<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Csaknem 200 ezer forint lehet a garantált bérminimum 2019-ben.

A kormány ugyan nem akar beleszólni abba, hogy mekkora emelésben állapodnak meg a munkáltatók és a munkaadók a minimálbér esetében az őszi bértárgyalásokon, de ha nem jön létre egyezség, akkor meg kell hozni a döntést.

Nem sokat javulna a helyzetNem sokat javulna a helyzet

Ebben az esetben 9-10 százalékos emelésre kerülhetne sor, Varga Mihály pénzügyminiszter legalábbis tegnapi cikkünkben erre utalt.

Lapunknak felidézte, hogy idén az első félévben 9,4 százalékkal nőttek a reálkeresetek a KSH jelentése szerint. "Azt feltételezem, hogy ehhez a értékhez közeli mértékben kell megállapodniuk a feleknek, hogy mindenki elégedett tudjon lenni" - mondta.

 

Az persze kérdés, hogy miért pont a reálkereset, és miért annak első féléves alakulása határozza meg, hogy mekkora ütemben emelkedjen jövőre a minimálbér. Ráadásul a teljes munkaidőben adható legkisebb bérnek két szintje van, a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyet a szakképesítéshez kötött állásokban kell megadniuk a munkaadóknak.

Mindenesetre ha a pénzügyminiszter által elmondottakból indulunk ki, akkor a minimálbér 9-10 százalékos emelése elfogadható a kormány számára. Ez azt jelentené, hogy jövőre 151 800 forint, illetve 198 550 forint lenne a legkisebb bérek összege.

Lapunk korábban arra jutott, az érdekképviseleti nyilatkozatok alapján, hogy a munkaadók és a munkavállalók 7-10 százalékos emelésben állapodhatnak meg, ismerve az igényeket és a lehetőségeket. Ebbe a sávba illeszkedik az a mérték, amiről most Varga Mihály beszélt.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 418,47 eurós idei magyar minimálbérnél 18 országban is magasabb minimálbért fizetnek a dolgozóknak. Nálunk kevesebbet csak Romániában, Litvániában és Bulgáriában fizetnek, az uniós tagországok közül. De szomszédaink közül Szlovéniában például 842,79 euró a minimálbér összege.

Változatlan euróárfolyammal számolva a jövő évi minimálbér 460,3 euró lenne, amivel mindössze egy helyet tudnánk előre ugrani a listán - amennyiben sehol máshol nem változna a legkisebb bér összege -, megelőzve Lettországot (430 euró). A horvát 465,7 eurót viszont ebben az esetben sem érnénk el (persze az árfolyamváltozások alapvetően befolyásolják a helyezéseket).

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.