6p

A Monetáris Tanács nem változtatott a 13 százalékos jegybanki alapkamaton, az viszont csak a döntés után egy órával kezdődő sajtótájékoztatón derült ki, hogy tovább csökkentették a tavaly októbertől irányadó egynapos betéti kamatot. Élő tudósításunkból ezt is megtudhatták.

Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ismerteti, miért nem változtattak a 13 százalékos jegybanki alapkamaton, ezzel szemben csökkentették-e a tavaly október közepétől irányadó egynapos betéti kamat 15 százalékos mértékét, s vélhetően azt is megtudhatjuk, hogyan alakulhat infláció és az MNB kamatpolitikája a következő hónapokban.

15:54

Befejeződött a sajtótájékoztató.

A Monetáris Tanács következő ülését szeptember 26-án, kedden tartja, akkor válik ismertté a két nappal később publikálandó friss Inflációs jelentés két fő prognózisa, az inflációra és a GDP-re vonatkozó.

15:49

Arra a felvetésre, hogy az idei költségvetési hiány meghaladhatja-e a célértéket, az MNB alelnöke azt mondta, a kockázatokat ők is látják, ugyanakkor érzékelik, hogy a kormány elkötelezett a tervezett hiány betartása mellett - erről is majd a szeptember végén napvilágot látó Inflációs jelentésben tesz közzé bővebb állásfoglalást a jegybank.

15:44

Az Európai Központi Bank válaszára vár a kormány a jegybanktörvény azon módosításáról, amely az MNB tőkehelyzetének kezelésére szolgál.

15:42

Virág Barnabás arra számít, hogy nem kell deviza Magyarország energiaszámlájának kiegyenlítéséhez. Úgy ítéli meg ugyanis, hogy mind az európai energiaárak, mind a folyó fizetési mérleg pozíciója sokkal kedvezőbb, mitn egy éve, ezért lényegesen kisebb lehet annak szükségessége, hogy az MNB ismét biztosítsa az energiabeszerzéshez szükséges devizát.

15:40

Lehetnek-e kisebb és nagyobb kamatlépések és -szünetek is? - érkezett a kérdés az MNB alelnökéhez. Aki válaszában attól tette függővé a döntéseiket, hogyan alakulnak az inflációt középtávon befolyásoló tényezők. Arra kell felkészülni, hogy egy gyorsan változó közegben haladunk, ezért minden egyes döntés előtt kell értékelni a helyzetet.

15:37

Egészen bizonyos, hogy felülvizsgálja a GDP előrejelzését a szeptember végi Inflációs jelentésben. Hogy mi lesz az új mérték, azt Virág Barnabás nem tudta és nem is akarta megmondani, emlékeztetve arra, hogy ez a jegybanki stáb feladata lesz a következő hetekben. 

15:33

Az MNB alelnöke szerint a hazai reálkamat már szeptemberben pozitív tartományba kerülhet.

15:27

Jó esélyünk van arra, hogy az év végére az infláció ne csak egy számjegyű legyen, hanem már a régiós átlag körül alakuljon - vélte Virág Barnabás. 

15:24

Pozitívum, hogy tovább folytatódott a külső egyensúlyi folyamatok gyors javulása. A folyó fizetési mérleg egyenlege 2023 júniusában jelentős, közel 550 millió eurós többletet mutatott, elsősorban a külkereskedelmi egyenleg rekordmértékű, 1,7 milliárd eurós többletének következtében. A külső egyensúly trendszerű javulása mögött a kedvezőbb energiaegyenleg és cserearányok, a belföldi kereslet alkalmazkodása és az export stabil növekedése áll. Az idei évben a folyó fizetési mérleg hiánya a javuló külkereskedelmi egyenleggel párhuzamosan a júniusban vártnál kedvezőbben, a GDP 2 százaléka alatti szinten alakulhat. 2024-ben az elmúlt időszakban kiépült új exportkapacitások termelésbe állásával, valamint a normalizálódó világgazdasági környezettel folytatódik a külkereskedelmi egyenleg és a finanszírozási képesség javulása.

Virág Barnabás szerint továbbra is az infláció az első számú közellenség. Forrás: Youtube/MNB
Virág Barnabás szerint továbbra is az infláció az első számú közellenség. Forrás: Youtube/MNB

15:22

Az MNB alelnökétől azt is megtudhattuk, hogy az egynapos betéti tender kamatának és az alapkamatnak a jövőbeli összezárásával új szakaszba lép a monetáris politika. Az összezárást követően továbbra is szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges, ugyanakkor a jegybanki eszköztár egyszerűsítése várható. A monetáris politika nem robotpilótaként működik, a jegybank adatvezérelten, lépésről lépésre fog dönteni a kamatkondíciókról - hangsúlyozta Virág Barnabás.

15:17

Virág Banabás szerint továbbra az infláció az első számú közellenség. Közlése szerint a következő hónapokban folytatódik a hazai infláció és maginfláció gyors ütemű csökkenése, 2023 hátralévő részében egyre markánsabban jelentkezik a szigorú monetáris politika, a csökkenő globális nyersanyagárak, a mérséklődő hazai fogyasztás és a kormányzat piaci versenyt erősítő lépéseinek árleszorító hatása. A dezinfláció üteme tovább gyorsul, így várhatóan az ősz folyamán már egyszámjegyű tartományba mérséklődik az infláció.

A fogyasztóiár-index várhatóan 2025 elején tér vissza a 2-4 százalékos jegybanki toleranciasávba.

15:13

A Monetáris Tanács a korábbi ütemben folytatta a kamatkörnyezet normalizációját - ismertette az MNB alelnöke. Ezek alapján a tanács augusztus 30-i hatállyal a kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot 100 bázisponttal, 15 százalékról 14 százalékra, valamint a kamatfolyosó felső szélét jelentő O/N fedezett hiteleszköz kamatát szintén 100 bázisponttal 16,5 százalékra csökkentette. A Tanács az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében is 100 bázisponttal alacsonyabb kamatszint alkalmazását tartja indokoltnak.

15:09

A gazdasági visszaesés fő oka a magas infláció - utalt Virág Barnabás arra, miszerint a GDP már negyedik negyedéve csökken, azaz a magyar gazdaság technikai recesszióban van.

15:07

Széles körben érvényesült a monetáris politika dezinflációs hatása, ez folytatódik, hogy egy számjegyű lesz az infláció az őszi hónapokban - jelentette ki az MNB alelnöke. Aki szerint óvatosságra int a szolgáltatások árának alakulása. Egyrészt az, hogy úgymond visszatekintő áremelések történtek, automatikusan drágítottak, úgy, hogy azt sok esetben nem indkolta a működési kiadások alakulása. Másrészt a munkaerőpiacon fontos lenne egy bérmegállapodás.

15:04

Virág Barnabás egy technikai közleménnyel kezdte: a prezentációt ezentúl magyar és angol nyelven lehet megtekinteni az MNB honlapján.

15:03

Kezdődik Virág Barnabás sajtótájékoztatója.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!