3p

A három szakértő elmondta, mit gondol arról, hogy az ukrán menekültek megjelenése változtathat-e a magyar járványügyi helyzeten.

Dr. Duda Ernő szegedi virológus meglátása szerint jóval nagyobb veszélyt jelent a koronavírusnál, hogy rengeteg ember úgy kerül Magyarországra, hogy meglehetősen rossz egészségi állapotban van. Főleg ebből a szempontból komoly veszélyt jelent, hogy nagyon sok olyan gyerek érkezik, akik nem kapták meg azokat a védőoltásokat, amelyek Magyarországon szokványosak, például kanyarós gyerekek érkezéséről is tudomása van a szakembernek - nyilatkozta a Szeged365.hu kérdésére, miszerint berobbanthatják-e újra a járványt az Ukrajnából érkező menekültek.

„Gondoskodni kellene arról, hogy az érkező gyerekek rövid időn belül megkapják azokat a védőoltásokat, amelyek nélkül Magyarországon és általában Európában egy gyerek sem nőhet fel”

– mondta Duda Ernő, majd azt is hozzátette, az a százezer ember, aki az orosz–ukrán háború miatt hozzánk menekül, berobbantani nem tudja a koronavírus-járványt, csak elodázhatja annak elmúlását.  

Dr. Duda Ernő virológus szerint nem is a Covid-oltás, hanem a többi kötelező oltás hiánya okozhat gondot. Fotó: SZTE
Dr. Duda Ernő virológus szerint nem is a Covid-oltás, hanem a többi kötelező oltás hiánya okozhat gondot. Fotó: SZTE

"Ukrajnában az átoltottság jóval alacsonyabb, mint itthon, de ott is csökkenő tendenciát mutat a járvány. Mivel Magyarországon hatalmas humanitárius összefogás indult a menekültek megsegítésére, sokan otthonaikat is felajánlották a számukra, melyből következik, hogy az ország különböző pontjain, szétszóródva lelnek menedéket. Járványtani szempontból ez nem egy túl kedvező helyzet" - mondta Dr. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

A szakértő hozzátette, hogy szerinte ez mégsem jelent extra kockázatot, az oltatlanok vannak inkább nagyobb veszélynek kitéve. Úgy gondolja, amennyiben nem jön egy újabb vírustörzs az omikron variánsnál, akkor nem következik be újabb járványcsúcs.

Dr. Letoha Tamás szegedi kutató, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetője kifejtette: az ukrán menekültek kapcsán elsődleges feladatunk a segítség és nem helyes olyan kérdés felvetése, hogy jelenlétük hogyan befolyásolja a koronavírus-járványt hazánkban, már csak azért sem, mert Magyarországnak megvan az a vakcinakészlete, amellyel beolthatóak ezek az emberek, ha igény van rá.

„A jelenlegi tudományos ismeretek és a hatékony gyógyszerek, illetve vakcinák birtokában nem hiszem, hogy nagyon kellene tartanunk attól, hogy a járvány terjedésére ez a fajta menekültáradat komoly hatással lenne” – mondja a szakértő.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!