Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A jelek szerint a drasztikus áremelkedés nem zavarta a Nemzeti Sportközpontokat, a munkára kiírt közbeszerzési eljárás eredményesen zárult. 

A Nemzeti Sportközpontok még idén januárban írt ki közbeszerzési eljárást a Budapesti Nemzeti Tornasport Akadémia tervezési feladataira, mely lényegében a Postás Sport Egyesület kap meg. Mint arról elsőként beszámoltunk, egy elég impozáns épületet szeretnének látni majd a végén, hiszen a nagy belmagasságú fő objektumot 

35 métert is meghaladó fesztávú acélszerkezetekkel kell tervezni, és olyan függönyfalakkal, melyek 45 méternél hosszabb egybefüggő üvegfelületekkel rendelkeznek.

Mindezt a "belső átláthatóságért", illetve, hogy az egész természetes fényben fürödhessen. Vagyis valamiféle óriási üvegkalitkát kell megálmodniuk majd a pályázóknak, melyben a fiatal sportolók nevelődhetnek.

A Postás Sporttelep (Forrás: magyarfutball.hu)
A Postás Sporttelep (Forrás: magyarfutball.hu)

A Postás Sport Egyesület egyébként 2017-ben kapott meglehetősen szokatlan körülmények között új elnököt Vörös József személyében, aki Mészáros Lőrinc ügyvédje. Bár Vörös József azzal a szándékkal érkezett az egyesülethez, hogy azt kirángassa a gödörből, ez nem egészen sikerült - mint arról egy, az egyesület ügyeit jól ismerő forrásunk beszélt lapunknak. Sőt, egyre csak halmozódtak a problémák - legalábbis, ami a pénzügyeket illeti.

A sportinfrastruktúra fejlesztése magasabb fokozatra kapcsolt, 2019. márciusában a kormány egy rendeletben támogatta a tornasport akadémia felépítését. Az előkészítési, tervezési fázisra 418,4 millió forintot biztosítottak. 

A munka azonban ennek majdnem pont a duplája lehet, nettó 833 millió forint, legalábbis a közbeszerzési eljárás összefoglaló dokumentuma szerint. 

A tervezési feladatokra két cég nyújtott be ajánlatot, az egyik érvénytelen lett, a másikkal azonban semmi gond nem volt, így a S.A.M.O Építésziroda Kft. lett a nyertes a maga nettó 833 millió forintos ajánlatával. 

A közbeszerzési eljárást feltételes eljárásként hirdették meg, vagyis a tervezési szerződés majd csak akkor fog hatályba lépni, ha ez a nettó 833 millió forintos díj biztosításra kerül. 

Érdekesség, hogy ez az egyetlen munka a cég többévnyi árbevételét biztosíthatja, az elmúlt években ugyanis 300-400 millió forint közötti összeg folyt be a kasszába. A cég egyébként nem nevezhető rutintalannak, hiszen egészen impozáns referenciákat tud felmutatni: részt vettek a Groupama Aréna és a diósgyőri focicsapat új stadionjának tervezésében is. 

Hiába a rutin, bizonyos feladatokat alvállalkozónak ad ki a S.A.M.O., így a statikai tervezés, az épületgépépszeti, épületvillamossági és tűzvédelmi tervezést, a sporttechnológiai feladatokat, a tájépítészeri tervezést, az út- és forgalomtechnikai tervezést, valamint a közmű tervezést. Ezekért a következő cégek felelhetnek: 

  • Exon 2000 Kft., a cég a Groupama Aréna és a DVTK stadion tartószerkezetét tervezte, 
  • HVArC Mérnöki Iroda, melynek tulajdonosa az új Néprajzi Múzem épületgépész tervezéséért felelt, 
  • 5LETFARM Tervezőmérnöki Kft., egyik tulajdonosa Mátyus Kornél, aki a Groupama Aréna épületvillamossági terveiért felelt,
  • Takács-Tetra Építész és Mérnöki Kft. - 
  • valamint az E-Sports Management Kft., mely egyebek mellett a Groupama Arénát, a MOL Fehérvár FC stadionját és a DVTK stadiont tünteti fel referenciái között. A cég zászlóhajós terméke a fotovoltaikus lámpa, mely a stadionok füvének növesztésében segít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.