2019. december 19. 11:28

Ám az Európai Unió átlagához képest még így is megvan és a következő években is meglesz az a 2 százalékos növekedési többlet, ami Magyarország tartós felzárkózásához elegendő – jelentette ki Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank legfrissebb inflációs jelentését ismertető sajtótájékoztatón.

Az MNB a három hónappal korábbihoz képest javított a gazdasági bővülésre vonatkozó prognózisain. Eszerint az idén és jövőre is 0,4-0,4 százalékponttal jobban emelkedhet a GDP. Így az idén 4,9 százalékkal, ami – tehetjük hozzá – sokáig várhatóan megközelíthetetlen szint lesz. Erre utal az MNB megítélése is, miszerint 2020-ban már jelentősnek mondható arányban, 1,2 százalékponttal, 3,7 százalékra lassul a gazdasági növekedés, majd 2021-ben és 2022-ben 3,5-3,5 százalékos lehet az ütem. Emögött – ahogy azt már korábban számos elemzés kimutatta – egyértelműen az uniós pénzforrások jelentős visszafogása állhat.  

A rendkívül nyitott magyar gazdaság számára kedvező, hogy a legfontosabb exportpiacán, az eurózónában megállt a külső környezet romlása, a recessziós kockázatok csökkentek, még ha továbbra is tartósan visszafogott konjunktúra várható. Az MNB igazgatója szerint a hazai export átvészelte a külső kereslet gyengülését. Több ezer milliárdnyi külföldi működőtőke-beruházásra került sor az elmúlt években, s az eddig ismertté vált bejelentések szerint ugyanennyi lehet a következőkben.

Ezek között az autóipari fejlesztések mellett a legfontosabb, hogy a Samsung 390 milliárd forintból bővíti a gödi akkumulátorgyártó üzemét, ez önmagában 0,2 százalékponttal járul hozzá a hazai GDP növekedéséhez. Amire szükség is van, hiszen a beruházások bővülésének üteme nagyot zuhan, annak előző évihez mért, 17,8 százalékos dinamikája 2020-ban 4,6, 2021-ben 4,1, míg 2022-ben már 3 százalékra csökken az MNB legfrissebb előrejelzése szerint. Mindazonáltal Magyarországon az idén is 29 százalék feletti a beruházási ráta – ennél az idén egyedül Írországé magasabb –, s a jegybank prognózisa szerint 2022-ig marad. 

Ennél jóval kisebb arányban szűkül a gazdasági növekedés másik fontos tényezője, a lakossági fogyasztás, igaz, annak bázisa is alacsonyabb volt. Eszerint míg a magánköltekezés a tavalyival azonos, 4,9 százalékos szinten bővülhet az idén is a jegybank szerint, jövőre már csak 4,2, 2021-ben 3,1, 2022-ben pedig 3 százalékkal. Az idei mértéket érzékelhetően támogatta Balatoni András szerint, hogy a július 1-jétől igényelhető babaváró hitelből a várakozásaiknál több fogyott.

A lakossági fogyasztás csökkenését az idézheti elő, hogy az e tekintetben ugyancsak csúcsévnek számító ideinél alacsonyabb szinten bővülhetnek a bérek és jövedelmek. Míg például a versenyszféra bruttó átlagkeresete 2019-ben 11,3 százalékkal lehet magasabb az egy évvel korábbinál, addig jövőre 10, az azt követő két évben pedig 8,9, illetve 8,4 százalékkal. Az pedig a magasabb inflációnak is betudható, hogy a lakossági reáljövedelmek 2019-ben 5, 2020-ban 4,1 százalékkal gyarapodhatnak, 2021-ben és 2022-ben viszont már csak 2,9, illetve 2,5 százalékkal fognak.

A munkaerőpiaci növekedési ciklus túljutott a csúcspontján – jelentette ki Balatoni András. Ezt tükrözi az is, hogy míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,7 százalékról erre az évre 3,5 százalékra mérséklődhet az MNB szerint, a következő években ezen a szinten stagnálhat.

Az infláció a bázishatások és az élelmiszerárak növekedése – ez utóbbiba vastagon belejátszott az afrikai sertéspestis hatására szűkülő kínálat – miatt februárig még emelkedhet, ennek következtében az az idei 3,3 százalékot követően 2020-ban 3,5 százalék lehet. Február után viszont már mérséklődhet a pénzromlás, bár annak mértéke csak 2022-ben süllyedhet a 3 százalékos jegybanki inflációs célra. A dohánytermékek és az internet árának emelkedése miatt némileg magasabb lehet a monetáris tanács kamatdöntéseinél figyelt adószűrt maginfláció 2021-ig, amely évben már eltűnik a jövedéki adó hatása. 

Abban az MNB egyetért a Pénzügyminisztériummal, hogy a GDP-arányos államadósság 2022-ben már az euróbevezetés egyik kritériumaként meghatározott 60 százalékos szint alá mehet, egészen pontosan 58,5 százalékra.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.