<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A nagy és a kis kárókatona a vétkes.

Szinte az egész országban elolvadt a jégtakaró a tavakról, így komoly károkat tud okozni a nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) és a kis kárókatona (Microcarbo pygmeus) fészkelő, és különösen a vonuló állománya a hazai halállományokban - írta a berek.hu.

Kevesebb lett a halászlébe való (fotó: MTI)Kevesebb lett a halászlébe való (fotó: MTI)

A lap idézi a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet Facebook-oldalán megjelenteket. Eszerint csak a vonuló kormoránállományok mintegy 6 hónapos itt tartózkodásuk alatti halveszteség megközelítőleg 5 500 tonna. Ez a mennyiség pénzértékben kifejezve mintegy évi 3,3 milliárd forint, mely kalkuláció nem veszi figyelembe a kormorán fajok által elfogyasztott védett halfajok eszmei értékét.

Ezek alapján látható, hogy milyen értékben járulnak hozzá a hazai tógazdaságok, horgásztavak, természetes/mesterséges víztestek (tavak, folyók, csatornák, holtágak, stb.) a kormoránok mindennapi „élelmezéséhez” - fogalmazott a szervezet.

Vitán felülinek nevezték azt, hogy a kormoránok nagy problémát jelentenek a horgászoknak. Eredményes volt a kárókatonák gyérítése a Tisza-tavon. Egyelőre szinte kezelhetetlen a kárókatona helyzet, noha a halőrök serényen dolgoznak és gyérítenék a kárókatonákat a horgászok is, ők már tavaly télen a Tisza-tavon is gyérítették a kártevő madarakat. A kárókatonák egyébként megtizedelik a Balaton élővilágát, pedig a madár uniós védelem alatt áll - fűzte hozzá a portál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.