3p

A munkavállalók is előfeltételnek tekintik a szochó januári csökkentését a bértárgyalások sikeres lezáráráshoz.

Várhatóan november első felében folytatódnak a bértárgyalások a 2019-es fizetésekről, és a lapunk által megkérdezett szakszervezet vezetője lát esélyt arra, hogy akár már december elején megállapodás szülessen a felek között.

Messziről indítják a tárgyalásokat
Messziről indítják a tárgyalásokat

Pedig a tárgyalási pozíciók messze állnak egymástól. A munkavállalók azt szeretnék, ha minél nagyobb lenne a jövő évi béremelés, ennek érdekében a minimálbérek kétszámjegyű növelését szorgalmazzák, valamint a béren kívüli juttatások rendszerének visszaállítását is követelik (csak a SZÉP-kártya adóelőnye maradna meg januártól, a többi juttatás a munkabérhez hasonlóan adózna).

A munkáltatók viszont hallani sem akarnak a minimálbér emeléséről, amíg nem csökken a szociális hozzájárulási adó januárban - mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára, aki magánvéleményét osztotta meg lapunkkal. Más munkáltatói vélemények szerint csak akkor lehet szó érdemi minimálbér-emelésről, ha a szochó kisebb lesz januártól, ellenkező esetben csak egy számjegyű mértékben lehet növelni a minimálbéreket. (A béren kívüli juttatásoknál egyébként a munkaadók álláspontja jóval közelebb áll a munkavállalókéhoz, mint a kormányéhoz.)

A kormány pedig - amely a legtöbbet tehetné a szochó mihamarabbi csökkentése érdekében - ragaszkodik ahhoz, hogy az adó leghamarabb jövő júliusban csökkenjen.

Ez egy patthelyzet, ami semelyik félnek nem jó. A munkavállalók érdemi béremeléstől eshetnek el, a munkáltatók a rájuk jutó közterhek csökkenését látják veszélyben, a kormány pedig nem tudja folytatni az intenzív béremelésre alapozott, belső fogyasztást serkentő gazdaságpolitikáját.

Mostanában az látszik körvonalazódni, hogy a munkavállalók és a munkaadók paktumot kötnek. Mindkét oldal egyetért abban, hogy a bértárgyalások sikeres lezárásának előfeltételei vannak - mondta portálunknak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Az egyik a szochó januári csökkentése, a másik a béren kívüli juttatások rendezésre, bizonyos elemek visszaemelése a kedvezőbb adó alá.

 

A labda tehát most a kormány térfelén pattog. Kérdés, feladják-e eddig merev álláspontjukat: Varga Mihály pénzügyminiszter pár hete még azt közölte az mfor-ral, hogy nincs változás, a szochót jövő év közepén lehet csökkenteni, a hatéves bérmegállapodásnak és a 2019-es költségvetésnek megfelelően.

Valamelyik félnek azonban engednie kell, mert megállapodás hiányában a kormány saját hatáskörben határoz a minimálbérről. Ezt viszont nem teheti meg ésszerűen anélkül, hogy figyelembe ne venné a vállalkozások teherbíró képességét, illetve a munkavállalók jogos bérigényét. Máskülönben valamelyik társadalmi csoportot magára haragítja.

Nem lenne példa nélküli egyébként egy ilyen munkaadói-munkavállalói összefogás, de a mostani helyzetben kifejezetten izgalmas felállás lenne, ha a két oldal együttesen lépne fel érdekérvényesítő céllal a kormánnyal szemben. Ha lesz is megállapodás decemberben, addig még hosszú út vezet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!