5p

V helyett W - varjú helyett varjak jelzik majd a gazdaság visszatérését a mélypontról.

A legfrissebb gazdasági adatok nem ígérnek gyors felépülést a koronavírus-járvány utáni időkre, a pandémia okozta válságból nem tud egyenes ívben kikecmeregni a gazdaság. A lapunk által megkérdezett szakértők, piaci szereplők sem látnak komoly esélyt már arra, hogy hamar visszaállnak a mutatók a válság előtti időszakra jellemző értékekre.

Várni kell a gazdaság felvirágzására
Várni kell a gazdaság felvirágzására

A KSH a minap az iparról és a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról tette közzé a legfrissebb, májusi adatokat. Ez volt az a hónap, amikor a kormány szerint már túljutottunk az áprilisi mélyponton, és elkezdődött a gazdaság lassú rendeződése.

Mint cikkeinkben megírtuk, az ipari termelés (az első adat szerint) 30,7 százalékkal a vendégéjszakák száma pedig 93 százalékkal csökkent májusban az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma egy hónappal korábban 97 százalékkal zuhant, az ipari termelés pedig áprilisban 36,8 százalékkal esett.

Ezek a számok, illetve az eltérések tekinthetők biztatónak, hiszen a visszaesés mérsékeltebb, mint a kritikus hónapban, áprilisban volt. Ugyanakkor azt nem lehet állítani, hogy jelentős fordulat állt volna be a gazdasági folyamatokban: valójában azt üzenik ezek a számok, hogy a válság mélyebb, mint feltételezni lehetett eddig.

Vagyis megy a kukába az idei év? Abban a tekintetben igen, hogy a kilábalás lassabb lehet, mint amit a kormányzati várakozásokból ki lehetett következtetni.

A lapunk által megkérdezett szakértők - Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök, továbbá Oszkó Péter volt pénzügyminiszer - vagy eddig sem hittek, vagy már nem hisznek abban, hogy a válság mélypontjáról gyors lesz a visszapattanás, azaz V-alakú lehet a krízis lefutása (a volt tőzsdeelnök, illetve a pénzügyminiszter a lapcsaládunknak adott, hamarosan megjelenő interjúkban beszéltek a gazdasági kilátásokról). Sokkal nagyobb esélyt adnak a w-alakú pályának, azaz a gazdasági mutatók átmeneti javulását egy újabb visszaesés követi.

Ezt részben a gazdaságban meglévő instabilitás okozza - a kereslet és kínálat egyensúlya ingadozásokkal tud visszaállni - de nem lehet figyelmen kívül hagyni a járvány újabb hullámát sem, amit virológusok még idén őszre várnak. Azzal a megkötéssel, hogy biztosra nem lehet venni a második hullám bekövetkeztét. Szakmai álláspont szerint ez nem lehet tudományos kiindulópont, mert számos feltételnek - a fertőzési gócpontok kialakulásnak - kell ahhoz teljesülnie, hogy újra szembekerüljünk egy kiterjedtebb járványhelyzettel.

A várakozások tehát a lassabb felépülés felé tolódtak el. Ez másmilyen helyzetbe hozná az országot, mint amit a kormány alappályája feltételez. A Pénzügyminisztérium konvergenciaprogramja - amelyet április végén publikáltak - alapesetben 3 százalékos recesszióval számol 2020-ra, amit 2021-ben már 4,8 százalékos növekedés követ. Ez tehát egy lendületes felpattanást jelentene, aminek annyiban megvan az alapja, hogy a recesszió miatt alacsonyabb szintre kerülő bázisról könnyebb nagyobb mértékű emelkedést elérni (kimutatni).

A dokumentum abból indul ki, hogy a járványt sikerül a második negyedévben visszaszorítani Európában, így a harmadik negyedévtől fokozatosan visszaállhat az ágazatok kibocsátása. Ugyanakkor fennáll a kockázata annak - teszik hozzá -, hogy elhúzódik a járvány visszaszorítása, "ami miatt a gazdaságok kilábalása csak később veszi kezdetét".

A Pénzügyminisztérium azt vizsgálta meg, hogyan épülhet vissza a gazdaság, ha a járványt csak az év harmadik, vagy csak a negyedik negyedévében sikerül elfojtani. Utóbbi esetben a gazdaság csak 2021-ben kezdhet éledezni.

E szcenáriók megvalósulása azt jelentené, hogy az alappályához képest idén a GDP 2,6 százalékkal térne el (romlana), míg a még későbbi talpra állás esetén 4,31 százalékos elmozdulással kellene számolni.

Vagyis ennyivel lenne nagyobb idén a recesszió. Ami természetszerűleg hatna az állami pénzügyekre: idén fél százalékponttal, rosszabb esetben 0,84 százalékkal lehetne nagyobb az államháztartás hiánya, mint amit az alappálya feltételez (3,8 százalékos hiány a kormányzati szektorban).

Ezek a forgatókönyvek azonban nem a járvány - és ezzel a negatív gazdasági hatások - visszatérésével számolnak, hanem azzal, hogy legkésőbb az év végén túljutunk a nehézségeken, és minden helyreáll. Szakértők ezzel szemben azt mondják, hogy ez a visszaállás nem lesz egyenes vonalú, hanem kisebb-nagyobb megtorpanások, visszaesések fogják kísérni. A kilengéses állapot mellett is magasabb növekedési számokat tud produkálni a gazdaság, de a felépülés hosszabb időt fog igénybe venni, mint ami egy V-alakú pálya mellett várható lenne.

Ennek hátterében pedig a válság miatt sérült ellátási láncok helyreállításának időigénye áll, valamint a fogyasztási hajlandóságot is érdemben befolyásolja a járvány alakulása, esetleges visszatérte. Most azt tapasztaljuk, hogy a korlátozások végével a lakosság a felszabadultság érzésével bátrabban költekezik, de ennek véget vetne, ha megint bevezetnék a korlátozásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!