2018. szeptember 19. 06:37

Csaknem 200 ezer forint lehet a garantált bérminimum 2019-ben.

A kormány ugyan nem akar beleszólni abba, hogy mekkora emelésben állapodnak meg a munkáltatók és a munkaadók a minimálbér esetében az őszi bértárgyalásokon, de ha nem jön létre egyezség, akkor meg kell hozni a döntést.

Nem sokat javulna a helyzet Nem sokat javulna a helyzet

Ebben az esetben 9-10 százalékos emelésre kerülhetne sor, Varga Mihály pénzügyminiszter legalábbis tegnapi cikkünkben erre utalt.

Lapunknak felidézte, hogy idén az első félévben 9,4 százalékkal nőttek a reálkeresetek a KSH jelentése szerint. "Azt feltételezem, hogy ehhez a értékhez közeli mértékben kell megállapodniuk a feleknek, hogy mindenki elégedett tudjon lenni" - mondta.

 

Az persze kérdés, hogy miért pont a reálkereset, és miért annak első féléves alakulása határozza meg, hogy mekkora ütemben emelkedjen jövőre a minimálbér. Ráadásul a teljes munkaidőben adható legkisebb bérnek két szintje van, a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyet a szakképesítéshez kötött állásokban kell megadniuk a munkaadóknak.

Mindenesetre ha a pénzügyminiszter által elmondottakból indulunk ki, akkor a minimálbér 9-10 százalékos emelése elfogadható a kormány számára. Ez azt jelentené, hogy jövőre 151 800 forint, illetve 198 550 forint lenne a legkisebb bérek összege.

Lapunk korábban arra jutott, az érdekképviseleti nyilatkozatok alapján, hogy a munkaadók és a munkavállalók 7-10 százalékos emelésben állapodhatnak meg, ismerve az igényeket és a lehetőségeket. Ebbe a sávba illeszkedik az a mérték, amiről most Varga Mihály beszélt.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 418,47 eurós idei magyar minimálbérnél 18 országban is magasabb minimálbért fizetnek a dolgozóknak. Nálunk kevesebbet csak Romániában, Litvániában és Bulgáriában fizetnek, az uniós tagországok közül. De szomszédaink közül Szlovéniában például 842,79 euró a minimálbér összege.

Változatlan euróárfolyammal számolva a jövő évi minimálbér 460,3 euró lenne, amivel mindössze egy helyet tudnánk előre ugrani a listán - amennyiben sehol máshol nem változna a legkisebb bér összege -, megelőzve Lettországot (430 euró). A horvát 465,7 eurót viszont ebben az esetben sem érnénk el (persze az árfolyamváltozások alapvetően befolyásolják a helyezéseket).

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.