<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A jogállamisági kérdések kapcsán sarokba szorított magyar kormánynak óriási szüksége lenne a Brüsszelből érkező támogatásokra. Nagy kérdés, hogy a vállalt intézkedések milyen jogi és gyakorlati formában jelennek meg. Bod Péter Ákos szerint várhatóan valamiféle kompromisszum lesz, ám a támogatások lehívásától függetlenül Magyarországot óriási károk érték.

A politikai ügyek iránt közelről érdeklődőknek is nehéz követniük a magyar kormány és az uniós intézmények vitájának fordulatait. A helyzet nem lett sokkal tisztább az Európai Bizottság (EB) legutóbbi döntésével, amely szerint 7,5 milliárd euró, azaz mintegy háromezer milliárd forint elvonását javasolják három kohéziós operatív program esetében. Az EB azonban végrehajtó szerv, a végső döntés a tagállami kormányok tisztségviselőiből (konkrétan: pénzügyminisztereiből) álló Európai Tanács (ET) kezében van. A Bizottság most arra kéri a Tanácsot, adjon időt a magyar kormánynak a Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként kidolgozandó törvényjavaslatok elfogadására, a Tanács novemberben tekintsen rá a haladásra, csak akkor szavazzon a jogállamisági mechanizmus részeként a források részleges elvonásáról.

A kulcs itt a jogállamiság fogalma. Korrupció, mint más egyéb bűn, minden országban létezik. Rejtőzködő jellege miatt, akárcsak más bűnöket, nehéz mérni, de azért elég jól tudható, hogy melyik országban mennyire elterjedt gyakorlatról van szó. Ahol keményen fellépnek ellene és a közvélemény nagy többsége elítéli a közösség megkárosítását, ott az előfordulása ritka – ilyenek Európában különösen a skandináv országok, az új tagállamok között is az északiak: észtek, litvánok. Ahol a bűnüldözés erőforrásai végesek, a társadalom elnézőbb vagy közönyösebb az ügyben, ott gyakoribb a korrupció.

Hogy más-e ez a bűnfajta az egyik országban, mint a másikban? Részben igen, hiszen eleve vannak különbségek a nemzeti jogrendben.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.