7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A taxisok az elsők között érezték meg tavaly a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait. Ez a számokon is látszik: a forgalom a felére csökkent, a legnagyobb cégnél a 300 millió forintos nyereség 200 millió forintos veszteségbe fordult. A kormánytól és az önkormányzatoktól is több támogatást reméltek.

szállodák, a szórakozóhelyek és az utazási irodák mellett a taxitársaságok szenvedhették el a legnagyobb károkat a koronavírus-járvány miatti kényszerű leállás miatt. A napokban azonban megszűnt a kijárási tilalom, beindulhat az éjszakai élet is Budapesten, ez pedig segítheti a taxisok boldogulását is, bár a külföldi utasokra még várni kell. Tehát már látszik a fény az alagút végén, a nyár közeledtével egyre több lehet az utas, ennek kapcsán az elérhető céges beszámolók alapján megnéztük, hogy a taxitársaságok miként vészelték át 2020-at.

Kevés volt az utas
Kevés volt az utas

Abból érdemes kiindulni, hogy 2019-ben parádés éve volt a taxisok többségének. A Főtaxi Zrt. például 2,6 milliárd forint árbevétel fölé ment, ami 318 millió forintos nyereséghez volt elég. Nos, ehhez képest 2020 hatalmas bukást hozott. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyanakkor változatlanul tíz minősített taxitársaságot tart nyilván, mint a koronavírus-járvány előtt:

  • Főtaxi
  • Taxi 4
  • 6X6 Taxi
  • City Taxi
  • Budapest Taxi
  • TaxiPlus
  • Tele 5 Taxi
  • Elit Taxi
  • Bọlt (korábban Taxify)
  • Taxim

Tehát csődhullám nem következett be, pedig a tavalyi első hullám alatt 80-90 százalékkal visszaesett a fuvarszám az egész országban. Egyedül a TaxiPlus jelentette be tavaly augusztusban, hogy befejezte a működését, a cég megrendeléseit a 6x6 taxi vette át, amely eddig is tulajdonosa volt. A 6x6 mögött pedig Illés Tamás milliárdos üzletember cégbirodalma, az Illés Holding áll. A TaxiPlus tehát még szerepel a hivatalos BKK-listán, de hamarosan törlik, így 9 cég marad.

A taxisok közel egyharmada az elmúlt egy évben kénytelen volt más megélhetési formát választani, hiszen komoly mértékben csökkent a kereslet a személy-taxi szolgáltatásra. Egy részük végleg visszaadta a tevékenységi engedélyt, de többen inkább felfüggesztették a vállalkozásaikat remélve és bízva abban, hogy belátható időn belül ismét visszatérhetnek a szolgáltatási ágazatba. Attól nem tartok, hogy hiány keletkezne a kínálati oldalon, mert ha megemelkedne a kereslet, arra gyorsan reagál a piac, ahogy a korábbi években már erre volt is példa

- mondta lapunknak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Hozzátette: a független szolgáltatók jóval nehezebb helyzetbe kerültek és jelenleg is abban vannak a turisták hiányában.

A piac tehát még jobban koncentrálódott, de a legnagyobb a Főtaxi maradt. Ez konkrétan a számok nyelvén: a 2019-es 2,6 milliárd forintos forgalom 2020-ban 1,2 milliárd forintra esett vissza a Főtaxi Zrt.-nél (53 százalékos esés). Ez 1,4 milliárd forintos csökkenés. Emlékezetes, hogy tavaly a január és a február még vírusmentes volt, valamint a nyáron is szépen pörgött a taxióra. Mivel a Főtaxi a piac messze legnagyobb szereplője, ezért a beszámolója jól leképezi, hogy mi történt a taxis cégekkel. Ennek az 1,2 milliárd forintos összegnek több mint 90 százaléka, 1,1 milliárd forint származik a fuvarszervezésből (vagyis a taxisok befizetéseiből).

Természetesen a kiadásaik is csökkentek, például az anyagjellegű ráfordítások 1,6 milliárd forintról 955 millió forintra, de összességében a 2019-es 318 millió forintos nyereség 218 millió forintos veszteségbe fordult 2020-ban. Ez félmilliárd forintos csökkenést jelent. Ennek ellenére a Főtaxi részvényesei úgy döntöttek, hogy lesz osztalék:

Az Igazgatóság egyhangú döntése szerint 190.000.000,-Ft, azaz Százkilencvenmillió forint kerül osztalékként felosztásra a részvényesek között – részvényeik arányban – a 2020. évi adózott eredménnyel kiegészített eredménytartalék terhére, amelynek kifizetésére – a likviditási helyzet függvényében – 2021. december 31. napjáig kerül sor.

