2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem 200 ezer forint lehet a garantált bérminimum 2019-ben.

A kormány ugyan nem akar beleszólni abba, hogy mekkora emelésben állapodnak meg a munkáltatók és a munkaadók a minimálbér esetében az őszi bértárgyalásokon, de ha nem jön létre egyezség, akkor meg kell hozni a döntést.

Nem sokat javulna a helyzet
Nem sokat javulna a helyzet

Ebben az esetben 9-10 százalékos emelésre kerülhetne sor, Varga Mihály pénzügyminiszter legalábbis tegnapi cikkünkben erre utalt.

Lapunknak felidézte, hogy idén az első félévben 9,4 százalékkal nőttek a reálkeresetek a KSH jelentése szerint. "Azt feltételezem, hogy ehhez a értékhez közeli mértékben kell megállapodniuk a feleknek, hogy mindenki elégedett tudjon lenni" - mondta.

 

Az persze kérdés, hogy miért pont a reálkereset, és miért annak első féléves alakulása határozza meg, hogy mekkora ütemben emelkedjen jövőre a minimálbér. Ráadásul a teljes munkaidőben adható legkisebb bérnek két szintje van, a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyet a szakképesítéshez kötött állásokban kell megadniuk a munkaadóknak.

Mindenesetre ha a pénzügyminiszter által elmondottakból indulunk ki, akkor a minimálbér 9-10 százalékos emelése elfogadható a kormány számára. Ez azt jelentené, hogy jövőre 151 800 forint, illetve 198 550 forint lenne a legkisebb bérek összege.

Lapunk korábban arra jutott, az érdekképviseleti nyilatkozatok alapján, hogy a munkaadók és a munkavállalók 7-10 százalékos emelésben állapodhatnak meg, ismerve az igényeket és a lehetőségeket. Ebbe a sávba illeszkedik az a mérték, amiről most Varga Mihály beszélt.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 418,47 eurós idei magyar minimálbérnél 18 országban is magasabb minimálbért fizetnek a dolgozóknak. Nálunk kevesebbet csak Romániában, Litvániában és Bulgáriában fizetnek, az uniós tagországok közül. De szomszédaink közül Szlovéniában például 842,79 euró a minimálbér összege.

Változatlan euróárfolyammal számolva a jövő évi minimálbér 460,3 euró lenne, amivel mindössze egy helyet tudnánk előre ugrani a listán - amennyiben sehol máshol nem változna a legkisebb bér összege -, megelőzve Lettországot (430 euró). A horvát 465,7 eurót viszont ebben az esetben sem érnénk el (persze az árfolyamváltozások alapvetően befolyásolják a helyezéseket).

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!