TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A jelek szerint a drasztikus áremelkedés nem zavarta a Nemzeti Sportközpontokat, a munkára kiírt közbeszerzési eljárás eredményesen zárult. 

A Nemzeti Sportközpontok még idén januárban írt ki közbeszerzési eljárást a Budapesti Nemzeti Tornasport Akadémia tervezési feladataira, mely lényegében a Postás Sport Egyesület kap meg. Mint arról elsőként beszámoltunk, egy elég impozáns épületet szeretnének látni majd a végén, hiszen a nagy belmagasságú fő objektumot 

35 métert is meghaladó fesztávú acélszerkezetekkel kell tervezni, és olyan függönyfalakkal, melyek 45 méternél hosszabb egybefüggő üvegfelületekkel rendelkeznek.

Mindezt a "belső átláthatóságért", illetve, hogy az egész természetes fényben fürödhessen. Vagyis valamiféle óriási üvegkalitkát kell megálmodniuk majd a pályázóknak, melyben a fiatal sportolók nevelődhetnek.

A Postás Sporttelep (Forrás: magyarfutball.hu) A Postás Sporttelep (Forrás: magyarfutball.hu)

A Postás Sport Egyesület egyébként 2017-ben kapott meglehetősen szokatlan körülmények között új elnököt Vörös József személyében, aki Mészáros Lőrinc ügyvédje. Bár Vörös József azzal a szándékkal érkezett az egyesülethez, hogy azt kirángassa a gödörből, ez nem egészen sikerült - mint arról egy, az egyesület ügyeit jól ismerő forrásunk beszélt lapunknak. Sőt, egyre csak halmozódtak a problémák - legalábbis, ami a pénzügyeket illeti.

A sportinfrastruktúra fejlesztése magasabb fokozatra kapcsolt, 2019. márciusában a kormány egy rendeletben támogatta a tornasport akadémia felépítését. Az előkészítési, tervezési fázisra 418,4 millió forintot biztosítottak. 

A munka azonban ennek majdnem pont a duplája lehet, nettó 833 millió forint, legalábbis a közbeszerzési eljárás összefoglaló dokumentuma szerint. 

A tervezési feladatokra két cég nyújtott be ajánlatot, az egyik érvénytelen lett, a másikkal azonban semmi gond nem volt, így a S.A.M.O Építésziroda Kft. lett a nyertes a maga nettó 833 millió forintos ajánlatával. 

A közbeszerzési eljárást feltételes eljárásként hirdették meg, vagyis a tervezési szerződés majd csak akkor fog hatályba lépni, ha ez a nettó 833 millió forintos díj biztosításra kerül. 

Érdekesség, hogy ez az egyetlen munka a cég többévnyi árbevételét biztosíthatja, az elmúlt években ugyanis 300-400 millió forint közötti összeg folyt be a kasszába. A cég egyébként nem nevezhető rutintalannak, hiszen egészen impozáns referenciákat tud felmutatni: részt vettek a Groupama Aréna és a diósgyőri focicsapat új stadionjának tervezésében is. 

Hiába a rutin, bizonyos feladatokat alvállalkozónak ad ki a S.A.M.O., így a statikai tervezés, az épületgépépszeti, épületvillamossági és tűzvédelmi tervezést, a sporttechnológiai feladatokat, a tájépítészeri tervezést, az út- és forgalomtechnikai tervezést, valamint a közmű tervezést. Ezekért a következő cégek felelhetnek: 

  • Exon 2000 Kft., a cég a Groupama Aréna és a DVTK stadion tartószerkezetét tervezte, 
  • HVArC Mérnöki Iroda, melynek tulajdonosa az új Néprajzi Múzem épületgépész tervezéséért felelt, 
  • 5LETFARM Tervezőmérnöki Kft., egyik tulajdonosa Mátyus Kornél, aki a Groupama Aréna épületvillamossági terveiért felelt,
  • Takács-Tetra Építész és Mérnöki Kft. - 
  • valamint az E-Sports Management Kft., mely egyebek mellett a Groupama Arénát, a MOL Fehérvár FC stadionját és a DVTK stadiont tünteti fel referenciái között. A cég zászlóhajós terméke a fotovoltaikus lámpa, mely a stadionok füvének növesztésében segít.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.