TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A háromgenerációs háztartásokban élő idősek várják a válaszokat a kormánytól. 

Újabb és újabb kérdéseket szül a tegnap megjelent rendelet a rezsiutalványokról. Mint lapunk beszámolt róla, a jogszabály alapján nem egyértelmű, hogy személyesen kell az ügyfélszolgálatokon megjelenniük a papírokkal a jogosultaknak, vagy felhatalmazhatnak valakit, hogy eljárjanak a nevükben. Ez főleg a mozgásukban korlátozott emberek esetében lényeges kérdés. Vannak olyan élethelyzetek továbbá, amelyekre szintén nem ad világos választ a rendelet, ilyen például az, amikor a nyugdíjas közös háztartásban él a családjával, de a rezsiszámla nem az ő nevén van.

Kinek a nevén van a számla? Kinek a nevén van a számla?

Ha tüzetesen megvizsgáljuk a jogszabály szövegét, akkor azt találjuk, hogy az utalvány felhasználását a jogalkotó nem köti kifejezetten a jogosultakhoz, hanem természetes személyekről rendelkezik. A rendeletben az áll, hogy "a  szolgáltató részére az  ügyfélszolgálatán átadott rezsiutalványok értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a rezsiutalványt felhasználó természetes személy által meghatározott természetes személy fogyasztó folyószámláján". Ez alapján úgy tűnik, mégis lesz lehetőség arra, hogy valaki nevében más járjon el. A visszaéléseket pedig úgy tudja szűrni a szolgáltató, hogy egy jogosultra legfeljebb háromszor 3000 forintos kedvezmény juthat, így a nyilvántartások alapján meg lehet állapítani, hogy mennyi kedvezményt használtak fel adott számlatulajdonos esetében.

Ebből azonban rögtön adódik egy másik kérdés. Tisztázásra vár, hogy a közös háztartásban élő nyugdíjasok hogyan élhetnek a juttatással, ha a számla nem az ő, hanem valamelyik családtagjuk nevén van. Sok olyan család van, ahol a nagyszülők egy fedél alatt élnek a szülőkkel és a gyerekekkel, és a rezsit az aktív korúak fizetik.

Elméletileg ezek a nyugdíjasok elesnek a lehetőségtől, mert nincs a nevükön rezsiszámla. A jogalkotói szándék azonban nem az lehetett, hogy ez alapján szűrjék meg a nyugdíjasok táborát. A jogszabályban sem kötik azt ki, hogy csak az utalványra jogosultak nevén lévő számláknál lehet felhasználni az állami ajándékot. Annyit írnak elő, hogy "a  rezsiutalvány a  szolgáltatásért fizetendő, természetes személy fogyasztót terhelő számla kiegyenlítésére használható fel". Természetes személyekről esik tehát szó, nem jogosultakról. Ezen értelmezés alapján lenne lehetőség arra, hogy a nyugdíjasnak küldött utalványt a vele egy háztartásban élők nevén lévő számláknál használhassák fel.

Mindenesetre egyértelmű kormányzati tájékoztatásra lenne szükség, mert a korábbi, Erzsébet-utalvánnyal nyújtott 10 ezer forintos juttatás felhasználása körül nem adódott ennyi kérdés. Egy biztos, az önkormányzati választások - a kormányzati értelmezés szerint a fűtési szezon - előtt 9000 forintot visz ki a postás az idős szavazópolgárokhoz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.