<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Kormánypárti és ellenzéki önkormányzatok is szívesen támogatják a BKK volt vezéréhez és Mészáros Lőrinc alapkezelőjéhez is köthető koronavírus tesztállomásokat.

Miközben például Bécsben heti négy darab ingyenes gargalizálós PCR-tesztre jogosult minden bécsi, Magyarországon már (kis túlzással) minden sarkon kinőtt egy szűrőállomás, ahol 10-20 ezer forintokért lehet Covid-tesztet csináltatni. A DriveCell a balatoni régióban – Siófok és Veszprém után – a harmadik autós tesztállomását nyitotta meg Balatonakarattyán, a 71-es számú főúton található MOL töltőállomásnál és hamarosan nyit az újabb, Balatonalmádiban - szólt egy hír még április 13-án.

Koronavírusteszthez vesznek mintát egy nő torkából a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. MTI/Varga GyörgyKoronavírusteszthez vesznek mintát egy nő torkából a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. MTI/Varga György

Ez már a sokadik ilyen autós tesztállomás, az elsőt még a koronavírus első hullámakor nyitották tavaly áprilisban. Érintésmentes, áthajtásos koronavírus-tesztelőállomást létesített elsőként a budapesti Groupama Aréna (a Fradi stadionja) felszíni parkolójában a DriveCell Systems Zrt. - lehetett olvasni 2020. áprilisában. Az autós, áthajtásos koronavírus-tesztelésre a tesztallomas.hu oldalon lehet regisztrálni.

Az áthajtásos tesztállomás koncepcióját a Rollet, 2017-ben alapított magyar IoT startup vállalkozás alkotta meg, akik a hazai érintésmentes autós szolgáltatásaik során szerzett tapasztalataikat használták fel az autós koronavírus mintavétel kialakításához.

- olvsható az oldalon. Tehát ezt a biztonságos és gyors mintavételi megoldást a magyar DriveCell Systems az okos mobilitási megoldásokat fejlesztő Rollet Kft.-vel közösen valósította meg.

Mi az a Rollet?

Érintésmentes parkolási rendszert fejlesztett ki egy magyar startup cég, a Rollet. A zárt parkolókban használható rendszert Debrecenben és Budapesten már több parkolóban is használják

- közölte a cég az MTI-vel még 2019-ben. A Rollet Kft. 2017-ben alakult (2019-ig Parkour Technologies Kft. volt a neve), Andy Zhang és Fendrik László alapította, akik most is tulajdonosok. A 2019-es beszámolójuk szerint Andy Zhang ügyvezető 36 százalékos tulajdonos, míg Fendrik László a 2018. decemberi születésű FF Holding Kft.-én keresztül 19 százalékos résszel rendelkezik a cégben.

Kettejük közül Fendrik László az ismertebb név, ugyanis 2020. május 5-én Karácsony Gergely főpolgármester őt nevezte ki a BKK vezérigazgatójának. Ekkor a jobboldali sajtó erősen támadta is. Tehát kis különbséggel akkor lett a közlekedési vállalat első embere, amikor az első tesztállomás megnyílt a Fradi-pályánál. Ma már nem is ő a BKK-vezére, hiszen 2021 elején Walter Katalin váltotta, de március végéig Fendrik László vezérigazgató-helyettesként még a társaságnál maradt.

A Rollet Kft. tulajdonosai között pedig a volt BKK-vezér cége mellett ott találjuk az állami MFB tőkealapját, valamint az MKB Bank Nyrt. és az MKB Pannónia Alapkezelő Zrt. közös irányítása alatt álló Solus Capital Zrt. által kezelt Solus I Kockázati Tőkealapot. Az MKB Bank 35 százalékos tulajdonosa pedig a Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó Opus Global Zrt. által kezelt Metis Magántőkealap. Vagyis az autós koronavírus mintavételben közreműködő Rolletben egyszerre tulajdonos az állam, a Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester által kinevezett Fendrik László volt BKK-vezér cége, valamint a Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember érdekeltségéhez köthető tőkealap.

A Rollet, magyar startup vállalkozás a pandémia hatására vágott bele autós, áthajtásos koronavírus tesztelésre szolgáló szoftverük fejlesztésébe, amit most széleskörben elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá tesznek az esetleges következő hullám gyors kezelése érdekében.

- olvasható a cég oldalán. Tehát ingyenesen felhasználhatóvá tették az áthajtásos koronavírus tesztelés szoftverét.

A tesztallomas.hu oldal szerint a SARS COV-2 PCR teszt 19 500 forintba, míg az antigén gyorsteszt 12 500 forintba kerül. A tesztelőállomásokat létesítő DriveCell Systems Zrt. Erdős Gergelyhez köthető. Főleg az állami tulajdonban is lévő MOL-kutaknál van állomás, de például az ellenzéki polgármester (DK) által irányított Újbudán is lehet tesztelni. 

Újbuda lakóinak árengedményt biztosít a szolgáltató. A megnyitón Dr. László Imre, Újbuda polgármestere hangsúlyozta, hogy a kerület eddig 133 millió forintot költött a járvány elleni védekezésre, megelőzésre és körülbelül 1800 tesztet is elvégzett az állam helyett

- olvasható az ujbuda.hu tavaly augusztusi cikkében. Innen derül még ki, hogy a DriveCell alapító Erdős Gergely a Budapesti Műszaki Egyetem után a Harvard Business School keretein belül végzett felsőfokú tanulmányokat. Szakterülete az informatika és ezen belül a Big Data kutatás. 

Aki pedig a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálatnál (önkormányzati szakrendelő, BLESZ) akar tesztet csinálni, annak szintén a tesztallomas.hu oldalon kell ezt jeleznie. A fideszes polgármester által irányított belvárosi önkormányzat által alapított BLESZ-ben tehát fizetős teszteket csinálnak, de egyben hivatalos oltópont is. A tesztallomas.hu egészségügyi partnere pedig a Rókatündér Kft., amelynek egyik tulajdonosa Viczián Ágnes, aki egyben a BLESZ orvos igazgatója. Tehát a DriveCell és a Rollet tesztelését kormánypárti és ellenzéki önkormányzatok is szívesen támogatják, miközben a rivális pártok a nyilvánosságban egymást okolják a tragikus Covid-számok miatt.

Sok más cégnek is a tesztelés lett az új profilja, a magánegészségügyben pedig ismert magyar vállalkozók is fantáziát láttak. Lapunk írta meg, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egykori államtitkárának, Tasnádi Lászlónak a BLK Corporation Kft. nevű cége tavaly május közepén többségi tulajdonos lett a MOM Szent Magdolna Magánkórház Kft.-ben. Mészáros Lőrincről pedig szintén az mfor.hu írta meg, hogy tavaly december 9-e óta tulajdoni hányaddal rendelkezik a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben. A cégnek ma már a koronavírus-járvány miatt autós COVID-19 szűrőállomása is van a MOM Sport Jagelló úti parkolójában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.