5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagyobb csődhullám nem volt az utazási irodáknál, de ez nem az államon múlott, amely az egyes utazási irodáknál tapasztalható 8-16 milliárd forintos visszaesést sem segítette célzott támogatással.

A szállodák és a szórakozóhelyek mellett az utazási irodák szenvedhették el a legnagyobb károkat a koronavírus-járvány miatti kényszerű leállás miatt. A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok viszont már korlátozás, karanténkötelezettség nélkül hazatérhetnek Magyarországra egy külföldi utazásból. Néhány országgal pedig már kétoldalú (bilaterális) szerződést kötött a kormány a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról. Nyaralási szempontból egyelőre főleg Horvátország és Törökország lehet fontos, de az elérhető országok köre nyilvánvalóan a következő hetekben folyamatosan bővülni fog. Tehát már látszik a fény az alagút végén, lehet újra kisebb-nagyobb külföldi utakat tenni, ennek kapcsán az elérhető céges beszámolók alapján megnéztük, hogy az utazási irodák miként vészelték át 2020-at.

Üresen maradtak a napágyak
Üresen maradtak a napágyak

Abból érdemes kiindulni, hogy 2019-ben parádés éve volt az utazási irodák többségének. Az OTP Travel például 20 milliárd forint árbevétel fölé ment, ami 200 millió forintos nyereséghez volt elég. Nos, ehhez képest 2020 hatalmas bukást hozott. 

A társaság 2020. évi eredményességére meghatározó hatást gyakorolt a koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet, valamint a világjárvány nemzetgazdasági hatásainak enyhítése érdekében hozott kormányrendeletnek a turisztikai szektorra vonatkozó rendelkezései

- olvasható az OTP Travel Kft. beszámolójában.

Ez konkrétan a számok nyelvén: a 2019-es 20,7 milliárd forintos forgalom 2020-ban 4,7 milliárd forintra zuhant vissza (77 százalékos esés). Ez 16 milliárd forintos csökkenés. A belföldi bevételeik 848 millió forintról 62 millió forintra, kiutazás bevételeik 6,1 milliárd forintról 1,6 milliárd forintra, míg a menetjegy (főleg repülőjegy) értékesítésük 13,2 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra mérséklődtek. Természetesen a kiadásaik is csökkentek 1,4 milliárd forintról 866 millió forintra, de összességében a 2019-es 200 millió forintos nyereség 182 millió forintos veszteségbe fordult 2020-ban.

Rengeteg volt az útlemondás az OTP Travelnél (is): összesen 2465 esetben fizették vissza a beszedett előlegeket összesen 1,2 milliárd forint értékben. Ugyanakkor úgy látják, hogy a társaság jövője biztos lábakon áll. Itt kell megemlíteni, hogy az ágazat legnagyobb csődje a Robinson Tours utazási irodához köthető. Ugyanakkor lapunk is megírta, hogy már 2019-ben is félmilliárd forintos veszteség jött össze a 2020 májusban becsődölt utazási irodánál, így a koronavírus-járvány csak megfejelte az amúgy is kulmináló anyagi problémákat.

Nagyobb csődhullám tehát szerencsére nem volt, mint ahogy a milliárdos visszaesésekhez viszonyítva nagyobb állami segítséget sem kaptak az utazási irodák. A bértámogatás és a járulékmentesség ugyan őket is érintette, de célzott támogatást nem kaptak. A munkájukat vesztett vidéki idegenvezetőket legfeljebb egymillió forinttal segítette a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ellenben például Csehországban 500 millió koronával (6750 millió forint) támogatták a koronavírus-járvány következtében súlyos károkat szenvedett utazási irodákat, ügynökségeket és idegenvezetőket.

A dán hátterű Weco-Travel szintén rekordnak örülhetett 2019-ben: 10,3 milliárd forint lett a forgalom és 83 millió forint a profit. A visszaesés itt is közel 80 százalék körüli. Az árbevétel csak 2 milliárd forint, míg a veszteség 133 millió forint lett. Tehát 8 milliárd forint tűnt el a kasszából a járvány miatt. A Weco-Travel Idegenforgalmi Kft.-nél is a repülőjegy értékesítés esett nagyon vissza: 7,8 milliárd forintról 1,3 milliárd forintra, míg a szállásközvetítésből 1,4 milliárd forint helyett csak 222 millió forint folyt be 2020-ban.

A jelentős mértékű forgalomcsökkenés miatt az üzleti utakban erős társaságnak számos kellemetlen szervezeti és működési változtatást kellett bevezetnie:

  • Létszámcsökkentés (45 százalékos csökkentés) és bércsökkentés (25-50 százalékos csökkentés)
  • Egyéb működési költségek visszaszorítása
  • A Szép utcai iroda felmondása, és szeptember 1-től kizárólag a Kossuth Lajos utcai iroda működtetése 

A tulajdonos a szükséges forrásokat biztosítja annak érdekében, hogy a Weco-Travel működni tudjon a következő 1 évben is. Az állami támogatás itt is a bértámogatásban és a járulékmentességben merült ki.

Ebből a két beszámolóból is látszik, hogy a legnagyobb utazási irodák 8-16 milliárd forintos forgalomcsökkenést szenvedtek el. Ez nagyobb esés, mint például a Budapest Park szórakozóhely esetében, ahol a 4,2 milliárd forintos forgalom 370 millió forintra zsugorodott, tehát közel 4 milliárd forint hiányzik a kasszából. És nagyobb esés, mint például a Budapest Marriott Hotelt tulajdonló Duna Szálloda Zrt. esetében, ahol az árbevétel a 2019-es 8,8 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra csökkent (70 százalékos mínusz). Ez közel 6 milliárd forintos zuhanás. Igaz, a szálloda esetében a 2019-es 1,4 milliárd forintos nyereség 2020-ban 1,9 milliárd forintos veszteségbe fordult át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!