<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Lehet már a héten lehagyhatja a Romániában érvényes minimálbér a magyart.

Egyáltalán nem tévedtünk nagyot 2017 nyarán, amikor azt vetítettük előre a román minimálbérek növekedési ütemére alapozva, hogy 2 év múlva az ottani összeg leelőzheti a magyart. (szerk.: a korábbi évek jelentős mértékű béremelését részben az adóváltozások is indokolták, ez szükséges volt ahhoz ugyanis, hogy a dolgozók nettó bére ne csökkenjen.) Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy akár már novembertől magasabb bérért dolgozzanak a keleti szomszédunkban.

Romániában ugyanis a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter vasárnap esti nyilatkozata szerint erről a következő napokban születik döntés.

A megállapodás értelmében a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva

a keleti szomszédunkban dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezerrel.

Persze, egyelőre nagy kérdés, hogy idehaza milyen mértékű minimálbér-emelés történik majd jövőre. Amennyiben ez elmarad a 9,4 százaléktól, akkor minden bizonnyal tartóssá válik a helycsere a képzeletbeli ranglistán. Márpedig erre jelenleg minden esély megvan. Miközben a munkavállalói érdekképviseletek jövőre is tartanák az elmúlt két évre jellemző nagyléptékű emelési ütemet, a munkaadók nem támogatnak kétszámjegyű emelést. Főleg úgy nem, hogy a szociális hozzájárulási adó január helyett leghamarabb júliusban csökkenhet 2 százalékponttal.

A jelenleg ismert nyilatkozatok alapján megállapítható, hogy a munkaadók 5-9, a munkavállalók pedig akár 10 százalék feletti emelést is támogatnának. Eközben Varga Mihály pénzügyminiszter lapunknak úgy nyilatkozott, hogy egy valamivel 10 százalék alatti emelés mindkét fél számára elfogadható lenne. Vagyis függetlenül attól, hogy mikor lép hatályba a román minimálbér-emelés, megvan arra az esély, hogy 2019-ben a román minimálbér leelőzi a magyart.

Értékét tekintve egyébként már megtörtént az előzés: a 2018-as állapot (minimálbér és árszínvonal) alapján ugyanis a román minimálbér bár nominálisan alacsonyabb még a magyarnál, vásárlóerő-paritáson már többet ért. Az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt ugyanis több dologra futotta belőle, mint a hazai bruttó 138 ezer (nettó 91 770) forintból.


(Forrás: Eurostat)
 

A szakképzettek idehaza még jobban keresnek

A román munkaadók és munkavállalók múlt heti döntésének értelmében a felsőfokú végzettséggel és legalább 15 év szolgálati idővel rendelkezők esetében is meghatároznak egy kötelező legkisebb bért. Ez bruttó 2350 lej lesz, ami jelenlegi árfolyamon számolva 163 419 forintnak felel meg. Magyarországon a szakképzettek garantált minimálbére azonban ennél jóval több, 180 500 forint, ami a jövő évi emelés után akár a 200 ezer forintot is elérheti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.