2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május első napjaiban egy nagyobb forrásátcsoportosítás részeként 57,9 milliárd forintot költött el a kormány, de nem hajlandóak elárulni, hogy mire ment el ez a pénz. 

A kormány május 8-án hajtott vére egy nagyobb átcsoportosítást a forrásoknál: az Orbán Viktor által aláírt kormányrendelettel több mint 90 milliárd forintot mozgattak át a költségvetésen belül. Ebből 57,9 milliárdot a Központi Maradványelszámolási és a Rezsivédelmi Alapból vettek át, és adtak különböző állami szerveknek, de azt nem jelölték meg, hogy konkrétan milyen célokra. 

A válaszból nem sok minden derül ki. Fotó: Depositphotos
A válaszból nem sok minden derül ki. Fotó: Depositphotos

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője Varga Mihálynak - aki ma a Kormányinfón is megjelent -, címzett parlamenti írásos kérdésben érdeklődött, hogy milyen célokra kapták a minisztériumok, hivatalok a pénzt -  szúrta ki a Magyar Hang. Varga Mihály helyettes államtitkára, Tállai András adott választ a kérdésre, de nem sok konkétumot árult el, ugyanis mindössze azt írta: 

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók teljesen felülírták a gazdasági folyamatokat. A családok és munkahelyek védelméhez szükséges forrásokat a költségvetés maradéktalanul biztosítja. A kormány olyan forrásbiztosító határozatokat alkot, amelyek a tartalékul szolgáló előirányzatokból csoportosítják át a szükséges forrásokat, a költségvetés érintetlenül hagyása mellett.

A pénzekről annyit tudni lehet, hogy hova csoportosították át azokat, de kérdéses, hogy valóban a „családok és munkahelyek védelméhez” lesz-e rájuk szükség. 14,9 milliárd forint például Kossuth tér épületeinek további felújítását és átépítését célzó Steindl Imre programhoz került, miközben 6,4 milliárd forintot az Építési és Közlekedési Minisztérium, 16 milliárd forintot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 9,9 milliárd forintot pedig a Magyar Államkincstárhoz kapott (az utóbbi háromnál egyáltalán nincs megjelölve, hogy milyen célra). 

A lap ezzel kapcsolatban közérdekű adatigénylést küldött a Pénzügyminisztériumnak, és elkérték a kifizetések szükségességét bizonyító hatástanulmányokat, elemzéseket is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!