- olvasható a Főtaxi Zrt. május 12.-i igazgatósági ülésének jegyzőkönyvében. Az igazgatósági elnök pedig Nagy Elek. 

A Főtaxi tulajdonosi köre igen szerteágazó, a cég 49,5 százalékát az Immotus Zrt. tulajdonolja. Ebben a cégben Balázs Péter ügyvéd 54 százalékos, míg a kolozsvári Kovács Ferenc 46 százalékos részesedéssel bír. A Főtaxi 46,2 százaléka a Stelius Zrt.-hez, 3,7 százaléka pedig az Inforg Zrt.-hez köthető. Mindkét társaság a kolozsvári születésű, Nagy Elek milliárdos üzletember érdekeltségei közé tartozik. Ő a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke és a BÁV Zrt. többségi tulajdonosa is.

A Főtaxi a tulajdonosa az MB Elit Luxury Kft.-nek, amely 2018 nyarától üzemelteti a Budapest Taxi-t, de ide tartozik az Elit taxi is. Ennél a cégnél a 2019-es 487 millió forintos bevétel 278,5 millió forintra csökkent (43 százalékos visszaesés), de a profit 48,4 millió forintról 76,8 millió forintra ugrott. Ez annak is köszönhető, hogy például a személyi jellegű ráfordítás 51,5 millió forinttal csökkent a kialakult pandémiás helyzet miatti megbízások csökkenése miatt.

Itt kell megemlíteni az állami támogatást. A BKIK és az Országos Taxis Szövetség is folyamatosan levelekkel, ötletekkel "bombázta" a kormányt és a Fővárosi Önkormányzatot, így próbálva minél több segítséget kilobbizni a taxiskoknak. Ez több-kevesebb sikerrel járt.

A kormány a pandémia kezdetén rögtön a taxisoknak próbált segítséget nyújtani azzal, hogy lehetővé tette a vállalkozóknak az étel és csomagszállítást, a taxi-szolgáltatás mellett. Sokan még jelenleg is ételfutárként dolgoznak. Ahogy múltak a hónapok és egyre rosszabb helyzetbe kerültek a vállalkozások, ismét adott a kormány egy kézzel fogható segítséget, adó- és járulékfizetés időszakos felfüggesztésében

- fogalmazott Metál Zoltán. Szintén segítség volt, hogy azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a 10 éves járműveiket kellet volna cserélniük a vészhelyzet időszakában, kaptak még további 2 év halasztást. Az Országos Taxis Szövetség elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban minden célzott segítséget megköszöntek, még akkor is, ha titkon remélve, ennél többre számítottak. Javaslatokat tettek például egy csökkentett KATA fizetésre 2021-ben, a SZÉP kártya taxi-szolgáltatás igénybevételének kiegészítésére és  elfogadására, de ezeket a javaslatokat a Pénzügyminisztérium nem támogatta.

Az önkormányzatok szerepvállalását igen sokszínűnek ítélte meg Metál Zoltán. Elmondta: Budapest ugyan egyszeri 70 százalékkal csökkentette a taxi-droszthasználati díjat, de nem támogatta azt a javaslatot, ami Bécsben korábban a lakosság körében nagyon népszerű és sikeres volt. (A nyugdíjas és rászoruló lakosok egy taxi-utalvány formájában célzott utazási segítséget kaptak az osztrák főváros önkormányzatától, amit a helyi taxi-szolgáltatóknál érvényesíthettek.) A vidéki önkormányzatok többsége pedig inkább távolmaradt a helyi személyszállító vállalkozások megsegítésétől.

Covid-mérleg: van, aki rosszabbul járt

A Főtaxi beszámolójából is látszik, hogy a legnagyobb taxis cégek forgalma 40-50 százalékkal csökkent 2020-ban. Ez kisebb esés, mint például a Budapest Park szórakozóhely esetében, ahol a 4,2 milliárd forintos forgalom 370 millió forintra zsugorodott, tehát közel 4 milliárd forint hiányzik a kasszából. És kisebb esés, mint például a Budapest Marriott Hotelt tulajdonló Duna Szálloda Zrt. esetében, ahol az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás. Igaz, a szálloda esetében a 2019-es 1,4 milliárd forintos nyereség 2020-ban 1,9 milliárd forintos veszteségbe fordult át. A taxisok kevesebbet buktak az utazási irodáknál is, ahol a legnagyobb utazási irodák 8-16 milliárd forintos forgalomcsökkenést szenvedtek el (80 százalékos mínusz).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!