2019. május 17. 19:27

Megkapják a 3 millió forintos különbözetet, akik már kérelmezték a jelzáloghitelük csökkentéséhez az állami támogatást.

Az elmúlt napokban több cikkben (itt és itt) is foglalkoztunk azzal, hogy egy hatályba lépésre váró kormányrendelet értelmében eltérő elbírálás alá esnek a nagycsaládosok attól függően, hogy mikor adták be a kérelmüket a jelzáloghitelük csökkentéséhez biztosított állami támogatásra. Legutóbb ma reggel írtunk arról, hogy a kormány is elismerte, korrekcióra szorul a vonatkozó jogszabály. A ma este megjelent Magyar Közlönyben pedig meg is jelent a módosított rendelet.

Jó hír érkezett a nagycsaládosoknak Jó hír érkezett a nagycsaládosoknak

A lényeg: a családvédelmi akcióterv részeként a nagycsaládosok kiemelt támogatásban részesülnek, a jelzáloghiteleik csökkentéséhez az állam pénzügyi segítséget biztosít. Ez nem új intézkedés, a hatályos szabályok szerint a harmadik gyermektől 1 millió forintot vehettek igénybe a szülők. Egy márciusi rendeletmódosítás értelmében viszont már a második gyermektől járna az 1 millió forint, majd a következő utód után 4 millió jár.

Fontos, hogy minden, 2018-ban és utána született gyermek után kaphat támogatást a család. Csakhogy a kormány úgy rendelkezett, hogy az eddiginél kedvezőbb lehetőség csak azokat a szülőket illeti meg, akik még nem vették igénybe ezt a kedvezményt. Akik viszont az elmúlt időben így jártak el, elestek - volna - a módosításban biztosított kedvezményesebb lehetőségtől. Ezt sérelmezték az érintett szülők, akik petícióval tiltakoztak, illetve az illetékes kormányzati szervekhez fordultak, kérve a vonatkozó, de hatályba még nem lépett rendelet korrigálását.

Ez megtörtént ma, a közlönyben ugyanis megjelent a márciusi rendelet módosítása. Első lépésben tisztázták, hogy mind a második, mind a további gyermekek esetében a június 30-a után született, illetve magzati korban lévőkre érvényes az új támogatási rend (az eredeti jogszabályban még az szerepelt, hogy a második gyermekkel szembeni elvárás az, hogy június 30-a utáni legyen, a harmadik és többi gyermeknél viszont 2018. január elseje volt a jogosultság induló napja). A második lépésben pedig arról a pár ezer családról is gondoskodtak, akik a cikkeinkben taglalt helyzetben voltak. A módosított rendelkezés szerint ők jogosultak a már igénybe vett 1 millió forint, és az új támogatási rendszerben a hasonló élethelyzetben lévő családokat megillető 4 millió forint közti különbözetre. A folyamatban lévő kérelmekre pedig, amelyek június 30-áig nem zárulnak le, szintén a már kedvezőbb feltételek vonatkoznak.

Azt még nem tudni, hogy miként jut el a különbözet a családokhoz, kell-e kérelmet beadniuk, vagy a folyósítás automatikusan történik, erről nyilván készül majd egy külön kormányzati rendelet.

Frissítés!

A témában megszólalt ma a kormány illetékese. A jelzáloghitel egy részének elengedéséről szóló, július elsejével hatályba lépő jogszabályt a mai napon egyértelműsítették - közölte Novák Katalin, az EMMI államtitkára az MTI tudósítása szerint. Arról tájékoztatott, hogy a megemelt, 4 millió forintos támogatást a 2019. július 1. után született, a családba harmadikként érkező gyermekek után lehet majd igénybe venni. Július 1. után új elem, hogy a második gyermek érkezésekor 1 millió forintot írnak jóvá a fennálló ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből. Az igényeket a várandósság 12. hetétől lehet benyújtani. A július elsejét megelőzően megszületett gyermekek esetén csak a harmadik gyermek után lehetett igényelni 1 millió forint jóváírását - mutatott rá az államtitkár. Vagyis a módosított rendelet csak a még magzati korban lévő gyermekekre vonatkozik, a már megszületett gyermekek esetében egyelőre a hatályos jogszabály az érvényes.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.