikkünk esetében a fociklubok - közpénzből finanszírozzák a koronavírus-járvánnyal összefüggő védekezés költségét, meglehetősen visszás. Az elmúlt hetekben, hónapokban a negyedik és most már a felfutó ötödik hullám derekán többször is a közbeszéd része lett az ingyenes tesztelési lehetőség biztosítása, melyre sok más országban van példa. A kormány azonban még mindig csak ott tart, hogy figyeli a nemzetközi példákat és vizsgálja ennek a lehetőségét, még akkor is, ha a lejárat esedékessége miatt PCR-teszteket semmisít meg nagy mennyiségben. Ezzel szemben a sportklubok élvezik a kormányzat támogatását a TAO-rendszeren keresztül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!