<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az állami mellett már csak az egyházi és a nyelvkönyves kiadók rúghatnak labdába.

Csökkent a magánkiadós tankönyvek elérhetősége az iskolák számára: míg 2020-ban a tankönyvrendelések 14 százalékát tették ki a magánkiadók kötetei, 2021-re 12 százalékra esett vissza az arányuk - közölte a Népszava érdeklődésére Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) alelnöke.

Pedagógusok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában. (Illusztráció.) Fotó: MTI Fotó: Kovács TamásPedagógusok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában. (Illusztráció.) Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek legnagyobb részét nyelvkönyves (angol, német) magánkiadók teszik ki, illetve ebbe a körbe tartoznak a hit- és vallásoktatás tankönyveit előállító, a kormány által erősen támogatott egyházak kiadói is.

A hagyományos közismereti tankönyvek – például a magyar, matematika, történelem, biológia, kémia – tankönyvek tekintetében még rosszabb helyzetbe kerültek a nem egyházi magánkiadók, köteteik megrendelési aránya alig néhány százalékra tehető.

A TANOSZ alelnöke szerint az üzenet egyértelmű:

a jelenlegi oktatásirányítás a nyelvkönyveken, valamint a hit- és vallásoktatás tankönyvein kívül minden módon száműzni akarja az iskolákból a több évtizedes tapasztalattal rendelkező, a pedagógusok körében elismert magánkiadók tankönyveit.

2014 januárjától a kormány már nem adott lehetőséget a magánkiadóknak új tankönyvek engedélyeztetésére, 2019-től pedig egy újabb törvénymódosítással azt sem tették lehetővé számukra, hogy a 2018 végén és az azt követő időszakban lejáró tankönyves engedélyeket meghosszabbítsák. Emiatt több száz népszerű magánkiadós tankönyv került le a tankönyvjegyzékről:

2018-ban a megrendelt tankönyvek 68 százaléka volt állami és 32 százaléka magán kiadású, mostanra ez az arány 88-12 százalékra változott.

A cél egyértelműen az, hogy valamennyi iskolában az állami fejlesztésű „egyentankönyveket” használják, írja a Népszava.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.